Презентація "Ми - кияни!" до курсу "Мій Київ"

Про матеріал
Презентація "Ми - кияни!" до курсу "Мій Київ" розроблена для дистанційного вивчення теми з предмету "Мій Київ". Її можна використовувати під час виховних заходів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опрацюйте с. 93-96 підручника “Мій Київ”. Поміркуйте над питаннями презентації. Ми - кияни!

Номер слайду 2

- Які категорії населення, національні громади мешкали і мешкають у Києві? - Як і чому змінювалась чисельність населення міста? - Що означає бути киянином?

Номер слайду 3

За «Повістю временних літ», Київ заснував полянський князь Кий зі своїми братами Щеком і Хоривом та сестрою Либіддю

Номер слайду 4

Верхнє місто

Номер слайду 5

На думку вчених, чисельність жителів Києва після Батиєвої навали ледь сягала 2 тис. Руїни Києва на мал. Абрахама ван Вестерфельда

Номер слайду 6

Литовська доба

Номер слайду 7

Одяг мешканців тогочасної України В Україні XIV — середини XV ст. одяг розвивався на основі попередніх давньоукраїнських форм.

Номер слайду 8

Із книги «Історія української культури»... Литовські, польські та угорські магнати, які входили до правлячої верхівки, одягалися у свої національні строї. Українські шляхтичі також поєднували в одязі елементи самобутнього українського вбрання з польсько-литовськими та угорськими.

Номер слайду 9

Нижнє місто

Номер слайду 10

Києво-Могилянський колегіум

Номер слайду 11

Васильківський С.

Номер слайду 12

Печерськ

Номер слайду 13

Кияни (ХІ-ХІІ – ХVII-XVIII – перша половина ХІХ – початок ХХ – кінець ХХ ст.)Поміркуємо:- які категорії населення завжди жили в Києві? Чому? Чим вони займались?- Чому населення Києва стає більш різноманітним на початок XX ст.?- Чому різні категорії населення в основному мешкали в різних частинах міста?- Як ви вважаєте, чи зберігається така ситуація зараз?

Номер слайду 14

Визначте, які із цих будівель розташовувались у “Верхньому” місті?АБВГД

Номер слайду 15

Родина Терещенків. В Києві на гроші Миколи Терещенка було збудовано 5 гімназій, училище для глухонімих, жіноча гімназія, чоловіче та жіноче комерційні училища, торгівельна школа на Подолі, кілька церков.

Номер слайду 16

Родина Терещенків В чому проявилась меценатська діяльність родини Терещенків? (с.97-99)

Номер слайду 17

150 тис. руб. виділив М. Терещенко на будівництво Політехнічного інституту. Загалом М. Терещенко пожертвував на громадські потреби близько 5 млн. руб, половину з них – Києву. Справу батька продовжували його сини.

Номер слайду 18

Терещенки зібрали велику колекцію творів російського та українського мистецтва – нині ця колекція є основою експозиції Київського музею російського та Національного музею образотворчого мистецтва.

Номер слайду 19

Михайло Дегтерьов. У 1892 році Михайло Дегтерьов відкрив так званий «Будинок для вдів», із 45 квартирами для бідних.Ім'ям мецената названо вулицю в Києві

Номер слайду 20

Ізраїль та Лазар БродськіПереселились до міста з Бродів.Їм наше місто зобов'язане появою знаменитої Синагоги Бродського і Бессарабського критого ринку. Лазар Бродський пожертвував величезні суми на будівництво і утримання кількох лікарень, ремісничого училища, бактеріологічного інституту, гімназій, Політехнічного інституту. Бродський Лазар Ізраїльович

Номер слайду 21

Бессарабський критий ринок. Хоральна синагога

Номер слайду 22

Київський губернатор Іван Фундуклей"Людина освічена, щедра і сам письменник", - так охарактеризував Івана Івановича Фундуклея у біографії "Тарас Шевченко-Грушівський" відомий український перекладач, письменник і суспільний діяч Олександр Кониський.https://zn.ua/ukr/HISTORY/kiyivskiy-gubernator-fundukley-lyudina-osvichena-schedra-i-sam-pismennik-266588_.html

Номер слайду 23

Номер слайду 24

За особисті кошти І. Фундуклея вимостили бруківкою Андріївський узвіз. Ремонт губернаторського будинку він також зробив власним коштом. 1843 року Іван Іванович фінансує будівництво першого в центрі міста фонтана на Театральній (нині Європейській) площі. Фонтан зробили з граніту. Фонтан Іван, малюнок М. Сажина, 1846 р.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Вправа “РЕСТАВРАТОР”Родина ... переселилася в Київ з Глухова. В Києві на гроші Миколи було збудовано 5 … та кілька церков. 150 тис. рублів виділив М. Терещенко на будівництво … …. . Терещенки зібрали велику колекцію творів російського та українського мистецтва – нині ця колекція є основою експозиції ... музею російського та Національного музею образотворчого … .

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Читати і переказувати с. 93-96 підручника “Мій Київ”. Поміркуйте над питаннями презентації.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шаповал Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
1649
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку