Презентація "Мій досвід роботи"

Про матеріал
Довсід роботи, що охоплює вивчення теми "Еколого-освітня діяльність в умовах сучасної школи", який можна використовувати на всіх етапах роботи з дітьми (урочна та позаурочна) на усіх предметах.
Перегляд файлу

Природа – такий же унікум, як картина Рафаеля.
Знищити її легко, відновити неможливо
І.П. Бородин

Жити щасливо і жити в злагоді з природою – одне й те саме
Л. Сенека. Iст. н.е.

Розумна організація взаємодії суспільства і природи є однією з найгостріших і найактуальніших проблем сьогодення.

Природа, в якій ми живемо, забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Наразі, під час повномасштабного вторгнення, спостерігаємо екоцид: земля забруднюється хімічними речовинами, склад ґрунту змінено, знищена флора і фауна, зруйновано греблю Каховської ГЕС, постраждали заповідники «Асканія-Нова» та «Олешківські піски». Наше майбутнє може стати жахливим, прийшов час діяти! Охорона природи повинна стати моральною категорією і користуватися пріоритетом за будь-яких політичних ситуацій і компромісів.

Система роботи спрямована на вивчення теми «Еколого-освітня діяльність в умовах сучасної школи».

У своїй повсякденній діяльності з учнями, звертаю особливу увагу на питання екологічної освіти і виховання учнів, використовуючи систему різноманітних форм і методів роботи.

На уроках біології, пізнаємо природу формую систему екологічних понять та розвиваю її, впроваджую елементи екології при вивченні властивостей рослин, тварин і людини.

Проблема екологічного виховання і освіти не зводиться тільки до формування екологічних знань, необхідно поєднувати основи екологічних проблем з практичними справами, навіть, в період дистанційного навчання під час карантину та війни.

В процесі позакласної роботи, залучаю учнів до практичної діяльності по охороні природи, до активної участі в природоохоронній діяльності: МАН, Природнича школа, агітбригада, гурток, обласні акції і змагання, Всеукраїнські конкурси та турніри.

Через проєктну діяльність формується екологічний світогляд та екологічна культура, рівень духовності підростаючого покоління у сфері природокористування, виховуємо соціально адаптовану, відповідальну та стратегічно мислячу особистість.

У нашій гімназії створено екологічну стежку, що має 10 станції. Вивчення флори і фауни рідного села, її збереження – важлива складова частина сучасної проблеми захисту біосфери.

Сьогодні найбільш актуальною є проблема зменшення видового біорізноманіття. Будь-який вид після зникнення відтворити неможливо, тому на особливу увагу заслуговує проблема збереження всіх рідкісних та зникаючих степових видів, що всі вони зараз перебувають під загрозою повного зникнення у всіх районах степової зони України.

Щоб зберегти ранньовесняні рослини, ми вжили практичних заходів з вивчення, збереження і відновлення видового різноманіття первоцвітів.

Результатом роботи є багаторічний проєкт «Дослідження первоцвітів балки «Криничуватої»».

На першому етапі роботи члени гуртка «Юний еколог» провели загальний огляд усієї території балки, вивчили історію походження її назви.

Протяжність балки від верхів’я до низу близько 600 м., ширина по бортах від 80 м. до 200 м.

Георморфологічний профіль балки проклали в найбільш різнобарвній її частині, ґрунтуючись на нівелірочних даних (методика кандидата біологічних наук ДНУ ім.. О.Гончара Григоренка Олега Сергійовича), побудували графік її поперечного перерізу, який в місці дослідження становить 84 м. завдовжки й 10 м. завширшки, площа ділянки досліджень становить 840 м.2.

Протягом досліджень ми здійснили:

  1.          Картування горизонтального розподілу первоцвітів.
  2.          Вивчення видового складу, його визначення.
  3.          Сезонні спостереження за первоцвітами: початок появи листків, поява бутонів, початок цвітіння, масове цвітіння, кінець цвітіння.
  4.          Побудову графіків сезонних спостережень за первоцвітами.

Балка «Криничувата» орієнтована на північний захід, її схили мають південно-західну та північно-східну експозиції.

Квітне брандушка різнокольорова на схилі південно-західної експозиції балки, нижче по схилу крокус сітчастий. На схилі північно-західної експозиції трапляються горицвіт весняний, фіалки мінливі, сон-трави.

У межах тальвежної частини поблизу водостоку мати-й-мачуха.

Проліска дволиста має обмежене поширення, трапляється поблизу кущів терену.

У розподілі первоцвітів у балці «Криничуватій» діють основні екологічні фактори: рельєф, експозиція схилів, характер зволоження, характер розподілу ґрунтів, сезонна ритміка.

На території балки «Криничуватої» було досліджено 11 видів первоцвітів, серед них рідкісних видів – 8 (брандушка різнокольорова, зірочки жовті, крокус сітчастий, ірис низький, зірочки малі, горицвіт весняний, сон чорніючий, проліска дволиста).

Балка «Криничувата» - мікрозаказник, об’єкт, що потребує охорони і є елементом екологічної стежки для природолюбів та природоохоронців.

Учні гімназії провели тиждень, присвячений первоцвітам:

  1.          Випуск листівок із закликами про збереження первоцвітів «Збережемо перші вісники весни!».
  2.          Конкурс малюнків, віршів, творчих робіт.
  3.          Практична природоохоронна діяльність (створення мікрозаказника, вирощування первоцвітів біля школи, виступ агітбригади).
  4.          Науково-дослідна робота (збір легенд, конкурс рефератів, вивчення ареалів зростання, проведення фенологічних спостережень за ростом і розвитком первоцвітів у природі, облік їх чисельності).

Члени гуртка беруть активну участь у щорічній обласній природоохоронній акції «Первоцвіти Дніпропетровщини».

Було проведено семінар-практикум для вчителів району на тему «Вивчення біорізноманіття балки «Криничуватої»». У цьому заході також взяв участь кандидат біологічних наук, доцент геолого-географічного факультету ДНУ ім.. О.Гончара Вадим Володимирович Манюк, який провів майстер-клас для учасників семінару з вивчення видового складу рослин на місцевості.

У виступах шкільної екологічної бригади «Калинонька» її учасники закликають до збереження та охорони перших вісників весни – первоцвітів.

Гуртківці гуртка звертаються до односельчан із закликом: «Збережіть чарівні квіти весни – первоцвіти!»

Матеріали проєкту «Дослідження первоцвітів балки «Криничуватої»» використовуються на уроках біології та географії, математики та образотворчого мистецтва, а також були надруковані в журналі «Біологія» ВГ «Основа», м. Харків.

Учні постійно беруть участь в проєктах: «Земля в небезпеці», «Вплив на здоров’я антропогенних змін середовища. Хімічне, шумове, електромагнітне забруднення, їх вплив на здоров’я людини та інші живі організми», «Не забруднюйте криниці, бо прийдеться з них напиться», «Науково-дослідна робота на екологічній стежині», «Вплив радіоактивного забруднення на розвиток щитовидної залози».

Гімназисти є слухачами МАНУМ ДОР та Природничої школи, секцій «Загальна біологія і екологія», «Психологія», «Медицина», «Аграрні науки, ветеринарії та зоотехнії» та призерами в обласних конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт. Багато конкурсів проводиться он-лайн та дистанційно.

Моя колега – вчитель географії та історії, Приймак Олена Миколаївна, вперше в гімназії стала впроваджувати STEM-освіту. Ми стали співпрацювати: уроки, тиждень природничих наук, заняття гуртків, виступ агітбригади, друк в ВГ «Основа».

З 2016 року учні – активні учасники Всеукраїнського відкритого інтерактивного конкурсу «МАН-Юніор Ерудит», номінація «Еколог-Юніор» на засадах STEM-освіти. Отримали сертифікати: І ступеня – 22 учня, ІІ ступеня – 27 учнів та учасника – 37 учнів.

Велика роль в екологічному виховані відводиться співпраці школи і сім’ї. Батькам, на батьківських зборах, роз’яснюється важливість їх прикладу у формуванні в дітей ставлення до природних об’єктів.

Проведено батьківські збори «Кав’ярня «Батьківська хата»» на тему «Сміття. Як отримати користь з некорисного».

Понад 25 років заклад освіти співпрацює з ОблЕНЦом, учні – призери обласних змагань юннатів «Знаю, вмію, дію» (секцій «Природоохоронна робота і екологія», «Садівництво, лісництво та дендрологія», «Овочівництво», «Рослинництво і кролівництво»), обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Мій рідний край – моя земля» (в секціях «Практична природоохоронна робота та екологія», «Експериментальна робота з біології: продуктивна праця і дослідницька робота в галузі сільського та лісового господарства» в номінації «Дослідницький марафон»).

Команда школи «Господарі планети» - призери обласних еколого-біологічних квестів та Всеукраїнської дитячо-юнацької еколого-патріотичної гри «Паросток».

Команда «Ерудит» - активні учасники Всеукраїнських турнірів юних натуралістів.

Учні – призери обласних етапів Всеукраїнських природоохоронних акцій «Годівничка», «Птах року», «Парки – легені міст і сіл», «Чисті джерела».

Слухачі МАНУМ ДОР та Природничої школи – призери обласних етапів Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт відпочивали в обласній літній профільній школі; проходили ботанічні стажування в інституті М.І.Холодного; захищали науково-дослідницькі роботи в НЕНЦ та відпочивали в таборі «Юннат»; відвідали в складі еколого-краєзнавчої експедиції: заповідники Канівський, Ялтинський, Казантипський, інститут Південних морів, дитячий парк та Запорізький міський сад.

Учні – призери районних олімпіад з екології та біології.

Деякі розробки уроків, тренінгів, сценаріїв агітбригади, занять гуртка, статті: «Екологічна освіта й виховання школярів, через залучення до науково-дослідницької діяльності», «Збережемо довкілля для нащадків», «Збережіть первоцвіти!», були надруковані в науково-методичних журналах «Біологія» і «Географія» ВГ «Основа» (м. Харків) та  науково-методичному альманасі «Нива знань» (м.Дніпро).

Матеріали з досвіду роботи та учнівські проєкти представлені на освітньому порталі «На Урок» та «Всеосвіта».

Формувати екологічний світогляд можна на усіх етапах роботи з дітьми (урочна та позаурочна) на усіх предметах.

Екологічні проблеми не знають державних та природних кордонів – вони глобальні і кожен повинен сказати: «Хто, якщо не я?». Ця проблема потребує негайної перебудови мислення у всіх разом і кожного з нас.

Потрібно діяти сьогодні і негайно!

-                нехай це буде посаджене тобою дерево;

-                або загублений куточок природи;

-                вчасно погашене багаття або пожежа;

-                турботливо розчищений струмок;

-                захищенні гнізда та мурашники.

Бережливе відношення до природи залежить від нашої культури, моральності, милосердя!

docx
Додано
16 січня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку