Презентація містить розробку до теми Що в історії називають Цивілізація

Про матеріал
Розробки до уроку за темою «Що в історії називають Цивілізацією» Знайомство з першими цивілізаціями Стародавнього світу .Месопотамія ,Стародавній Єгипет ,Індія,Китай .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що в історії називають цивілізацією

Номер слайду 2

1. Цивілізації в історії людства2. Перші цивілізації Стародавнього світуправа «Мікрофон». Передаючи одне одному уявний мікрофон, розкажіть, чи траплялися вам терміни «цивілізований», «цивілізація»? У яких випадках їх вживали? Що, на вашу думку, вони означають?

Номер слайду 3

1. Цивілізації в історії людства. Напевне, вам зустрічався термін «цивілізація», і мабуть, ви помічали, що він може позначати дві речі. По-перше, це рівень розвитку людства, який настав після Первісної доби. По-друге, цивілізацією називають окремий спосіб організації суспільства, господарювання, культури та світогляду. Іноді в побутовому спілкуванні цивілізацію у значенні порядку протиставляють варварству, дикості, хаосу.Історики користуються другим тлумаченням терміна «цивілізація». У межах перших цивілізацій було винайдено письмо. Тому багато відомостей про перші цивілізації ми отримали з писемних джерел, а не тільки з речових, як у попередні історичні епохи. Ознаками цивілізації і як ступеня розвитку людства, і як способу організації суспільства у визначеному часі та просторі є власна писемність, наявність міст, існування державної системи, унікальний стиль у мистецтві, створений саме в цій цивілізації, свідчення розвиненого суспільства, яке складається з ієрархії різних соціальних груп. Надбання одних цивілізацій були повністю втрачені, інших — були запозичені наступними цивілізаціями й так збереглися до нашого часу. Надалі ми будемо знайомитись з різними цивілізаціями Стародавнього світу та дізнаємось про їхній слід в історії людства.

Номер слайду 4

Словник. Цивілізація — спосіб організації суспільства, господарства, культури, поширений на певній території у визначений проміжок часу. Держава — форма організації суспільства, покликана регулювати відносини всередині й захищати від зовнішніх ворогів. Місто — поселення з адміністративними будівлями, у якому живуть різні групи населення: ремісники, чиновники, робітники, владна верхівка.

Номер слайду 5

Цивілізація Межа IV – III ст. – виникають перші цивілізації Цивіліза́ція — людська спільнота, яка впродовж певного періоду часу (процес зародження, розвиток, загибель чи перетворення цивілізації) має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації, економіці та культурі (науці, технологіях, мистецтві тощо), спільні духовні цінності та ідеали, ментальність (світогляд). Цивілізації Азії та Африки Єгипет, Дворіччя, Вавилон, Фінікія, Перська держава, Індія, Китай Антична цивілізація Греція, Афіни, Спарта, Античні міста-держави в Північному Причорномор'ї, Давній Рим

Номер слайду 6

2. Перші цивілізації Стародавнього світу. У Стародавньому світі серед інших існували такі великі цивілізації, як цивілізації Месопотамії (Межиріччя), Єгипту, Індії, Китаю, Греції та Риму. За часів їхнього існування зародилися письмо й математичні знання, було винайдено календар, сформувалася системи господарювання, розвивалося мистецтво, формулювалися закони, велася торгівля між далекими землями. Ці цивілізації мали між собою багато спільного, а в дечому могли докорінно відрізнятися. Реставровані руїни палацу в Кноссі (Мінойська цивілізація).

Номер слайду 7

Цивілізація Месопотамії (Межиріччя) виникла в середині IV тис. до н. е. Цей регіон приваблював різні народи. Між III та І тис. до н. е. навколо різних міст у Месопотамії виникали держави та імперії. Дворіччя (Месопотамія) Цивілізація Шумерів. Розвинена держава процвітала завдяки іригаційним системам, які перетворювали сухі землі в родючі. На території сучасного Єгипту люди мешкали з давніх-давен. Вони селилися на берегах річки Ніл. Цивілізація Стародавнього Єгипту виникла дещо пізніше за месопотамську, але також у IV тис. до н. е. й тривала тисячі років. Кожна із цивілізацій унікальна, але вони мають і спільні риси. Такі монументальні споруди, як храми та піраміди, що збереглися до наших днів, стали візитівкою цивілізації Стародавнього Єгипту. Сучасна реконструкція міста Вавилона: так він виглядав близько 2,5 тис. років тому. Вавилон є одним із символів цивілізацій Межиріччя.

Номер слайду 8

За допомогою цього прикладу поясніть зв'язок між давніми цивілізаціями та сучасністю. На землях сучасних Індії та Китаю в долинах великих річок виникли власні найдавніші цивілізації. На території Європи сформувалися Мінойська та Мікенська цивілізації, які мали між собою багато спільного. Капітель (верхня частина) кам'яної колони, встановленої за наказом правителя Давньої Індії Ашоки в місті Сарнатх. Такі колони встановлювали по всій країні. Ця капітель із зображенням левів є офіційним символом сучасної Індії.Індія продумане планування міст(водогін, каналізація) Гральний кубик Санскрит Вед Буддизм Варни Сучасні цифри

Номер слайду 9

Єгипет - Іригаційна система медицина, астрономія, математика Ієрогліфічне письмо Папірус Релігія, міфологія Винайдено: перуки, косметика, ножиці, зубні пасту. Давньоєгипетський храм Абу-Сімбел. Сучасний вигляд.

Номер слайду 10

Домашне завдання Параграф 11 опрацювати

pptx
Додано
9 жовтня
Переглядів
329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку