Презентація "Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання"

Про матеріал
Презентація "Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання"Презентація "Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання"Презентація "Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання"Презентація "Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання"Презентація "Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи та прийоми виховання. Класифікація методів виховання. Підготувала здобувачка вищої освіти групи 21-ПО Соколенко Анастасія

Номер слайду 2

План. Поняття «метод». Поняття «методи виховання». Класифікація методів виховання. Поняття «прийом виховання».

Номер слайду 3

Метод -(грец. metodos — шлях дослідження, пізнання) означає спосіб теоретичного і практичного освоєння дійсності, а їх сукупність позначається поняттям «методологія».

Номер слайду 4

Методи виховання - шляхи і способи діяльності вихователів і вихованців з метою досягнення виховних цілей. Складова методу – прийом виховання.

Номер слайду 5

Першовідкривачем методів виховання вважають німецького педагога Йогана-Фрідріха Гербарта (1776—1841), який вважав, що філософія визначає мету виховання, а психологія — шляхи до цієї мети. До речі!

Номер слайду 6

Виділяють такі групи методів виховання:формування свідомості та переконаньорганізації діяльності та формування поведінкиметоди стимулюванняметоди самоконтролю та самооцінки діяльності й поведінкиметоди контролю

Номер слайду 7

Формування свідомості та переконань(бесіда, лекція, приклад, аналіз, пояснення). у більшості випадків це методи словесно-емоційного впливу на свідомість, почуття і волю.

Номер слайду 8

Організації діяльності та формування поведінки (вправа, привчання, виховні ситуації, приклад).ці методи базуються на практичній діяльності, спрямовані на формування вмінь, навичок, звичок, культури поведінки.

Номер слайду 9

Методи стимулювання вимога, громадська думка, заохочення, покарання, схвалення, метод «вибуху».ці методи виражаються як словесно, так і у формі дій. Мета – спонукання до соціально схвалю вальних дій та гальмування негативних учинків

Номер слайду 10

Методи контролю методи психолого-педагогічної діагностики: спостереження, бесіда, опитування, аналіз діяльності, створення ситуацій, тестування, анкетування, рейтинг.

Номер слайду 11

Методи самоконтролю та самооцінки діяльності й поведінки (зобов’язання, самоконтроль, самооцінка, самоаналіз, самозасудження). ці методи допомагають оцінити вчинки, стимулювати позитивну діяльність, визначити рівень виховного впливу та визначити проміжні результати виховання.

Номер слайду 12

Прийоми виховання - елементи педагогічної технології, педагогічна техніка реалізації методу виховання. У процесі дії прийому виховання використовується (наукова та художня література, засоби масової комунікації тощо), форми і види виховної роботи (збори, гуртки, ігри, спортивна діяльність тощо).

Номер слайду 13

Прийом, спрямований на зміни як у відносинах педагога з учнем"Рольова маска". Учневі пропонується увійти в деяку роль і виступити вже не від свого імені, а від імені відповідної персонажа. Прийом організації спілкування"Інструктування". На час виконання того чи іншого творчого завдання встановлюються правила, що регламентують спілкування і поведінку учнів: в якому порядку, з урахуванням яких вимог можна вносити свої пропозиції, доповнювати, критикувати, спростовувати думку своїх товаришів. Такого роду приписи значною мірою знімають негативні моменти спілкування, захищають "статус" всіх його учасників.

Номер слайду 14

Джерелаhttps://stud.com.ua/46473/pedagogika/priyomi_vihovannyahttps://studopedia.su/16_181108_metodi-i-priyomi-vihovannya.htmlhttps://pidruchniki.com/10580420/pedagogika/zagalni_metodi_zasobi_vihovannyahttp://www.horting.org.ua/node/1421https://studfile.net/preview/5196737/page:21/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сонько Юлія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
6581
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку