Презентація " Мій улюблений світ - без насильства "

Про матеріал
Презентація створена до класної години, присвячена Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Матеріал допоможе учням усвідомити, наскільки важливо нести відповідальність за власну поведінку, вміти захистити себе, свою гідність і свої права; навчитися не ображати інших, бути ввічливими, жити в мирі та дружбі .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Насильство – це застосування агресивних, жорстоких дій однієї людини по відношенню до іншої, що порушують права і свободу особистості та завдають шкоди фізичному, психічному, моральному здоров’ю, а також розвитку. Насильство є демонстрацією сили і бажанням здобути цілковитий контроль та владу над іншою стороною.. Слова, які характеризують насильство – жорстокість, агресія, погроза, ґвалт, силування, примус.

Номер слайду 4

«Всі ми родом із дитинства», «Все – і добре, і погане – людина отримує в родині» Насильством є будь-які дії однієї людини по відношенню до іншої, в результаті яких наноситься шкода фізичному або психічному здоров’ю

Номер слайду 5

Причини виникнення насилия:: *Матеріальні труднощі; *Наявність в сім'ї безробітного; *Невирішена житлова проблема; *Алкоголізм та пияцтво серед членів сім'ї; * Наявність наркоманів в сім'ї; *Неповна сім'я; *Вітчим чи мачуха в сім'ї; *Дитина-інвалід або з проблемами зі здоров’ям; *Небажана дитина; *Важка дитина; *Сімейні конфлікти; *Самоствердження за рахунок слабких; *Культ жорстокості, пропагований в суспільстві.

Номер слайду 6

Жорстоке поводження з дітьми, нехтування їхніми інтересами не лише завдає непоправної шкоди їх фізичному здоров’ю, але й тягне за собою важкі психічні та соціальні наслідки. У  більшості дітей — жертв насильства — з’являються серйозні відхилення в психічному, фізичному розвитку, в  емоційній сфері. Отже, дитина потребує соціально- правового захисту.

Номер слайду 7

ОСНОВНІ ТИПИ НАСИЛЬСТВА ЧОЛОВІК-ЖІНКА ЖІНКА-ЧОЛОВІК БАТЬКИ-ДІТИ ДОРОСЛІ ДІТИ-БАТЬКИ ЧЛЕН СІМ’Ї – ІНШИЙ ЧЛЕН СІМ’Ї СТАРШІ ДІТИ-МОЛОДШІ ДІТИ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Фізичне насильство - нанесення дитині батьками або особами, що їх замінюють, вихователями чи іншими будь-якими особами фізичних травм, різних тілесних ушкоджень, які заподіюють шкоду здоров'ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Ці дії можуть здійснюватися у формі побиття, катування, струсу, у вигляді ударів, ляпасів, припікання гарячими предметами, рідинами, запаленими сигаретами, у вигляді укусів і з використанням різних предметів. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Психологічне (емоційне) насильство - постійна або періодична словесна образа дитини, погрози з боку батьків, опікунів, вчителів, вихователів, приниження її людської гідності, звинувачення її в тому, в чому вона не винна, демонстрація нелюбові, неприязні до дитини. До цього виду насильства відносяться також постійна брехня, обман дитини (у результаті чого вона втрачає довіру до дорослого), а також пред'явлення до дитини вимог, що не відповідають її віковим можливостям. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Сексуальне насильство або спокушання - використання дитини (хлопчика чи дівчинки) дорослим чи іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб чи отримання вигоди.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Економічне насилля - відсутність належного забезпечення основних потреб і потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, освіті, медичній допомозі з боку батьків або осіб, які їх замінюють, в силу об'єктивних причин (бідність, психічні хвороби, недосвідченість) і без таких. Типовим прикладом зневажливого ставлення до дітей є залишання їх без нагляду, що призводить до нещасних випадків, отруєнь і інших небезпечних для життя і здоров'я дитини наслідків.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Як діти регаують на насилля Діти, які зазнали різного роду насильства, самі відчувають гнів, який найчастіше виливають на більш слабких: молодших за віком дітей, на тваринах. Часто їхня агресивність проявляється в грі, часом спалахи їх гніву не мають видимої причини. 

Номер слайду 26

Притча «Все залишає свій слід». Жив-був один дуже запальний і нестриманий молодий чоловік. І ось одного разу його батько дав йому мішечок з цвяхами і сказав, щоб кожен раз, коли він не стримає свого гніву, вбити один цвях в стовп огорожі. У перший день в стовпі було декілька десятків цвяхів. Другого дня ще більше.. Наступного тижня він навчився стримувати свій гнів, і з кожним днем число забитих в стовп цвяхів стало зменшуватися. Хлопець зрозумів, що легше контролювати свій гнів, ніж забивати цвяхи. Нарешті прийшов день, коли він жодного разу не втратив контроль над своїми емоціями. Він розповів про це своєму батьку і той сказав, що цього разу кожен день, коли синові вдасться стриматися, він може витягнути зі стовпа по одному цвяху. Йшов час, і прийшов день, коли він міг повідомити батька про те, що в стовпі не залишилося жодного цвяха. Тоді батько взяв сина за руку, підвів до огорожі і сказав: «Ти непогано впорався, але ти бачиш, скільки в стовпі дірок? Він вже ніколи не буде таким як раніше. Коли говориш людині що-небудь зле, у нього залишається такий шрам, як і ці дірки. І неважливо, скільки разів після цього ти вибачишся - шрам залишиться».

Номер слайду 27

Кожна людина в нашій країні має право на життя, вільне від страху й насильства!  

Номер слайду 28

Пам’ятка дітям Пам’ятайте, що насильство над вами, здійснене вашими   батьками, не є нормою життя. Насилля — неприпустима річ у стосунках людей. У сім’ї ви маєте право на те, щоб до вас ставилися з повагою, не ображали. Пам’ятайте необхідні правила безпеки: зокрема, не варто тут же кидатися на допомогу, коли тато б’є маму, особливо коли він — з небезпечними предметами в руках; ваше завдання — якомога швидше сховатися, залишити домівку взагалі — на допомогу покличте дорослих, які краще знають, як діяти за таких обставин.  Ви маєте право на захист, якщо навіть найрідніші люди принижують вашу гідність. Поділіться  своїми  проблемами  з  учителем,  класним  керівником,  соціальним педагогом; зверніться до міліції.

Номер слайду 29

У випадку виявлення насильства ви можете звернутися: 1) до будь-якої дорослої особи, якій довіряєш (батьки, бабуся, дідусь, дядько, тітка, сусіди тощо);  2) в соціально-психологічну службу ліцею-інтернату (психолог, соціальний педагог);  3) до вихователів, вчителів, адміністрації закладу; 4) написати листа в «Скриньку довіри»;  5) до дільничого інспектора міліції або в кримінальну міліцію у справах неповнолітніх; 6) в органи опіки і піклування; 7) в спеціалізовані установи для жертв насильства в сім’ї:     – кризові центри для жертв насильства в сім’ї та членів сім’ї, стосовно яких існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї;     – центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї;  8) в центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді.

Номер слайду 30

ПАМЯТАЙТЕ! Ти маєш право відмовитися робити те, до чого тебе примушують силою або образливими, злими словами.  Ми подібні, але всі різні.  Твоя власність належить тільки тобі.  Ти маєш право на допомогу.  Кожна людина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов!

Номер слайду 31

Всеукраїнська безкоштовна гаряча лінія з питань запобігання насильству – 0-800-500-335 або 386 (для дзвінків з мобільного)   Всеукраїнська гаряча дитяча лінія 0-800-500-21-80   Телефон довіри 0-800-500-33-50

Номер слайду 32

Мій улюблений світ Мій улюблений світ – Без насильства. Без жорстокості, болю, зла. Тут народом складена пісня Містить тільки хороші слова. Мій улюблений світ – Без насильства, Де немає страждання й війни, Де розквітла калина барвиста І пісень не почуєш сумних. Мій улюблений світ – це не казка А реально щасливе життя. Бо звільнивши наш світ без насильства Можна сміло іти в майбуття.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пронтенко Лідія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Проценко Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
7762
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку