Презентація МАЙСТЕР-КЛАСУ «Шляхи формування предметних компетентностей на практичних заняттях з історії»

Про матеріал

Мета: популяризація досвіду роботи з теми «Шляхи формування предметних компетентностей на практичних заняттях»; ознайомлення з методами і засобами навчання для реалізації змісту уроку та намічених на уроці навчально – виховних завдань.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОБЛЕМА: «Практичні заняття з історичної пропедевтики у 5 класі» ТЕМА МАЙСТЕР - КЛАСУ:«Шляхи формування предметних компетентностей на практичних заняттях з історії» МАЙСТЕР-КЛАС ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ

Номер слайду 2

ХІД   МАЙСТЕР – КЛАСУI.  ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ  ЕТАПВПРАВА  «КОЛЬОРИ»   червоний колір означає оптимізм, гарний настрій жовтий колір – пізнання  істини синій колір  - душевний підйом Вчительська праця –це щоденнатворчість і мистецтво В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

«Від  майстер-класу  я  очікую… », «Від  себе  я  очікую… ». ВПРАВА  «ОЧІКУВАННЯ» 

Номер слайду 4

Досвід бере велику платню за навчання, але й навчає краще усіх вчителів.                                                                                       (Томас Карлейль)                           Ми навчаємося не для школи,                                                       а для життя         (Сенека Молодший)Практичне заняття на тему: «Які назви в моєму рідному місті (селі) нагадують про минуле». 5 клас ІІ. Основна частина 

Номер слайду 5

Метод «Ланцюжок бажань»«Я сьогодні бажаю тобі…Афірмації – позитивна думка, регулярне повторення якої наближає втілення бажаного у дійсність. На організаційному етапі Я ВПУСКАЮ УСПІХ У СВОЄ ЖИТТЯ! Я ЗМОЖУ!

Номер слайду 6

Учень  малює кросворд з історії   та складає до нього запитання. Варіант 1. Це його домашнє завдання. Варіант 2. Він змагається з іншими учнями - бере участь у шкільному конкурсі. Варіант 3. Він допомагає з д/з  своїй молодшій сестрі.   Чи буде продуктивність його діяльності однаковою у різних варіантах ситуації?Уявіть собі різні варіанти такої ситуації:

Номер слайду 7

   В основі успішної діяльності (навчання) закладений мотив та мотивація. Пропоную учням обрати картку – мотиваційний постер, яка стане своєрідним девізом уроку, що позитивно налаштує на урок. З маленьких перемог розпочинаються великі досягнення!

Номер слайду 8

Методичний прийом Гра «Історична абетка»Мотивація навчальної діяльностіВправа «Слово-магніт»Активізація пізнавальної діяльності

Номер слайду 9

Основний етаппроведення практичного заняття. Користуючись інформаційними картками та пам’ятками ви зможете дослідити походження історико-географічних назв рідного краю. Методичні прийоми. Опрацювання інформаційних карток. Взаємонавчання в парах. Бесіда. Школярі об’єднавшись у групи, готують розповідь про назви рідного краю Група 1 «Про що розповідають назви міста Гуляйполе та річки Гайчур» Група 2 «Про що розповідають назви міста Олександрівськ, Запоріжжя» Група 3 «Про що розповідають назви сіл Долинка, Копані, Рівне» Робота в парах закінчується виступами доповідачів.

Номер слайду 10

фізкультхвилинка. Як називається наука, яка вивчає історико-географічні назви та їх походження.

Номер слайду 11

Розв'язування хронологічних задач. Обчисліть скільки років минуло: Група 1 від заснування Гуляйполя, яке століття?Група 2 від заснування Запоріжжя, яке століття?Група 3 від заснування села Долинка, яке століття?Яка подія сталася раніше: заснування Долинки чи Гуляйполя?

Номер слайду 12

Підведення підсумків уроку Метод «Мозковий штурм»У чому полягає важливість знань про походження топонімів для дослідження минулого рідного краю. Мотивація та оцінювання пізнавальної діяльності учнів «Сьогодні мені було цікаво...»«Сьогодні мені було легко...»«На цьому році я дізнався (дізналася)…»«На цьому уроці я навчився (навчилася)…»

Номер слайду 13

Заключна частина майстер-класу. ВПРАВА “МІКРОФОН” “Я сьогодні зрозумів...”; “Я мав змогу ознайомитись з досвідом...”; “Я мав можливість порівняти...”; “Я дізнався ...”; “Я засвоїв...”; “Я спробую використати (запровадити) ...”; “Використання ідей освоєного досвіду дозволяє …»

Номер слайду 14

«Життя не може дати більшого задоволення, аніж удоволення від подолання труднощів, переходу від одного рівня успіху до іншого, появи нових бажань та їх реалізації», — стверджував відомий англійський літературний критик та поет епохи Просвітництва Семюель Джонсон. Бажаю, аби всі труднощі, які трапляються у вашому житті, ставали новими сходинками ваших досягнень! «Без ідеї нічого великого бути не може», — зазначав французький письменник Гюстав Флобер. Тож бажаємо вам генерувати найсміливіші ідеї, аби щоразу відкривати для себе нові горизонти успіху!«Урок, який я засвоїв і якому слідую все життя, полягав у тому, що треба намагатися, і намагатися, і знову намагатися — але ніколи не здаватися!» — казав відомий англійський підприємець Річард Бренсон. Бажаю вам наполегливості у всіх ваших справах!«Чудеса там, де в них вірять, і що більше в них вірять, то частіше вони трапляються», — писав французький філософ Дені Дідро. Тож нехай у Вашому житті буде більше віри і чудес!Побажання учасникам майстер-класу

Номер слайду 15

Вправа “метод мобільного інтернету”Відправте SMS: що ви взяли для себе з відвіданого майстер-класу    

Номер слайду 16

Дякую всім за творчу роботу!

pptx
Додано
28 липня 2018
Переглядів
1381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку