Презентація міні-проєкту "“Зміни природи своєї місцевості (екосистеми Славутича та навколишніх сіл) під впливом діяльності людини”

Про матеріал
У 8 класі з географії у темі "Природокористування" пропонується дослідження "Зміни природи своєї місцевості під впливом діяльності людини". Пропоную приклад презентації міні-проєкту на цю тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міні-проєкт “Зміни природи своєї місцевості (екосистеми Славутича та навколишніх сіл) під впливом діяльності людини”

Номер слайду 2

Славутич розташований на 200 кілометрів північніше від столиці, біля кордону з Білоруссю на території Чернігівського та Ріпкинського району Чернігівської області. З усіх боків місто оточене густим лісом, наче острів цивілізації серед моря високих сосен.

Номер слайду 3

Під час дослідження було виявлено як негативний так і позитивний антропогенний вплив на екосистеми міста Славутича та навколишніх сіл Негативний вплив: Викиди в атмосферне повітря вихлопних газів автомобілів, що містять певну кількість (залежно від палива, типу двигуна та його технічного стану) токсичних і шкідливих компонентів. Саме вони - основна причина перевищення гранично допустимих концентрацій токсичних речовин і канцерогенів в атмосфері, утворення смогів, які є частою причиною отруєння в замкненому просторі.

Номер слайду 4

Центральна міська котельна, що працювала на природному газі, а в результаті проведеної реконструкції (через подорожчання газу) може працювати й на мазуті, вугіллі та альтернативних джерелах палива . А це – забруднення міського повітря сажею, чадним газом, іншими викидами. Крім того, багато котеджів міста перейшли на опалення твердим паливом, що під час опалювального сезону дає шкідливі викиди в повітря, що утруднюють дихання.

Номер слайду 5

Вирубка лісів, їх деградація і пожежі викликають тривогу у всього міжнародного співтовариства. Збезлісення є другою основною причиною зміни клімату після спалювання викопного палива. Ліс – середовище життя лісових тварин, регулятор поверхневого і підземного стоку, джерело кисню.

Номер слайду 6

Під час сезонного спалювання трави, бадилля згорає не тільки суха трава, а й накопичена в ґрунті органіка, збільшуючи викиди вуглекислого газу. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків, у повітря вивільняється приблизно 9 кг (!) мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

Номер слайду 7

СПАЛЮВАННЯ ТРАВИ ТА ІНШИХ ВІДХОДІВ ЗАВДАЄ ЖОРСТОКИЙ УДАР ПО Екосистемі:- гинуть рослини, звірі, плазуни, земноводні та комахи- дим від вогнищ утворює смоґпосилення “парникового ефекту”, який призводить до несприятливих змін і коливань клімату на планеті- збільшення росту бур’янівзагибель усієї мікрофлори ґрунту- зниження родючості грунту Під час спалювання трави гине багато комах, їхніх личинок і лялечок. У вогні горять всі живі істоти – сонечка, туруни, дощові черв’яки та інші комахи, які беруть участь в процесі формування ґрунту та роблять його пухким. При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження його родючості.

Номер слайду 8

Часто аграрії без особливих агрономічних знань застосовують на присадибних ділянках добрива, пестициди, гербіциди…Вони впливають на навколишнє середовище і екосистеми, призводячи до скорочення біорізноманіття, особливо внаслідок знищення бур’янів і комах, які є важливими елементами харчового ланцюгу. Крім того, пестициди мають негативний вплив на здоров’я людини, як в результаті прямої дії так і опосередковано внаслідок накопичення залишкових кількостей у сільгосппродуктах і питній воді.

Номер слайду 9

В період  інтенсивного використання хімікатів на посівах медоносних рослин виникає загроза  отруєння бджіл пестицидами зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику. Це є  результатом грубих порушень правил і санітарних вимог  застосування пестицидів як сільгоспвиробниками так і пасічниками, які розміщують пасіки на присадибних ділянках та тих, що прибувають на кочівлю з вуликами. Токсикози бджіл виражаються в ослабленні бджолосімей, зниженні їх продуктивності  та масовій загибелі. Бджоли відіграють важливу роль в запиленні квіткових рослин, будучи найчисленнішою групою опилювачів в екосистемах, пов'язаних з квітами

Номер слайду 10

Багато автовласників практикують миття своїх автомобілів прямісінько на берегах водойм. Проте вода, що стікає назад у ставок чи балку, «збагачена» не тільки брудом, а й мастилом, бензином та іншими «автопродуктами». Це вносить свою частину у негативну статистику забруднення річок, що негативно діє на фауну водойми. Часто відпочиваїчі залишають після себе сміття на берегах водойм.

Номер слайду 11

Люди, відпочиваючи на природі, зазвичай залишають після себе сміття

Номер слайду 12

Браконьєрство – незаконне добування природних ресурсів. Раніше термін «браконьєрство» стосувався тільки незаконного полювання і риболовлі, проте в даний час під браконьєрством розуміють також незаконну вирубку лісу, незаконний збір рослин з Червоної книги, незаконний видобуток піску, гравію тощо.

Номер слайду 13

Водовідведення очищених стічних вод здійснюється в р. Дніпро по двох нитках напірних колекторів. Прийнятий фізико-хімічний метод очистки, сутність якого складається з обробки стоків мінеральним коагулянтом та флокулянтом, відстоюванні на вертикальних відстійниках і подальше освітлення в резервуарі очищеної води. Комунальне підприємство «Славутич-Водоканал» Славутицької міської ради було створено 08 липня 2016

Номер слайду 14

У Славутичі почала працювати найбільша в Україні котельня на біопаливі потужністю 10,5 МВт. Котельня на 40% забезпечує потреби міста у тепловій енергії та гарячій воді. Наступний крок після запуску котельні на біопаливі – будівництво біо. ТЕЦ на відновлюваних джерелах енергії загальною потужністю 12,5 МВт - електричної енергії, яка також вироблятиме 25 ГКал/год теплової енергії.

Номер слайду 15

Наразі котельня використовує в якості палива деревну тріску з лісгоспів. Крім того, неподалік Славутича буде висаджено близько 1 500 га енергетичної верби. Це дасть можливість забезпечити котельню та біо. ТЕЦ деревинною сировиною. Така сировина знизить викиди CO2 в атмосферу

Номер слайду 16

Насадження дерев в лісгоспах та озеленення Славутича

Номер слайду 17

В Славутичі діє П Р О Г Р А М А поводження з твердими побутовими відходами, метою якої є створення екологічно чистого середовища міста Славутич, шляхом проведення невідкладних заходів щодо вдосконалення системи вивезення, збору, сортування, переробки та захоронення сміття та перетворення існуючого полігону ТПВ для потреб міста Славутич ємністю 1,5млн.м³ (290 тис. тонн) на сучасний виробничий комплекс з переробки сміття. Програма спрямована на продовження строку дії існуючого полігону, зниження шкідливого впливу відходів на навколишнє середовище та мешканців міста.

Номер слайду 18

В рамках місячника довкілля в школах міста проходить акція по збору макулатури

Номер слайду 19

Славутицька міська рада встановила в місті 20 контейнерів для собачих відходів. Урни собачих екскрементів необхідні не тільки для того, щоб фекалії собак не валялися на вулицях і не видавали неприємний запах, перш за все це необхідно тому, що екскременти є абсолютно шкідливими для здоров’я людей. Це обумовлено тим, що відходи собак виділяють отруйні речовини і дуже погано впливають на здоров’я людей і навколишнє середовище в цілому. Також в екскрементах в досить великій кількості присутні личинки глистових інвазій і інших небезпечних паразитів. Отже, дитина, який грає на травичці, може запросто підхопити сальмонельоз або інше небезпечне захворювання.

Номер слайду 20

pptx
Додано
2 жовтня 2021
Переглядів
5654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку