Презентація: "Міжнародні відносини у 30-х роках ХХ століття"

Про матеріал
Презентаці про події міжнародної політики напередодні Другої світової війни. Містить карто - схеми, ілюстрації. Дл проведення уроків в дистанційному форматі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародні відносини.(1930 – 1939 рр.)Д/З(опрацювати § 25 - 27)

Номер слайду 2

1939. 1.ІХ – Німеччина почала воєнні дії проти Польщі. Що передувало цьому?Причина початку війни?

Номер слайду 3

1930.І – Лондон. Міжнародна конференція з обмеження морських озброєнь. Доповнював Договор п'яти держав на інші класи бойових кораблів: крейсери, есмінці, підводні човни. Франція та Італія відмовилися підписати угоду. США, Англія, Японія домовилися щодо крейсерів та есмінців дотримуватися співвідношення 5 : 5 : 3 відповідно. Щодо підводних човнів було запроваджено принцип рівності флотів.

Номер слайду 4

1932.ІІ – Женева. Конференція з роззброєння, яка закінчилася провалом. Німеччина вимагала скасування всіх обмежень Версальського договору. Англію цікавили проблеми ліквідації підводних човнів і хімічної зброї. США виступали за скорочення сухопутних сил. СРСР вимагав поставити на порядок денний конференції питання про загальне або пропорційно поступове роззброєння.Італія пропонувала для початку на рік увести мораторій на нарощування озброєння. Японія, як попередню умову, вимагала визнання її особливої ролі на Далекому Сході та в басейні Тихого океану.

Номер слайду 5

1932. - репараційні зобов'язання Німеччини ліквідували взагалі. Країни-боржники, зі свого боку, припинили сплачувати борги США.1927 - прем'єр-міністр Японії Танака в меморандумі імператору виклав програму територіальних завоювань на Далекому Сході.1931 – 1932 – Японо – Китайська війна.1931 - Японія окупувала територію Маньчжурії, та створила в 1932 р. маріонеткову державу Маньчжоу-Го. Ліга Націй заявила, що Маньчжурія є невід'ємною частиною Китаю, і не визнала Маньчжоу-Го.1933 - Японія демонстративно вийшла з Ліги Націй. США та Англія домоглися укладення між Японією й Китаєм компромісного миру: Японія виводить свої війська із Шанхаю, а Китай визнає Маньчжоу-Го.

Номер слайду 6

1935 - 1936 – Італо – Ефіопська (Абіссинська) війна.1935.3. Х - італійська армія почала воєнні дії. Рада Ліги Націй оголосила Італію агресором і зобов'язала всіх членів організації застосувати до неї економічні санкції.  1936. V - Італія оголосила про завоювання всієї Ефіопії. Вона була об'єднана з Еритреєю та Італійським Сомалі в Італійську Східну Африку.1941 - Ефіопію звільнено за підтримки Англії.1933 – Німеччина припинила сплачувати репарації.1933. VІІ - підписання «Пакту чотирьох» між Англією, Францією, Італією та Німеччиною. Цей документ передбачав широке співробітництво держав у питаннях перегляду Версальської системи. Однак ратифікацію цього договору було зірвано. Завдання А. Гітлера: Перегляд умов Версальського договору;Об'єднання всього німецького народу в одну державу;завоювання «життєвого простору» на Сході.

Номер слайду 7

1933. Х - Німеччина вийшла з Ліги Націй. Німецький уряд відмовився від статей Версальського договору, які забороняли країні мати військову авіацію, оголосив про запровадження загальної військової повинності й формування армії із 36 дивізій.1935. - між Великою Британією та Німеччиною було укладено військово-морську угоду, відповідно до якої дозволялося збільшити тоннаж німецького флоту в 5,5 разу та будувати підводні човни.1935. - після виплати Франції компенсації за вугільні шахти земля Саар за результатами плебісциту відійшла до Німеччини.

Номер слайду 8

1934 - СРСР прийнято до Ліги Націй.1935. V - СРСР і Франція уклали угоду про взаємодопомогу. Аналогічний договір був підписаний між СРСР і ЧСР.

Номер слайду 9

1936.ІІІ - А. Гітлер увів німецькі війська в Рейнську демілітаризовану зону. Створення блоку Берлін—Рим—Токіо. Відносини Німеччини та Японії ускладнювалися тим, що Японія захопила німецькі колонії в Тихому океані та Китаї і не збиралася їх повертати. Німеччина й Італія під час агресії Японії 1937 р. проти Китаю продавали зброю китайському уряду. Обидві країни прагнули зберегти свободу дій у своїй сфері інтересів.1936.25. ХІ - Німеччина та Японія підписали Антикомінтернівський пакт.1937.6. ХІ - до нього приєдналася Італія.

Номер слайду 10

1936 – Німеччина, Італія підтримали заколот націоналістів в Іспанії.1938 – Аншлюсс Австрії.1938.ІІ - підписано угоду, яка поставила Австрію під контроль Німеччини.1938.12.ІІІ - німецькі війська за підтримки австрійських нацистів окупували Австрію. Наступного дня було оголошено про возз'єднання Австрії з німецькою імперією.

Номер слайду 11

 Уряд СРСР відповідно до договору 1935 р. запропонував Чехословаччині всебічну допомогу. Н. Чемберлен зустрівся з А. Гітлером у Мюнхені. А. Гітлер заявив, що Судетська область — остання територіальна вимога Німеччини в Європі. Англія та Франція висунули чехословацькому уряду ультиматум про негайну передачу Німеччині територій ЧСР, населених німцями.1938.29—30.ІХ – глави урядів Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії підписали Мюнхенську угоду. Мюнхенська угода зобов'язала ЧСР задовольнити претензії Польщі та Угорщини. Польщі була передана Тешинська Сілезія, Угорщині за І Віденським арбітражем — частина Словаччини та Карпатської України. Чехословаччина стала федеративною державою. Німеччина вимагала віддати Судетську область, де проживало 3 млн. німців.13 вересня 1938 р. судетські нацисти вчинили заколот. Після його придушення Німеччина стала загрожувати Чехословаччині розправою. До Німеччини відійшли всі прикордонні західні й північно-західні райони Чехословаччини.

Номер слайду 12

1939.27.ІІ - уряди Англії та Франції визнали режим Ф. Франко в Іспанії.1939.15.ІІІ - німецькі війська окупували Чехію й Моравію,Словаччина була проголошена незалежною, а Угорщина захопила всю Карпатську Україну.

Номер слайду 13

Німеччина почала вимагати від Польщі згоди на передачу їй Данцига і побудову через польський коридор екстериторіальної траси, яка б зв'язала Німеччину з Пруссією. Німецькі війська вступили в Мемельську область (Клайпеда), яка належала Литві.1939.ІV - Італія захопила Албанію.

Номер слайду 14

СРСР пішов на зближення із Чан Кайші та рекомендував КПК діяти спільно із Гомінданом у боротьбі проти Японії. СРСР виступив за створення системи колективної безпеки й стримування агресорів. Провідником цього курсу став народний комісар закордонних справ СРСР Максим Литвинов.1933 - встановлені дипломатичні відносини СРСР зі США.  Незабаром Франція й Німеччина уклали угоду, рівноцінну пакту про ненапад.1938. VІІ - конфлікт біля озера Хасан між СРСР та Японією

Номер слайду 15

1939.ІІІ - Англія запропонувала СРСР підписати спільно із Францією й Польщею загальну декларацію про взаємодію.1939.ІV - західні держави звернулися до Радянського Союзу із пропозицією надати гарантії Польщі та Румунії. У відповідь радянський уряд запропонував пакт про взаємодопомогу між Англією, Францією та СРСР з одночасним наданням гарантій усім прикордонним із СРСР державам. 1939. V-VІІІ - бойові дії СРСР із Японією на річці Халхін- Гол (Монгольська Народна Республіка). Не вдалося подолати суперечки в питанні про «непряму агресію». Англія й Франція вбачали в ньому загрозу для суверенітету сусідніх із СРСР держав, тому що будь-які зміни в них могли бути кваліфіковані радянським керівництвом як агресія, і туди б вводилися радянські війська. До того ж Англія розглядала ці переговори як засіб тиску на Німеччину та не бажала укладення угоди.

Номер слайду 16

1939. 1.ІХ – Німеччина почала воєнні дії проти Польщі. Почалася Друга світова війна

Номер слайду 17

Війни були, є і будуть!Війни ведуться за сфери впливу!Вести війни можуть дозволити собі тільки багаті країни!Війни йдуть між двома політичними силами!Закон «синусоїди»!Перша. Світова. Друга. Світова

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2023
Переглядів
5196
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку