Презентація.Міжнародні відносини.Семилітня війна.

Про матеріал
Презентація для роботи в класі або індивідуальних занять Включає в себе тести,ввідео посилання,схеми ,таблиці.....
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародні відносини XVIII ст. Війни за іспанську спадщину,війни за австрійську спадщину. Семилітня війна. Поділ Речі посполитої. Запишіть дату і тему уроку. Картку розробила Мотенко І. О

Номер слайду 2

План уроку1. Війни першої третини XVIII ст. 2. Формування системи рівноваги в міжнародних відносинах3. Семилітня війна4. Поділи Речі Посполитої 5. Війни з Османською імперією

Номер слайду 3

Основні дати та поняття: Дати1701—1714 рр. — війна за іспанську спадщину; 1700—1721 рр. — Північна війна; 1715—1717 рр. — іспано-австрійська війна; 1733—1735 рр. — війна за польську спадщину; 1740—1748 рр. — війна за австрійську спадщину; 1735—1739 рр. — війни з Туреччною; 1756—1763 рр. — Семилітня війна; 1772, 1793, 1795 рр. — поділи Речі Посполитої; 1768—1774, 1787—1791 рр. — російсько-турецькі війни. Поняття міжнародні відносини;коаліція; колоніальні війни; баланс сил.

Номер слайду 4

Характерні ознаки міжнародних відносин XVIII ст. Характерною ознакою міжнародних відносин XVIII ст. став пошук рівноваги та балансу сил. На зміну визначальному для долі Європи суперництву Бурбонів та Габсбургів приходить діалог «великих держав» - Франції, Англії, Пруссії, Австрії та Росії. При цьому монарх залишався втіленням своєї держави, тому часто династичні конфлікти перетворювалися на загальноєвропейські війни. Відтепер боротьба йшла не лише за європейські території, але й за величезні володіння в Новому Світі.

Номер слайду 5

Переламною для долі Європи стала війна за іспанську спадщину (1701—1714). У 1700 р., не залишивши прямих спадкоємців, помер король Іспанії Карл II. Він заповів свій трон онуку короля Франції Людовіка XIV, за умови, що іспанська і французька корони ніколи не з’єднаються в одних руках. Проте Людовік не збирався дотримуватися цього застереження. Карл II Зачарований. Людовик XIV Король-Сонце. Проаналізуйте перебіг війн,які ми сьгодні вивчатимемо. Складіть таблицю (Основні події,діячі,наслідки)

Номер слайду 6

Північна війна (1700—1721 рр.) Війна між Московським царством та Шведською імперією за панування на Балтиці, й в цілому — за домінування у Східній Європі. У 1699 році був укладений Північний союз між Річчю Посполитою, Данією, Саксонією і Російським царством. Карта зміни кордонів держав по Ништадському миру: жовтим кольором позначена Швеція до війни, темно-зеленим — Росія, заштриховані землі, які відійшли від Швеції до Росії за умовами договору.

Номер слайду 7

Війна за австрійську спадщину (1740—1748). Імператор Священної Римської імперії та ерц-герцог Австрії Карл VI, померлий у 1740 р., не залишив сина-спадкоємця престолу. Європейськими дворами полетіла фраза «Габсбургів більше немає». Сусіди-монархи вже давно чекали вдалої нагоди, щоб поділити володіння австрійського правителя. Від загибелі Австрію врятувала Угорщина. Марія Терезія несподівано виявила стійкість, її енергія і рішучість викликали подив усієї Європи. Марія-Терезія

Номер слайду 8

Цілі провідних держав Європи{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}державаціліРосія1 Південний напрямок : отримання виходу до Чорного моря;2 Західний напрямок : отримання виходу до Балтійського моря;3. Східний напрямок : проникнення у середню Азію,укріплення позицій на Кавказі у Сибірі та Каспії. Англія. Колонізація Австралії;Розширення контролю над Індією;Намагання зберегти свої старі колонії(Америка); Франція. Боротьба за '‘ іспанський спадок ‘ '(1701-1714);Боротьба між Францією і Англією за поширення впливу;Намагання утримати контролі над вест-індськими островами.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Австрія1. Завоювання Угорщини, Трансільванії, Хорватії, Південних Нідерландів, земель в Італії, Банат. 2. Частина Словенії та північної Боснії, частина колишньої Речі Посполитої (Галичина та південна Польща), Буковини. Австрія стала 2-ю після Російської імперією Європи. Пруссія. Підвищення статусу Пруссії курфюрстом Фрідріхом ІІІ з герцогства до королівства(1701 р.). Здобуття Шведської Померанії (1720 р.),згідно зі Стокгольмським договором. Перемога в 3 Сілезьких війнах. Повне завоювання Сілезії.

Номер слайду 9

Семилітня війна (1756—1763) Марія Терезія не змирилась із втратою найрозвиненішої області Австрії і заявила, що поверне її, «навіть якщо заради цього доведеться віддати останню спідницю!».Імператриці вдалося створити антипрусську коаліцію, куди увійшли Франція і Росія. Англія, прагнучи не допустити посилення Франції, уклала союз із Пруссією. Після виникнення цих двох ворожих угруповань вибухнула Семилітня війна - третя загальноєвропейська. Вона почалась як війна за Сілезію. Фрідріх II напав на Австрію, скоро дії перекинулися на територію Пруссії. Її столицю ворог брав двічі: спочатку росіяни з австрійцями, потім угорці. Англія у військових діях участі не брала, фінансовою підтримала Пруссію. Від остаточного розгрому Фрідріха ІІ врятував вихід з війни Росії. Війна завершилася підписанням 1763 р. двох мирних договорів – Паризького та Губертусбурзького, за якими: Франція відмовлялася на користь Англії від більшості своїх володінь в Індії, від колоній в Америці – Канади, Кейп-Бретону і островів Вест-Індії;Іспанія передавала Англії Флориду і як компенсацію отримувала частину французької Луїзіани;

Номер слайду 10

Поділи Речі Посполитої Катерина ІІ сприяла тому, що польський трон посів її ставленик Станіслав Август. Імператриця висунула перед ним вимогу зрівняти в правах православних і католиків. Король погодився. Поляки повстали проти російського втручання в справи своєї країни. У відповідь Росія, Пруссія і Австрія підписали в 1772 р. договір про перший поділ Речі Посполитої. Австрія отримала Західну Україну, Пруссія - частину польського Помор’я, Росія - частину Білорусії. Які країни ділять Річ Посполиту?

Номер слайду 11

Спробу врятувати державу здійснив Тадеуш Костюшко. Повстання, яке він підняв, російські каральні війська утопли в ріках крові. У 1795 р. Росія, Австрія і Пруссія підписали договір про її третій поділ. Австрія захопила південні області країни, Пруссія - її центральну частину з Варшавою, до Росії відійшли Литва, Західна Білорусія і Волинь. Польська держава зникла з європейської карти, її просто поділили між собою монархи трьох країн. Тадеуш Костюшко

Номер слайду 12

Війни з Османською імперією Після поразки біля стін Відня в 1683 р. турки-османи більше не загрожували Європі. Колись могутня Османська імперія вступила в період занепаду та втрат. До антитурецької коаліції Австрії та Речі Посполитої приєдналася Венеція - так утворилася Священна ліга. Згодом до неї приєдналася й Росія, яка боролася за вихід до Чорного моря. У 1686 р. після вдалого австрійського наступу на Угорщину Османська імперія вперше у своїй історії ініціювала мирні переговори. Слабкість тогочасних султанів, розбрат у правлячій верхівці та негаразди в економіці визначили майбутнє колись непереможних османів. Велика Турецька війна завершилася у 1699 р. підписанням Карловицького миру, за яким Туреччина назавжди втратила Угорщину та Трансільванію на користь Австрії; Речі Посполитій відійшло Поділля. ХVІІІ ст. позначилося цілою низкою війн Османської імперії з Росією. За їхніми результатами Росія здобула переконливі перемоги, отримавши права на Крим та значно розширивши свої території та вплив.

Номер слайду 13

Пригадай!1. Які колись могутні держави Європи на початок XVIII ст. втратили свій вплив на європейську політику?2. Коли було підписано Утрехтський договір?3. Протистояння між якими державами Європи зберігало баланс сил упродовж XVIII ст.?4. Яка війна перетворила Росію на вагомий чинник європейської політики?5. Скільки поділів Речі Посполитої відбулося у XVIII ст.?6. Які держави у війнах з Османською імперією збільшили свої територіальні володіння?7. Чому міжнародні відносини XVIII ст. називають балансом сил?8. Яких головних цілей прагнула досягти Англія у війнах XVIII ст.?9. Що врятувало короля Пруссії Фрідріха II від повної поразки в Семилітній війні?

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацюйте параграф2. Вивчіть основні події,діячів. Успіхів!

pptx
Додано
5 липня 2021
Переглядів
6660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку