презентація "Міфи рідного краю"

Про матеріал
Українська міфологія своїм корінням сягає сивої давнини, далеких дохристиянських часів. Прадавні племена, які проживали на території України, творили перекази про обожнений світ природи. У міфах і легендах давні слов'яни оспівували сили і явища природи: сонце, місяць, зірки, грім і блискавку, мороз, вітер, вогонь. Люди створили образи різних духів — лісовиків, водяників, русалок, мавок, польовий в, перелесників, домовиків. Більшість міфів передавалися від покоління до наступних поколінь в усній формі, однак живуть вони й у витворах мистецтва — дерев'яних скульптурах. Зображення богів, що вирізалися з колоди, називались ідолами. Після Хрещення Русі їх знищували, проте сучасні майстри не забули давню традицію і нині створюють скульптури за мотивами давньослов'янських міфів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образотворче мистецтво 6 клас Розділ VI.  Історичний жанр та його різновиди   Тема 28. Міфи рідного краю

Номер слайду 2

Українська міфологія своїм корінням сягає сивої давнини, далеких дохристиянських часів. Прадавні племена, які проживали на території України, творили перекази про обожнений світ природи. Слов'янські міфи пов'язані також із землеробською працею наших предків, які жили в повній гармонії з довкіллям. Вони одухотворяли природу, вірили в її чарівну силу, створювали міфологічні образи в різних видах мистецтва.

Номер слайду 3

Олексій Альошин. Перун Статуетка «Русалка»

Номер слайду 4

Микола Реріх. Весна священна. У міфах і легендах давні слов'яни оспівували сили і явища природи: сонце, місяць, зірки, грім і блискавку, мороз, вітер, вогонь. Люди створили образи різних духів — лісовиків, водяників, русалок, мавок, польовий в, перелесників, домовиків. Які обрядові дії зображено на картині? Як художники передають єдність людини та природи?

Номер слайду 5

Вітa Кіт. На Івана Купала

Номер слайду 6

До головних божеств давніх слов'ян належать:  Перун (бог блискавки), Берегиня (богиня домашнього затишку), Хоре (бог сонця), Стрибог (бог вітру), Даждьбог (бог урожаю). У фольклорі популярні також міфологічні персонажі: Ярило (символ сонця, родючості, весни), Купало (покровитель літнього сонцевороту, кохання) тощо. Деякі боги вважалися покровителями різних видів творчості: Велес — бог мистецтва, зокрема музики, поезії; Сварог — бог ковальства та ремесел, Мокош — богиня ткацтва, рукоділля.

Номер слайду 7

Микита Зігура. Велес Роздивіться скульптурні зображення слов'янських богів. Зверніть увагу на художні матеріали, з яких створено скульптури. Чи впливає матеріал і його фактура на створення художніх образів? Альбін Поласек. Перун

Номер слайду 8

Практичне завдання Створіть скульптурний образ міфологічного персонажа українських легенд, міфів (солоне тісто, глина або пластилін на вибір). Поради Продумайте образ міфологічного персонажа. Доберіть природні матеріали, які допоможуть найкраще його зобразити. По закінченні колективно обговоріть роботи, їх виразність.

Номер слайду 9

Приклади виконання завдання Приклади виконання завдання

ppt
Додано
31 березня 2020
Переглядів
10058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку