Презентація "Механічні тканини рослин: особливості будови"

Про матеріал

Матеріал для підготовки учнів до предметних олімпіад та яскравої візуалізації матеріалу для 6 та 11 класу (ЗНО з біології) за темою "Тканини рослин". Матеріал включає в себе детальний опис структурної організації механічних тканин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали до уроків. Механічні тканини рослин: особливості будови. Омельчук Олена Михайлівнавчитель біології Андрушівської гімназіїЖитомирської області

Номер слайду 2

Тканина – сукупність клітин, що мають спільне походження, будову та виконують однакову функцію. Гістологія – наука, що вивчає будову та функції тканин.

Номер слайду 3

Функції механічних тканин: Вищі рослини ведуть прикріплений спосіб життя, тому здатність протистояти навантаженням має для них особливе значення. Деякі рослини змушені десятки і навіть сотні років чинити опір буревіям, зливам, граду і снігу.

Номер слайду 4

Механічні тканини. Механічні тканини забезпечують необхідну міцність органам рослини, дозволяючи їм займати необхідне положення в просторі і протистояти дії факторів зовнішнього середовища. Знаходячись під постійними мінливими навантаженнями, органи рослин завдяки механічним тканинам діють подібно пружинам, які повертаються в початковий стан після зняття навантаження.

Номер слайду 5

Коленхіма(жива механічна тканина)Первинна механічна тканина. Розміщена головним чином у стеблах, що ростуть, черешках і листках дводольних рослин. Утворена живими, витягнутими в довжину клітинами, часто містить хлоропласти. Клітинні стінки нерівномірно потовщені. Міцність коленхіми обумовлена ​ тургором її клітин. Додаткову міцність їй надають нерівномірно потовщені стінки клітин. Клітини коленхіми

Номер слайду 6

Клітини живі, здатні до росту. Протопласти містять усі органели. За рахунок нерівномірно потовщеної целюлозної оболонки, клітини коленхіми здатні розтягуватися. Клітини можуть видозмінюватися, а також переходити в стан меристематичної активності при закладанні в ній коркового камбію або при пораненні тканини. Коленхіма(жива)

Номер слайду 7

Коленхіма черешка листка буряка. А - при малому збільшенніБ - при великому збільшенні. 1 - потовщені стінки2 – порожнина клітин. Коленхіма(жива механічна тканина)

Номер слайду 8

Крім целюлози клітини коленхіми містять велику кількість пектину і геміцелюлози, але в них немає лігніну. Пектинові речовини гідрофільні, тому оболонки клітин коленхіми насичені водою. На зрізах оболонки виглядають блискучими. Коленхіма виконує свою функцію тільки в стані тургору. Якщо молоді пагони втрачають воду, тонкі ділянки оболонок складаються "гармошкою" і пагони в'януть, тобто втрачають пружність. Коленхіма(жива механічна тканина)

Номер слайду 9

Типи коленхіми. Пластинчаста Кутова Пухка За потовщенням клітинної стінки розрізняють три типи коленхіми:

Номер слайду 10

Клітини з рівномірно потовщеними, часто здеревілими стінками. Протопласт відмирає рано, і опорну функцію виконують мертві клітини, які називають волокнами. Волокна склеренхіми(поперечний переріз)Волокна(повздовжній переріз) Склеренхіма(мертва механічна тканина)Луб’яніволокна

Номер слайду 11

Склеренхіма (луб’яні волокна)Волокна - довгі вузькі прозенхімні клітини, довжина яких у багато разів перевищує ширину. Волокна мають товсті стінки і дуже вузьку порожнину. Міцність стінок підвищується тому, що фібрили целюлози проходять в них гвинтоподібно, а напрямок витків в шарах чергується. Назовні від камбію в лубі формуються луб'яні волокна, а всередину від камбію, в деревині, відкладаються деревинні волокна. Волокна можуть розміщуватися у вигляді суцільного кільця, окремими тяжами і поодиноко.

Номер слайду 12

Склеренхіма(склеренхімні волокна)Луб'яні волокна надають стеблу гнучкості і міцності. Міцність волокон порівнюють із міцністю сталі. З волокон льону виготовляють лляне волокно, а з волокон липи - мочало і рогожу. З луб'яних волокон виготовляють мотузкові і канатні вироби.

Номер слайду 13

Розміщені у різних органах рослин: плодах, листках, стеблах (поодиноко або групами). Склереїди (кам’янисті клітини)Клітини мертві з товстими здеревілими оболонками. Форма різноманітна – округлі, розгалужені, химерної форми. Рівномірно потовщені шаруваті стінки пронизані порами. Можуть бути просочені вапном, кремнеземом і кутином. Живий вміст відмирає.

Номер слайду 14

Склереїди плода грушіА - плід груші (поздовжній розріз); Б - групи склереїд серед клітин м'якотіВ - склереїди. 1 - паренхімні клітини м'якоті, 2 - оболонка клітини, 3 - проста пора, 4 - проста пора в розрізі, 5 - замикаючі плівки пори, 6 - порожнина клітини. Склереїди (кам’янисті клітини)

Номер слайду 15

Механічна + провідна тканина = судинно-волокнисті пучки. Механічні тканини зазвичай виконують свої функції тільки в поєднанні з іншими тканинами рослини, утворюючи серед них жорсткий каркас Судинно-волокнистіпучки (жилки)

Номер слайду 16

Склеренхіма(мертва механічна тканина) В корені та пагоні механічні тканини розташовуються по-різному. У кореня, що зазнає в основному навантаження на розрив, вони сконцентровані в центрі. У стеблі, яке зазнає більше навантаження на злам і вигин, - по периферії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Tsymbaliuk Kateryna
    Дуже детальна і одночасно структурована презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коваленко Світлана Олександрівна
    Дякую, дуже гарні презентації
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Омельчук О. М.
Додано
29 червня 2020
Переглядів
12300
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку