Презентація "Міфи давніх українців про створення світу"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати у 5 класі при вивченні теми "Міфи". У розробці використано матеріал який дає можливість учням ознайомитися із давньою міфологією створення світу .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфи давніх українців. Про створення світу

Номер слайду 2

Колись давним-давно світ ховався у пітьмі. З волі Всевишнього з'явилося Золоте Яйце. У ньому був бог Рід. Саме він дав початок усьому, що з'явилося потім на землі.

Номер слайду 3

Рід народив Любов – Ладу-матінку. Разом вийшли вони із Золотого Яйця і створили стільки зоряних світів, що їх дотепер ніхто порахувати не може. У числі цих світів був і наш земний світ.

Номер слайду 4

Сонце, що світить над нами, вийшло з обличчя Рода. Темні ночі склалися із дум Рода. Місяць, що не дає землі вночі зануритися у морок, вийшов із грудей Рода. Зірки розсипалися на нічному небі з очей Рода. Ранкові й вечірні зорі з'явилися із брів Рода. Швидкий вітер – це дихання Рода.

Номер слайду 5

Природа – це все, що створив Рід. Цей бог відокремив Правду від Кривди. Рід відокремив світ видимий – Явь, від світу невидимого, духовного – від Наві.

Номер слайду 6

Коли Рід на своїй вогняній колісниці перетинав небо, виникала Блискавка, загримів Грім. Богові сонця Ра Рід подарував золотий човник, на якому сонце випливає на небо. Щоночі Місяць виходить на ньому в нічне небо.З вуст Рода вийшов птах Мати Сова – Дух Божий. Потім з'явився Сварог – Небесний Батько. Саме Небесному Батькові Рід передав завершення створення світу. Сварог став хозяїном земного Світу, владикою Божого Царства. Щоб небо ніколи не впало на землю, Сварог підпер його дванадцятьма стовпами.

Номер слайду 7

Для молитов і прославляння Всевишній Рід створив бога Браму. Брама подарував людям священні книги. Потім Рід створив Великий Океан. Коли Великий Океан спінився, із нього вийшла Світова Качечка. Вона народила безліч богів: гарних і поганих. Потім Рід створив камінь Алатир. Цим чарівним каменем він став збивати молоко корови і кози. Коли з молока вийшло масло, з'явилася Мати Сира Земля, на якій і живуть усі люди.

ppt
Додав(-ла)
Гнатюк Руслана
Додано
26 березня 2019
Переглядів
3793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку