Презентація "Математика І музика"

Про матеріал
Математика і музика. На перший погляд здається, що нічого спільно¬го в них немає. Але це тільки на перший погляд. Варто лише досконаліше попрацювати над цією темою, і зв'язок відразу знайдеться.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вечір старшокласників Математика і музика Послухай: музика навкруг, Вона невидима в природі Та для незлічених мелодій Народжує найкращий звук.

Номер слайду 2

«Музика є радість душі, яка обчислює, сама того не усвідомлюючи», - писав німецький математик, фізик і філософ Лейбніц Готфрід Вільгельм (1646-1716)

Номер слайду 3

«Чи не може музика бути описаною, як математика почуттів, а математика - як музика розуму? Так, наприклад, музикант відчуває музику, а математик - розуміє музику. Музика — це мрія математика …» — ці слова належать англійському математику Сільвестру Джеймсу (1814-1897).

Номер слайду 4

«Математика має свої «останні квартети Бетховена», які існують тільки для знавців, але в ній існують і свої «шубертові наспіви», доступні безпосередньо всім», — так вважав німецький математик Хассе Гельмут.

Номер слайду 5

КОНКУРС ЗНАВЦІВ МАТЕМАТИКИ І МУЗИКИ

Номер слайду 6

1. На цьому інструменті «до» знаходиться на половині, «ре» - на третині, «Мі» - на чверті. Про який музичний інструмент іде мова?

Номер слайду 7

СОПІЛКА

Номер слайду 8

2. В його основі лежить рівнобедрений трикутник зі сторонами, що складають «золоту пропорцію», а профіль описується логарифмічною спіраллю. За основу побудови приймається модуль, що дорівнює товщині його стінки в ударній частині. Є ціла наука про них, яка називається «Компанологія».

Номер слайду 9

ДЗВОНИ

Номер слайду 10

3. Він під номером 1937+21 – співає “мі-бемоль” другої октави, а під номером 1953+29 – звучить, як “мі” малої октави. П’ять з них звучать акордом. Ці космічні об’єкти –інструменти виконують світову симфонію на думку Йоганна Кеплера. Про які космічні об’єкти іде мова?

Номер слайду 11

ПУЛЬСАРИ

Номер слайду 12

4. Його «до» першої октави робить 2n коливань за секунду, другої октави - 4n коливань за секунду, третьої октави – 8n коливань … .Про який музичний інструмент іде мова?

Номер слайду 13

РОЯЛЬ

Номер слайду 14

5. Відомо, що своїм учням він викладав три головні предмети: математику, музику і вчення про переселення душ. На його думку вони склали єдину науку про космос а космічну гармонію. Хто цей учитель?

Номер слайду 15

ПІФАГОР

Номер слайду 16

  6. У сонаті три частини, але на відміну від норм того часу він написав першу частину не швидку, а повільну. Сам автор назвав її «Соната-фантазія», а от назві, під якою вона відома дав їй після смерті автора поет Людвіг Рельштаб. Назвіть автора цієї сонати.

Номер слайду 17

ЛЮДВІГ ВАН БЕТХОВЕН

Номер слайду 18

7. Розшифруйте прізвище , що складається з трьох складів: перший – число, другий – нота, третій – єгипетський бог сонця.

Номер слайду 19

П І – Ф А – Г О Р

Номер слайду 20

8. Дослідження довели, що якщо в торговельних центрах програвати тиху музику, торговий оборот зростає на 40%. Музика повинна бути ніжною, спокійною. А що при цьому повинно бути відсутнім?

Номер слайду 21

СЛОВА

Номер слайду 22

9. Цей видатний учений тренував в собі уміння піднятися над проблемою, побачити її з незвичного ракурсу і знайти неординарний вихід. Коли він опинявся в глухому куті, то грав на скрипці і рішення раптово само появлялось в голові. Хто він?

Номер слайду 23

АЛЬБЕРТ ЕНШТЕЙН

Номер слайду 24

10. Древні греки вважали музику одним із розділів математики . Який розділ математики вони так називали?

Номер слайду 25

ВІДНОШЕННЯ І ПРОПОРЦІЇ

Номер слайду 26

11. В давні часи їх у неї було від 12 до 25, а тепер - від 63 до 65. Про що іде мова?

Номер слайду 27

БАНДУРА

Номер слайду 28

12 . На цьому інструменті «ля» в різних октавах має частоту, яка змінюється за принципом геометричної прогресії від 27, 5Гц до3520 Гц.

Номер слайду 29

РОЯЛЬ

Номер слайду 30

З величезного музичного розмаїття людина інтуїтивно вибирає лише те, що узгоджується з її внутрішнім ритмом, а він у кожного різний. У давньогрецького поета Архілоха ми знаходимо слова: «Пізнай, який ритм володіє людьми».   Професор X. Фольц провів дуже оригінальне дослідження, проаналізувавши музичний ритм творів класиків. Виявилось, що у Чайковського теми змінювались з періодичністю в три секунди, у Бетховена — в п'ять, у Моцарта — в сім. Потім Фольц зіставив музичний ритм і пам'ять на музичний твір з біологічними ритмами окремих людей — частотою пульсу, диханням тощо і дійшов висновку, що в нас є щось подібне до камертона, який озивається на певну музику: подобається лише те, що відповідає нашій внутрішній гармонії.

Номер слайду 31

«Усе більше мистецтво стає науковим, а наука — художньою; розлучившись біля підніжжя, вони зустрінуться коли-небудь на вершині». Флобер.

Номер слайду 32

«Свою музику» належить знайти кожному — у тиші, роздумах, у зосередженні.

ppt
Додано
3 березня 2021
Переглядів
1092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку