Презентація "Механічна робота та потужність"

Про матеріал
Мета уроку: ввести поняття роботи та потужності як фізичних величин , встановити відмінність між поняттями та формули для їх визначення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета уроку : Навчальна: ввести поняття роботи та потужності як фізичних величин , встановити відмінність між поняттями та формули для їх визначення. Розвиваюча: формувати інтерес до вивчення фізики, розвивати творче та логічне мислення, увагу, пам’ять, вміння зосереджуватись, концентрувати увагу, вміння аналізувати та робити висновки,виділяти головне , планувати та організовувати свою діяльність на вирішення проблемних питань, вміння порівнювати, встановлювати зв’язки . Виховна: виховувати в учнів охайність, самостійність, дисциплінованість вимогливість до самого себе, відповідальність, послідовність у діях, навички спілкування, вміння вислуховувати думки інших та обмін інформацією.

Номер слайду 2

Епіграфу уроку. Вивчай закони фізики, учися працювати,Не забувай про формули, про джоулі і вати. Похилою площиною донизу не котись,А розумом і силою здіймайся все увись. Куди б тебе не вабила фантазія й турбота,Основою життя твого є все-таки робота.

Номер слайду 3

Давайте перевіримо ваші знання. Кросворд “Сила. Види сил” за допомогою онлайн програми https://learningapps.orghttps://learningapps.org/display?v=p2su8jej317

Номер слайду 4

Як ви розумієте це прислів’я?

Номер слайду 5

Гра «Розсипанка»З наведених нижче слів складіть вислів.в        роботи                більше        Чим            я навчаюсь                      мене                    більше                  тим. Відповідь. Це вислів видатного фізика Майкла Фарадея : Чим більше в мене роботи, тим більше я навчаюсь.

Номер слайду 6

Отже, тема нашого уроку

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Одиницею вимірювання роботи в СІ є джоуль (Дж). Названа на честь англійського фізика Джеймса Джоуля

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Байка «ЛЕБІДЬ, ЩУКА І РАК»Де згоди доброї в товаришів нема, До діла братись там дарма, Бо вийде, далебі, не діло, тільки мука. Раз якось Лебідь, Рак та Щука Везти підводу узялись І в неї троє всі мерщій впряглись. Щосили смикають,- та ба, немає ходу! Воно, здавалось би, і не який тягар: Та Лебідь рветься аж до хмар, Рак сунеться назад, а Щука тягне в воду. Хто винен серед них, хто ні,- судить не нам, А тільки віз і досі там.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Потужність транспортного засобу. Потужність транспортного засобу визначається : Швидкість руху транспортних засобів можна визначити так:

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Розв'яжемо задачі від Григорія Остера, письменника та публіциста1. Дядько Славко, бажаючи створити затишок у своїй оселі, дві години штовхав шафу з одягом, але так і не зміг зрушити її з місця. Яку механічну роботу виконав дядько Славко?2. Доки Петрикові друзі займалися прибиранням території, Петрик, маса якого 35 кг, заліз на саму верхівку берези, висота якої 12 м. Яку механічну роботу виконав Петрик? Відповідь: 35кг маси Петрика помножимо на 10 . Отримаємо силу, яку Петрик прикладав, щоб видертися на дуба. Тепер цю силу помножимо на висоту дуба — 12м. Отже, поки друзі Петрика витрачали час на суспільне корисну працю, Петрусь виконав чималу механічну роботу, що дорівнює 4200 джоулям. Ось який працьовитий хлопчик сидить тепер на дубі й благає, щоб його звідти зняли.

Номер слайду 36

3. Поясніть зміст прислів'я «Вода камінь точить» з точки зору роботи та потужності.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Два однакових за масою вантажі були доставлені на автобусах у приміське селище й у Київ. Чи однакова робота була виконана у першому і у другому випадках? Чому?Висновок. Чим більша сила діє на тіло і чим довший шлях, пройдений тілом під дією сили, тим більша робота виконується.

Номер слайду 39

Гра «Перший мільйон» https://learningapps.org/display?v=pymc7b8xn18

Номер слайду 40

Гра “Руки вгору”В якому із прикладів виконується робота а де ні? Відповідь обґрунтуйтесанки скочуються з гори;юнак говорить по телефону;дівчинка малює;постріл з арбалету;штангіст утримує штангу на певній висоті;по люду котиться шайба;спортсмен піднімає гирю;учень піднімається по сходах.

Номер слайду 41

Вивчити &18 Задача. Втікаючи від міліціонера, злодії часто виконують велику механічну роботу з переміщення себе за короткий час на велику відстань. Злодій Борис, прикладаючи силу 1500 Н, за 2 год перемістив себе на відстань 96 км. Визначте середню потужність утікача Бориса. Підготувати повідомлення на тему «Робота в моєму житті»

Номер слайду 42

Вікторина “Механічна робота та потужність”http://www.triventy.com/my/games/edit/108321

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 31. Механічна робота і потужність
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
4444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку