Презентація "Мистецтво в діалозі культур"

Про матеріал
Мета: : дати загальне уявлення явища полікультурності в сучасному світі, прослідкувати на конкретних прикладах існування полікультурності в різних країнах, переконатись в наявності глобальних процесів в багатонаціональному полікультурному просторі, пояснити значущість мистецтва в діалозі культур, важливість збереження світової мистецької спадщини, вдосконалювати вміння учнів працювати самостійно, з підручником, аналізувати і робити висновки; формувати поняття загальнолюдських, естетичних та художніх цінностей, транслятором яких є мистецтво різних регіонів світу; формувати розуміння української культурної ідентичності, виховувати шанобливе ставлення до мистецького надбання українського народу і гордість за нього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво в діалозі культур. Підготувала Пеценчук Т. М.

Номер слайду 2

Мистецтво відображає світоглядні уявлення різних народів, художню картину світу.

Номер слайду 3

У процесі розвитку мистецтва можна виокремити два великі періоди:

Номер слайду 4

У наш час саме полікультурність стає основним принципом розвитку людства. Зупинимося на цьому явищі детальніше і почнемо з прикладів. В Україні на Хмельниччині є стародавнє місто Кам’янець-Подільський — справжній музей просто неба. https://www.youtube.com/watch?v=u. J9a. ORgi. Wg4 https://www.youtube.com/watch?v=8 R1 Oa. Ijju. C4 Типові далекосхідні пагоди можна побачити в європейських містах, зокрема в Брюсселі. Екстер’єри та інтер’єри цих споруд (арх. А. Марсель) 

Номер слайду 5

Мавританське мистецтво

Номер слайду 6

Блискучим зразком полікультурності є мавританське мистецтво, оригінальний стиль якого сформувався під впливом арабських та іспанських художніх традицій. Поширення воно набуло в Північній Африці та іспанській Андалузії. До особливостей мавританського стилю належать: гармонійний синтез архітектури (арки-підкови), декоративної скульптури (леви фонтану), монументального живопису зі східною геометризованою орнаментикою природи («мистецтв води») тощо.

Номер слайду 7

Мавританський стиль проявився згодом в архітектурі синагог Європи. Нині по всьому світу активно будують мечеті, причому не лише в ісламських країнах, а й в Європі.

Номер слайду 8

Орієнталістський дух в європейському образотворчому мистецтві відчутний у творчості Вінсента Ван Гога, Поля Гогена, Анрі Матіса. Художники Ван Гог і Гоген у свій час покинули розвинену європейську цивілізацію, щоб відшукати смисл життя у первісності існування інших народів, намагаючись передати ці відчуття на картинах. Гогенівські колоритні фігури таїтянок, що сидять чи стоять у нерухомих позах, мов розчиняються у природі й стають її органічною частиною."Звідкіля ми прийшли, куди йдемо?" Поль Гоген"Татіянки" Поль Гоген«Дівчинка на тлі персидського килима» М. ВрубельІнтерес до Сходу виявляв і Михайло Врубель. У київський період художник написав «Етюд у східному стилі» та картину «Дівчинка на тлі персидського килима», що стала гордістю столичного музею. Картина, що зображує юну киянку, « звучить », «грає» веселковими переливами барв, і її декоративність зовсім не заважає відчути живу душу дівчинки — напівреального і напівфантастичного, майже казкового образу.

Номер слайду 9

На Землі існує багато націй, є численні релігії та вірування, найрізноманітніші етнічні традиції. Людство говорить шістьма тисячами мов. В України проживають представники багатьох національностей.Інтегративну роль у полікультурному суспільстві відіграє мистецтво. Воно є посередником між різними культурами.

Номер слайду 10

Показовою щодо полікультурності є притча про Вавилонську вежу.

Номер слайду 11

Значний спадок для різних культур залишили митці- українці, яким довелося жити за межами Батьківщини з тих чи тих причин. Багато з них розвивали різні види американського, європейського мистецтва, не забуваючи про своє коріння, етнонаціональні традиції. Деяких з них надихала на творчість мальовнича українська природа.

Номер слайду 12

Світової слави здобув уродженець Тернопільщини, випускник Львівського інституту прикладного мистецтва, український живописець Іван Марчук.

Номер слайду 13

Видатний художник-реаліст Ілля Рєпін (1844-1930) народився в містечку Чугуїв на Харківщині, залишив значну творчу спадщину. Мешкаючи за межами малої батьківщини, він завжди любив рідну Україну, присвятив їй чимало творів, починаючи з юнацької акварелі «Бандурист» і завершуючи останньою роботою «Гопак». Окрім знаменитого шедевра «Запорожці пишуть листа турецькому султанові», його пензлю також належать пейзаж «Українська хата», жанрова картина «Вечорниці», «Портрет українки», портрет Т. Шевченка.

Номер слайду 14

Світове виконавське мистецтво збагатила своїми творчими здобутками славетна українська співачка з Галичини Соломія Крушельницька (1872-1952), що мала чарівний голос — лірико-драматичне сопрано.https://youtu.be/o9 Nxq5 PFJ4c

Номер слайду 15

Європейський принцип «єдності в розмаїтті» активно стверджується в різних сферах, зокрема культурно-просвітницькій і мистецькій. Адже розвиток людства неможливий без зміцнення культурних зв’язків. Унікальна пам’ятка об’єднаної Європи — парк «Міні- Європа» у Брюсселі (площею 2,5 га).

Номер слайду 16

ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ МУЗЕЯМИ СВІТУ ВІРТУАЛЬНА ПОДОРОЖ УКРАЇНОЮОтже, вивчення художніх цінностей різних народів у процесі діалогу мистецтв, розуміння відмінностей та спільних рис сприяють активізації культурних контактів між країнами та людьми. Водночас толерантне, шанобливе ставлення до традицій інших народів, зокрема й за допомогою творів мистецтва, допомагає нам чіткіше усвідомлювати та відчувати свою причетність до певної нації.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Golovina Natali
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
7726
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку