Презентація "Міфологічний жанр" для 6 класу вчительки образотворчого мистецтва Кам'янківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Про матеріал
Презентація "Міфологічний жанр" для 6 класу. Міфологічний жанр — зображення подій і героїв міфів і легенд різних народів світу в образотворчому мистецтві Міфи, легенди та перекази є важливим джерелом художньої творчості народів на ранніх етапах їхньої історії. Це сказання про давні вірування людей щодо походження Землі, явищ природи, богів, героїв, Всесвіту. У художніх творах міфологічного жанру зображуються не реальні, а уявні події та герої, які наділяються надзвичайними здібностями. Міфологічний жанр почав виокремлюватися з-поміж інших жанрів образотворчого мистецтва тоді, коли міфи перетворилися з вірувань на літературні твори, образи яких змальовували художники. Античні міфи відображають життя і пригоди богів, подвиги героїв. Міфологічний жанр набув яскравого розквіту в добу Відродження, коли античні легенди спонукали митців на створення картин і скульптур з відповідними сюжетами. Твори міфологічного жанру втілювали високі ідеали мистецтва античності. Згодом до античних міфів у мистецтві долучилися теми з міфів різних народів: скандинавських, слов'янських, індійських тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 27. Міфологічний жанр. Вчитель образотворчого мстецтва. Кам’янківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Старинська І. В.

Номер слайду 2

Міфологічний жанр — зображення подій і героїв міфів і легенд різних народів світу в образотворчому мистецтвіМіфи, легенди та перекази є важливим джерелом художньої творчості народів на ранніх етапах їхньої історії. Це сказання про давні вірування людей щодо походження Землі, явищ природи, богів, героїв, Всесвіту. У художніх творах міфологічного жанру зображуються не реальні, а уявні події та герої, які наділяються надзвичайними здібностями. Микола Реріх. Святогор

Номер слайду 3

Міфологічний жанр почав виокремлюватися з-поміж інших жанрів образотворчого мистецтва тоді, коли міфи перетворилися з вірувань на літературні твори, образи яких змальовували художники. Античні міфи відображають життя і пригоди богів, подвиги героїв.

Номер слайду 4

Міфологічний жанр набув яскравого розквіту в добу Відродження, коли античні легенди спонукали митців на створення картин і скульптур з відповідними сюжетами. Твори міфологічного жанру втілювали високі ідеали мистецтва античності. Згодом до античних міфів у мистецтві долучилися теми з міфів різних народів: скандинавських, слов'янських, індійських тощо.

Номер слайду 5

Уолтер Крейн. Діана та Ендіміон. Діана Версальська. Римська копія з грецького оригіналу Леохара. Порівняйте зображення міфологічного образу в скульптурі та живописі.

Номер слайду 6

Сюжети античних міфів набули поширення в живописі, скульптурі, книжковій графіціОрфей, фрагмент стародавньої мозаїки з Тарса. Скульптура Нептуна (м. Копенгаген, Данія)

Номер слайду 7

У різні часи міфологічні образи приваблювали митців багатьох країн, які втілювали їх по-своєму. Роздивіться твори міфологічного жанру у графіці й живописі. Якими засобами художньої виразності митці розкрили епізод з міфу?Михайло Піков. Прощання Гектора з Андромахою. Ангеліна Кауфман. Прощання Гектора з Андромахою

Номер слайду 8

Порівняйте міфологічний образ Європи у трактуванні різних художників (композицію, колорит, декоративність тощо). Вірджинія Стеретт. Європа на бику. Валентин Серов. Викрадення Європи

Номер слайду 9

Порівняйте образ легендарного троянського героя Енея в настінному розписі та книжковій графіці. Зверніть увагу на одяг, головні убори, зброю. Які національні мотиви можна помітити в ілюстрації українського художника-графіка?Поранений Еней. Настінний розпис в Помпеях. Джованні Баттісто Тьєполо. Явлення Венери Енею біля берегів Карфагена (за Вергілієм)

Номер слайду 10

Міфологічний жанр в українському мистецтві

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Найвідоміші українські міфічні істоти. Вія описували як потворну істоту з величезними очима, густими бровами, довгими віями та важкими повіками. Сам він був не в силах розплющити очі, тож йому з цим допомагали два силача. Але коли все ж його очі піднімались, то погляд ставав вбивчим для всього, що опиниться на його шляху: гинули люди, знищувались цілі села та міста. Можна припустити, що така легенда виникла як наслідок віри у нищівну силу «зурочення», дії «злого ока» він догляду якого все псується. Ймовірно, ім’я цього чудовиська походить від слова «вії», які були у нього неприродньо довгі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Магура — донька слов’янського бога грому та блискавки, війни та воїнів, Перуна, небесна діва — прекрасна, крилата, войовнича. Магура – це українська, слов’янська інтерпретація скандинавської Валькірії. Серце її навіки віддане воїнам, котрі полягли в бою. За легендою, воїн, котрий впав у бою, отримує поцілунок Магури та відправляється до Вирію – райських чертог.

Номер слайду 15

Вовкулака — це популярна фантастична істота з української міфології. Не можна сказати, що вовкулака асоціювався з абсолютним злом, адже він був «перевертнем», тобто людиною, яка перетворилась у вовка. Існувало багато легенд про те, як можна стати вовкулаком: тебе могла зачарувати відьма, як з твоєю згодою, так і без неї. Це могла бути вроджена риса, тоді людина жила вдень своїм життям, а на повний місяць, вночі, перетворювалась на звіра. Ходила легенда, що якщо вагітна жінка побачить вовка, то у неї народиться дитина-вовкулак. А повернути звіру людську подобу можна було, розірвавши шнурок, що висить на його шиї, або ж навіть здерти з нього шкуру..

Номер слайду 16

Мавки — міфічні істоти жіночої статі. Уособлюють душі дітей, котрі народилися мертвими або померли нехрещеними. Такі образи як мавки, німфи, русалки, нявки полюють на привабливих молодих хлопців, а хто піде за ними – заблукає і ніколи не знайде дороги додому. Також існував міф про те, що вони «залоскочують» свою жертву, як і русалки. Щоб вберегтись від їх чар, треба було взяти з собою як оберіг часник, цибулю або полин. А ще, вивернути на собі сорочку. Виглядали мавки прекрасно-моторошно: довге лляне волосся, сорочка, яка ледь покриває тіло, блідий колір шкіри. Волосся також могло бути з лится, адже це істоти лісові. Тоді як русалки мали волосся із водоростей, але також відзначались надзвичайною красою.

Номер слайду 17

Цей урок навчить вас малювати птицю Фенікс. Для початку тільки з'ясуємо все ж, що це за звір такий і звідки він узявся. Отже, характерні риси – це пір'я і дзьоб. Робимо висновок, що це птах. Але є у цієї пернатої кілька особливостей. Перерахую особливості пташки: Вона є активною героїнею міфів і легенд. По-грецьки назва означає «пурпурний»Зустрічається згадка про Феніксі в ХристиянствіРаз на п'ятсот років вона спалює сама себе, але потім знову відроджується з попелуІ в підсумку пташку асоціюють з вічним життям, оновленням і відродженням. Зовні вона нагадує орла. Тільки от колір у неї яскраво-червоний і оранжевийЄ у птаха Фенікс сестра – аналог. Це Жар-птиця. Вона згадується на Русі в казках. До речі, і в наших уроках теж згадувалася як-то.

Номер слайду 18

Практичне завдання. Намалюйте ілюстрацію на міфологічний античний сюжет, який зацікавив вас найбільше (художні матеріали за вибором).

Номер слайду 19

Поетапний малюнок

Номер слайду 20

Запитання і завдання1. Які античні міфи поширені в образотворчому мистецтві?2. Назвіть види образотворчого мистецтва, у яких набув популярності міфологічний жанр. Самостійна робота для допитливих1. Поцікавтеся, які твори скульптури, присвячені міфологічним персонажам античності, існують на території України.2. Перегляньте мультфільми за мотивами міфів Стародавньої Греції.

Номер слайду 21

Бажаю вам творчого настрою і натхнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Авраменко Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Самсонова Алёна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2022
Переглядів
8566
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку