Проект містить матеріал до теми "Дріжджі - одноклітинні гриби" для вивчення біології в 6 класі. Обгрунтовано умови дії хлібопекарських дріжджів для виготовлення хлібо-булочних виробів.
Дослідження життєдіяльності дріжджів. Тема проекту:
Номер слайду 3
Дослідити властивості хлібопекарських дріжджів. Мета проекту:
Номер слайду 4
З’ясувати, чому «підходить» дріжджове тісто?Які умови для цього потрібні?Основні завдання проекту:
Номер слайду 5
Дріжджі - це особлива група грибів, які не утворюють типового міцелію, а існують у вигляді окремих, здатних до брунькування клітин. Вони можуть мешкати у водоймах, а на суходолі надають перевагу місцям, багатим на цукри (поверхня плодів, листки, нектар квітів).
Номер слайду 6
Різні види дріжджів застосовує сьогодні людина, насамперед, в хлібопекарській промисловості, в пивоварінні, квасоварінні, виноробстві, у виробництві деяких молочних продуктів, в кулінарії, у медицині. Найбільш відомі серед дріжджів – цукрові, або пекарські дріжджі
Номер слайду 7
Наливаємо в 4 посудини теплу воду, розчиняємо в кожній однакову кількість дріжджів і додаємо:
Номер слайду 8
В посудину №1 - цукор
Номер слайду 9
В посудину№2 - кухонну сіль
Номер слайду 10
В посудину №3 - соду
Номер слайду 11
В посудину №4 - лимонну кислоту
Номер слайду 12
В усі посудини додали борошно, розмішали
Номер слайду 13
Пройшло 15 хвилин, вимішуємо тісто
Номер слайду 14
Через 30 хвилин тісто, в яке додали цукор, мало ось такий вигляд:
Номер слайду 15
…вода, дріжджі і сіль:
Номер слайду 16
…вода, дріжджі і сода:
Номер слайду 17
…вода, дріжджі і лимонна кислота:
Номер слайду 18
Для порівняння
Номер слайду 19
Проекспериментували,розчинивши дріжджі в холодній водіз додаванням цукру. У холодній воді, на відміну від теплої, дріжджі розмножуються повільніше. Тісто підходить довше.
Номер слайду 20
Висновок: Дріжджі мають властивість розмножуватися:а) у рідкому середовищі;б) у теплому середовищі;в) при наявності цукру.2. Тісто підходить, бо дріжджі розмножуються, споживаючи цукор. Дріжджі дихають киснем, а виділяють вуглекислий газ, який піднімає тісто. При цьому утворюються пори, що запікаються. Хлібопекарські вироби пухкі, смачні і корисні!Їх люблять і дорослі, і діти!