Презентація "Місто Математика"

Про матеріал
Презентація популяризує математичні знання, знайомить учнів з математичними поняттями, які не вивчаються на уроках математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місто Математика Екскурсія для учнів 5 класу

Номер слайду 2

Вулиця Натуральних чисел

Номер слайду 3

Бульвар Ребусів

Номер слайду 4

Ребус — загадка, в якій слова, що розгадуються, зображено у вигляді комбінації малюнків з літерами та іншими знаками. Ребус – один із видів словесних ігор, популярних ще в древності. Назва походить з латинського rebus (res)- річ, предмет, справа.

Номер слайду 5

Історія ребусів Перші ребуси з'явилися у Франції в XV столітті. Тоді це була вистава, в якій комедіанти висміювали в алегоричній формі вади та слабкості сильних світу цього, розповідали "про справи, які кояться". З часом характер ребуса змінився. Ребусом стали називати каламбур, побудований на грі слів. - Приблизно тоді ж з'явилися і перші мальовані ребуси. Спочатку вони буквально ілюстрували відомі фразеологічні звороти, пізніше з'явилися більш складні варіанти.

Номер слайду 6

Історія ребусів В XVI столітті мальовані ребуси стають відомі в Англії, Німеччині, Італії. У їх оформленні брали участь професійні художники. Перший друкований збірник ребусів з'явився у Франції в 1582 році. - У Росії ребуси з'явилися пізніше - в середині XIX століття. Став виходити спеціальний журнал "Ребус".

Номер слайду 7

Математичні ребуси Математичний ребус – завдання на відновлення записів обчислень. Математичні ребуси зазвичай використовуються для розвитку логічного мислення у школярів.

Номер слайду 8

Математичні ребуси бувають декілька видів. Наприклад: 1. Цифри в запису обчислення замінені буквами. В таких ребусах необхідно відновити весь запис. 2. Деякі цифри в запису відсутні, замість них поставлені «зірочки». В таких ребусах відновити частину запису.

Номер слайду 9

Перехрестя Магічних квадратів

Номер слайду 10

Магічний квадрат — це квадратна таблиця , заповнена n2 числами таким чином, що сума чисел у кожному рядку, кожному стовпчику і на обох діагоналях однакова. Ще в стародавні часи людина знайшла магічний квадрат .

Номер слайду 11

Квадрат Ло Шу (Китай) Єдиний нормальний магічний квадрат 3 Ч 3. Був відомий ще в Стародавньому Китаї, перше зображення на черепаховому панцирі датується 2200 роком до н. е..

Номер слайду 12

Квадрат, знайдений в Кхаджурахо (Індія) Це найраніший з виявлених унікальний магічний квадрат, що був знайдений в написі XI століття в індійському місті Кхаджурахо. 7 12 1 14 2 13 8 11 16 3 10 5 9 6 15 4

Номер слайду 13

Квадрат Альбрехта Дюрера Магічний квадрат 4 Ч 4, зображений на гравюрі Альбрехта Дюрера «Меланхолія I», вважається найбільш раннім в європейському мистецтві. 16 3 2 13 5 10 11 8 9 6 7 12 4 15 14 1

Номер слайду 14

Відпочинь !

Номер слайду 15

Палац «Золотий переріз»

Номер слайду 16

Золотий переріз – це поділ відрізка на дві нерівні частини так, що довжина всього відрізка відноситься до довжини більшої його частини, як довжина більшої частини до довжини меншої.

Номер слайду 17

Таке відношення наближено дорівнює 0.618 . Золотий переріз також називають гармонійним.

Номер слайду 18

В «золотому відношенні» розташовані листя на гілках. Відношення довжини хвоста ящірки до довжини решти тіла дорівнює 0.618

Номер слайду 19

Видатний художник, скульптор, архітектор та астроном епохи Відродження Леонардо да Вінчі зобразив людину у центрі Всесвіту, демонструючи, як використовується математика, а саме “золотий переріз” для зображення ідеальних пропорцій людського тіла.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Золотий переріз - це закон математики, що обумовлює гармонію Всесвіту.

Номер слайду 22

Проспект Листка Мебіуса

Номер слайду 23

Лист Мебіуса належить до числа «Математичних несподіванок» Одержати його досить легко : склейте з паперової смужки кільце, лише перед склеюванням оберніть один кінець на 180˚. Розповідають, що відкрити свій «Лист» Мебіусу допомогла служниця, яка неправильно зшила кінці стрічки. Вражає, що лист Мебіуса має лише один бік.

Номер слайду 24

Цікаві несподіванки чекають нас, коли ми спробуємо розрізати лист Мебіуса.

Номер слайду 25

Якщо розрізати лист Мебіуса вздовж, то ми не отримуємо звичайний лист. Якщо розрізати лист Мебіуса по середині , то вийде стрічка вдвічі довша за попередню та вуже. Якщо розрізати отриману стрічку ще раз по середині, то отримаємо два сплетених кільця. - Якщо розрізати лист Мебіуса на відстані одна третя від краю, то вийде два кільця. Одне з них вдвічі довше від початкової стрічки і вдвічі перекручене. Друге – лист Мебіуса.

Номер слайду 26

Набережна Лабіринтів

Номер слайду 27

Лабіринт… Як таємниче звучить це слово, скільки міфів і легенд пов’язано з ним. Лабіринтом античні автори називали споруди з багатьма складними коридорами, з яких важко знайти вихід.

Номер слайду 28

Дослівний переклад цього слова з грецької мови – ходи у підземеллях. Справді , існує дуже багато природних печер з такою кількістю коридорів та глухих кутів, що важко знайти дорогу і не заблукати. З такими печерами мала справу ще первісна людина.

Номер слайду 29

Чи на згадку про ти часи , чи з іншої причини, люди почали будувати подібні споруди самі. І лабіринтами стали називати штучно створені споруди або насадження з багатьма алеями, перехрестями та глухими кутами.

Номер слайду 30

З глибокої давнини дійшла до нас легенда про поєдинок юного Тессея з Мінотавром, який жив у лабіринті на острові Крит. Юнак переміг і вийшов з лабіринту завдяки клубкові ниток, який двла йому Аріадна.

Номер слайду 31

Дерево Пізнань

Номер слайду 32

Жан Д'Aламбер (Лерон). Нікколо Тарталья

Номер слайду 33

Дазе Боголюбов Ейлер Гамільтон Фрідман

Номер слайду 34

Нікколо Тарталья Софі Жермен Еварист Галуа

Номер слайду 35

Бажаємо вам успіхів та натхнення !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 грудня 2020
Переглядів
1311
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку