Презентація "Місто Запоріжжя"

Про матеріал

Дана презентація є мультимедійним супроводом до виховного заходу "Ми народились в Запоріжжі. Козацькі перегони". Вона сприяє вихованню у дітей шанобливого ставлення до рідного краю, його історії, культури, традицій; формує риси сучасного патріота української держави, почуття гордості за приналежність до української нації.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Південь України. Промисловий регіон.

Номер слайду 2

Молоде місто з багатющою історією. Місто, в якому краса природи сміливо протистоїть натиску індустрії.

Номер слайду 3

Це місто відоме завдяки Дніпровській електростанції та острову Хортиця, які стали його символами. Вони знаходяться навпроти один одного , створюючи пейзаж, якого не знайдеш по всій довжині Дніпра.

Номер слайду 4

Тутешнім скелям майже 3 мільярди років. Мандрівники в 19 ст. порівнювали ці місця із Швейцарією. Тут кожен острівець має свою назву та зберігає якусь таємницю.

Номер слайду 5

Хортиця 40 років тому проголошена природним та історико-архітектурним заповідником, який відзначається унікальним тваринним та рослинним світом.

Номер слайду 6

Сучасна назва Хортиці походить, вірогідно, від імені Хорса – слов’янського бога сонця.

Номер слайду 7

Перші люди заселилися на запорізьких землях близько 12 тисяч років тому. Можливо , саме вони першими в світі приручили дикого коня. Саме коні були вірними супутниками запорізьких козаків. Кінь, шаблюка, вітер в полі і ніхто не здолає козацької волі!   

Номер слайду 8

Славне Запоріжжя і своїм унікальним пам’ятником древніх лісів – сімсотрічним дубом-велетнем. Тільки одна гілка на його багатостраждальній кроні є живою.

Номер слайду 9

У 9-11 століттях Дніпро став частиною великого шляху із варяг в греки . По дорозі до Візантії на о. Хортиця зупинялися війська київських князів: Аскольда і Олега, Ігоря, Святослава і Володимира.

Номер слайду 10

В 15 ст. на ці землі почали сходитися люди з окраїн земель Русі , які хотіли жити подалі від будь-якої влади.

Номер слайду 11

Ці люди називалися козаками. Це слово в перекладі з тюрської мови означає вигнанець або вільна людина. Вони селилися за порогами Дніпра. Саме козаки захищали український народ від турецької агресії.

Номер слайду 12

Одним з організаторів козаччини в 16 ст. був князь Дмитро Вишневецький , він же Байда , який на острові заклав дерев’яний земляний замок. Звідси козаки здійснювали набіги на татарські поселення та турецькі фортеці. Пізніше турки знищили замок, а сам Байда був страчений у Стамбулі. Пам’ять про нього збережена в українських піснях.

Номер слайду 13

У 1999 році із дна Дніпра було підняте козацьке судно “Чайка”

Номер слайду 14

День народження міста Запоріжжя відомий. Під час чергової російсько-турецької війни, імператриця Росії Катерина ІІ наказала звести нову , Дніпровську лінію фортець, головна з яких була названа Олександрівськом на честь царського фаворита О. Вяземського. 15 серпня 1770 року було розпочато будівництво фортеці, з якої згодом виросло ціле місто.

Номер слайду 15

У 1811 р. Олександрівську було пожалувано герб.3 червня 1806 р. імператорським указом Олександрівськ отримав статус повітового міста Катеринославської губернії.

Номер слайду 16

Місто з самого початку було багатонаціональним. Тут жили поляки, євреї та переселенці із Німеччини.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

XIX - початок XX століття. Напередодні першої світової війни населення міста досягло 63,6 тис. чоловік, був побудований водопровід, електростанція. В Олександрівську діяло 47 різних заводів і фабрик, чотири десятки ремісничих майстерень.

Номер слайду 19

За роки довоєнних п'ятирічок Запоріжжя перетворилося на велике індустріальне місто. Символом індустріалізації не тільки Запоріжжя, але й всього СРСР став Дніпрогес. На початку 1920-х років почалося поступове відродження міста. 23 березня 1921 Олександрівськ було перейменовано у Запоріжжя, а губернія стала Запорізькою

Номер слайду 20

Друга світова війна 1941-1945 рр..18 серпня 1941 німецькі війська підійшли до міста. Через загрозу прориву німецьких військ, була підірвана гребля Дніпрогесу.

Номер слайду 21

Лівобережна частина міста за допомогою нічного танкового штурму була звільнена 14 жовтня 1943, однак німецькі війська закріпилися на правому березі Дніпра та на о. Хортиця. У жовтні-грудні 1943 р. після форсування Дніпра радянським військам вдалося створити кілька плацдармів на правобережжі і в грудні 1943 року німці відступили від річки.

Номер слайду 22

1947 року було відновлено роботу Дніпро. ГЕСУ, до 1949 року відновлено “Запоріжсталь”, до кінця 1950 року на 90% був відновлений житловий фонд, були відбудовані і розширені навчальні приміщення машинобудівного та педагогічного інститутів, а також середніх навчальних закладів. На початку 1950-х збудовано  Концертний зал ім. М.І. Глінки. ПОВОЄННІ РОКИ

Номер слайду 23

На лівому березі було споруджено Дніпрогес-2, що збільшив потужність електростанції вдвічі, а також однокамерний судноплавний шлюз. У 1983 році було відкрито Музей історії козацтва. У 1950-ті — 1960-ті роки були закладені житлові масиви Вознесенка, Космічний та Шевченківський , а в 1970-ті — Хортицький , Бородинський, Осипенковський та Південний. Було введено в експлуатацію  Запорізький трансформаторний завод, заводи високовольтної апаратури, «Запоріжкабель» та «Перетворювач». Населення міста до кінця 1980-х років досягло 900 тисяч.

Номер слайду 24

Четвертий за величиною індустріальний центр України з розвиненим машинобудуванням, чорною та кольоровою металургією, хімічною та будівельною промисловістю,  шосте за населенням місто України, великий промисловий центр та технополіс. Сучасне Запоріжжя

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Пишаймося минулим нашої героїчної Батьківщини, пишаймося тим, ЩО МИ НАРОДИЛИСЯ В ЗАПОРІЖЖІ!!!

Номер слайду 27

КОЗАЦЬКІ ПЕРЕГОНИ

Номер слайду 28

Затанцюєм гопачок…

Номер слайду 29

Напевне, перша люлька козакові дісталась як трофей в одній з фортець у гирлі Дніпра.

Номер слайду 30

КОЗАЦЬКА БУЛАВА - стародавня холодна зброя, відома з найдавніших часів у багатьох народів.  Один з клейнодів у реєстровому козацькому війську, на Запорізькій Січі та в Гетьманщині, що був ознакою влади і гідності

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. ковальчук тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. калашникова тетяна иванивна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
10100
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку