Презентація "Місцевий та поясний час"

Про матеріал
Формувати в учнів поняття про місцевий, поясний, літній час. Надати відомості про лінію зміни дат.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 кл гео Місцевий і поясний час 10 10 2023

Номер слайду 2

→місцевий →поясний час →лінія зміни дат. *Обертання Землі

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Місцевий час Обертання Землі навколо своєї осі призводить до того, що Сонце одночасно освітлює тільки половину Земної кулі, тобто час сходу Сонця на кожному меридіані відрізняється від сусіднього. Такий час називають – місцевим.

Номер слайду 5

Місцевий час – це сонячний час у межах певного меридіана

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Внаслідок обертання Землі навколо своєї осі, Земля робить повний оберт приблизно за 24 години, тобто: за 24 год. Земля обертається на 360° 360°/ 24 год = 15 °/ год на 1° Земля обертається за: 60 хв. : 15 ° = 4 хв.

Номер слайду 8

Місцевий час між двома сусідніми меридіанами відрізняється на 4 хвилини 1° - 4 хв 1′ - 4 сек

Номер слайду 9

Сонячний годинник

Номер слайду 10

Місцевий час – це сонячний час у межах певного меридіана 28°39′ сх. д. Житомир 27°38′ сх. д. Звягель Малин 29°16′ сх. д 12.00 37′ 1°01′ 11год 55 хв 56 с 12год 02 хв 28 с

Номер слайду 11

До винаходу залізниці подорож з одного місця до іншого займала так багато часу, тому з використанням місцевого «сонячного часу» не виникало ніяких проблем.

Номер слайду 12

Графіки руху поїздів складалися за місцевим часом кожного міста, що викликало не тільки незручності й плутанину, але й часті аварії. 

Номер слайду 13

Сендфорд Флемінг (1827 — 1915)  У 1878 році, після того, як він спізнився на поїзд, йому до голови прийшла думка універсального часу і часових поясів.

Номер слайду 14

Земна вісь Земна вісь День Ніч за 1 год. Земля обертається на: 360° : 24 год. = 15° Внаслідок обертання Землі навколо своєї осі, Земля робить повний оберт приблизно за 24 години, тобто: за 24 год. Земля обертається на 360° Обертання навколо осі проти годинникової стрілки. День настає на нашій планеті із зх. на сх. Поясний час - час у межах одного годинного поясу.

Номер слайду 15

Земну кулю розрізали по меридіанах на смужки по 15° кожна Скільки вийшло таких смужок? 24

Номер слайду 16

Номер слайду 17

7,5° сх.д. 7,5° зх.д. За початок відліку взяли Гринвіцький меридіан Смужку обмежену меридіанами 7,5° сх.д. 7,5° зх.д. визначили як 0 годинний пояс. Наступний на схід – І, ІІ, ІІІ, ІV...і так далі до ХХІІІ, ХХІV годинний пояс, він же 0 І ІІ ІІІ ІV XXIII XXІV XXII

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Гринвіч меридіан . Greenwich Mean Time (GMT) Середній час по Гринвічу (англ. Greenwich Mean Time, GMT) - час меридіана, що проходить через колишнє місце розташування Гринвічської обсерваторії біля Лондона. GB London Greenwich Zero meridian

Номер слайду 20

Королівська Гринвіцька Обсерваторія Гринвіч відомий тим, що в ньому розташована Королівська Гринвіцька Обсерваторія, якою проходить нульовий меридіан, що розділяє західну і східну півкулі.

Номер слайду 21

Поясний час 0-го поясу називають всесвітнім часом (UT). Від 0-го поясу на схід час додають на 1 годину на кожний годинний пояс (додатне зміщення поясів, яке позначають додатними числами від +1 до +12), на захід – віднімають (від’ємне зміщення поясів, яке позначають від’ємними числами від –1 до –12). +1 -1 на захід на схід

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Годинні пояси Лінія зміни дат Різниця в часі Годинні пояси Межі годинних поясів

Номер слайду 24

Поясний час між двома сусідніми поясами різниться на 1 годину на схід +1 на захід -1

Номер слайду 25

Поясний час збігається з місцевим часом осьового меридіану Київський час Київ 30°31′25″ сх. д. Україна 30° сх. д. осьовий меридіан

Номер слайду 26

Межі годинних поясів проводять по меридіанах (в місцях де немає постійного населення) і, для зручності, на суходолі найчастіше проводять по державних кордонах

Номер слайду 27

На Північному і Південному полюсах всі меридіани сходяться в точку, і їх не можна віднести ні до одного часового поясу. Тому прийнято вважати, що там діє всесвітній час (за Гринвічем).

Номер слайду 28

Однак на американській антарктичній станції Амундсен – Скотт, розташованій на Південному полюсі, діє час Нової Зеландії, тому що саме звідти здійснюються авіарейси на станцію.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

На всій території України діє час другого часового поясу UTC+2 (київський час) ІІ часовий пояс   UTC+2 (київський час)

Номер слайду 31

*Під час навколосвітнього плавання Фернана Магеллана корабель повернувся в Іспанію 6 вересня 1522 р., а в бортовому журналі була зазначена дата 5 вересня. Де ж загубився один день, якщо в журналі всі записи робили вчасно?

Номер слайду 32

Під час навколосвітньої подорожі кораблі Магеллана рухались із сходу на захід, а тому через кожні 15° Сонце для моряків сходило і заходило сьогодні на 1 год раніше, ніж учора. А за весь час подорожі це сталося 24 рази, в результаті чого наставання ночі випередило день на цілу добу. Міжнародна лінія зміни дат Сх Зх

Номер слайду 33

*Лінія зміни дат → умовна лінія на поверхні Землі → розмежовує місця, які мають в один і той самий момент календарні дати, що відрізняються на цілу добу.

Номер слайду 34

*Лінія зміни дат проходить *по Тихому океану, →у значній своїй частині по 180-му меридіану.

Номер слайду 35

на схід від лінії зміни дат 1 червня на захід від неї в той самий час 2 червня. 1 червня 2 червня

Номер слайду 36

*На літаку або кораблі, →який перетинає лінію зміни дат із заходу на схід, →під час визначення календарних дат повертаються на один день назад →під час перетину зі сходу на захід до календарної дати додають один день.

Номер слайду 37

*Деякі острівні країни Тихого океану лінію зміни дат використовують →як туристичний ресурс, →щоб привабити в ці віддалені місця туристів. *В одній частині острова видають газету під одним числом, а →в іншій — під іншим. *Туристи полюбляють відпочивати в шезлонгах, коли →одна нога перебуває в одній добі, а друга — в іншій. 1 червня 2 червня

Номер слайду 38

Літній час Літній час – сезонний час, який установлюється на певній території на літній період року й зазвичай різниться на 1 годину від стандартного часу, прийнятого на цій території.

Номер слайду 39

в останню неділю березня о 3-й годині ночі шляхом переведення стрілки годинника на 1 годину вперед,

Номер слайду 40

У ніч з 29 на 30 жовтня скасовується в останню неділю жовтня о 4-й годині ночі переведенням годинника на 1 годину назад.

Номер слайду 41

Перехід на літній час у світі Використовується зараз Скасований Ніколи не використовувався

ppt
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку