Презентація "Ми відповідаємо за тих, хто з нами поруч"

Про матеріал

Презентація "Ми відповідаємо за тих , хто з нами поруч". містить фото та розповіді про тварин-оберегів українського народу. Також у презентації є легенди та вірування, пов'язані з цими тваринами. Матеріал може бути використаний у позакласній та виховній роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми відповідаємо за тих, хто з нами поруч… Тварини – символи та обереги

Номер слайду 2

Птахи – вірні супутники людини Наші предки поклонялись природі, бо дуже залежали від її примх, і тому значення символів набули не лише рослини, а й тварини Наші далекі пращури глибоко шанували природу. Звірі, захисники певного роду чи племені звалися тотемами або оберегами.

Номер слайду 3

Лелека – птах, що приносить щастя Село живе, коли не сплять лелеки, із виріїв вертаються далеких, приносять діток до домівок тихих, нас захищають і відводять лихо.

Номер слайду 4

Птах, що живе поруч з людиною Ще з доби трипільської культури існує староукраїнське повір‘я про священність лелеки. Вбивство птаха прирівнювали до вбивства людини. Лелеки символізують любов до рідної землі, до рідного дому. Нині в Україні є прикмета, якщо біля хати звив гніздо лелека, то в оселі поселиться щастя.

Номер слайду 5

Священна птиця - півень Півень завжди будить Сонце. І Світило ніколи не запізнюється. І коли орії йшли на нові землі, вони в довгу путь брали священну птицю - півня, аби він будив їх на світанні…

Номер слайду 6

Що означає “Ку-ку-рі-ку” Співаючи на північ, він заганяє тим усяку нечисту силу по своїх місцях, і вона мусить покидати наш світ. Брали з собою півня в далеку, часто небезпечну, подорож чумаки, коли їхали в Крим по сіль… І сьогодні важко уявити собі українську оселю без цієї поважної птиці.

Номер слайду 7

Птах миру Голуби в багатьох країнах –символ щирої й ніжної та вічної любові, злагоди, ніжності; у християнстві – символ Святого Духа. Усесвітнім символом став “Голуб миру” Пабло Пікассо.

Номер слайду 8

Ластівка – символ матері Як правило, ластівка була вісником добра, щастя, надії, відродження, весни, сонячного сходу, домашнього тепла. Ластівки крали цвяхи в римлян, коли вони розпинали спасителя.. А ще ластівка – символ матері.

Номер слайду 9

Синиця – символ затишку та тепла Своїм розумом синиця не поступається навіть вороні. Узимку синички потребують вашої допомоги, без неї з десяти пташок – вісім, що зимують, не доживають до весни!

Номер слайду 10

Зозуля – добрий вісник, пророчиця Зозуля – один з найстародавніших персонажів української міфології. Люди вважали, що навесні душі померлих в образі птахів повертались на землю. А оскільки це душі померлих, то де їм місце? У раю.

Номер слайду 11

Ключниця вирію Ключі від вирію Бог доручив зозулі, бо вона першою летить у вирій і останньою повертається. Відкриває зозуля ключами вирій, випускає птахів по черзі на землю. Зозуля в нашого народу – символ добра, добрий вісник, пророчиця. А ще Бог доручив зозулі кувати багато років життя людям…

Номер слайду 12

Заморський гість Український народ дуже співучий.Давня легенда розповідає про пташку, пісні якої стали перекладом на пташину мову пісень нашої Батьківщини. Ця пташка – соловей. І мова наша - солов‘їна.

Номер слайду 13

Символ богів і вірного кохання Лебідь – символ богів і вірного кохання; вродливої дівчини і щасливого дитинства. Давньоукраїнська легенда про заснування Києва розповідає про сестру Либідь. Українці з любов‘ю і ніжністю ставляться до цих гордих птахів.

Номер слайду 14

Вуж – оберіг прадавніх українців Вуж сильно допомагає тій хаті, де живе, і приносить їй щастя, тому вбивати його вважали великим гріхом. Де плодяться вужі, там буде багатство. Де плодяться вужі, там буде щасливе життя.

Номер слайду 15

Бджола – символ працелюбства Бджола – супутник людини упродовж тисячоліть. Бджільництво – промисел дуже давній – давніший, ніж хліборобство. Медом і воском платили данину, їх дарували іноземним володарям.

Номер слайду 16

Божа пташка Бджола – “Божа пташка” або “Божа мушка”, задавити її гріх. Вона освячує і свій мед, що стає необхідним у святкових обрядах. Пасіка – святе місце, а пасічник – побожна людина. Віск як виріб бджолиний також святий, тому він іде на церковні свічки. Так вважали наші далекі пращури. Бджолині продукти унікальні, адже в них збалансовані майже всі біологічно активні речовини.

Номер слайду 17

Божа корівка, сонечко Сонечко прадавні українці вважали посланцем бога літнього сонця, літа і щастя. Це надзвичайно цінна комаха, бо нищить тлю – шкідника сільськогосподар- ських рослин.

Номер слайду 18

Культурна спадщина нашого народу Розповідь про тваринні символи та обереги можна продовжувати досить довго. Ви зрозуміли, якими мудрими і спостережливими були наші пращури. Вони любили природу і глибоко шанували її закони. І якби ми, сучасні люди, хоча б трішечки підтримували традиції нашого народу, то, мабуть, не було б Чорнобиля, обмілілих річок, засмічених лісів…

Номер слайду 19

Без пам‘яті нема народу… Тож пам‘ятаймо рідний оберіг, Без пам‘яті нема народу. Примножуймо все те, що Бог для нас зберіг, Народну мудрість – Берегиню роду.

Номер слайду 20

Про автора Скоробагатько Любов Володимирівна Учитель української мови та літератури Покровської ЗОШ І-ІІІ ступенів Менського району Чернігівської області

ppt
Додано
16 січня 2023
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку