Презентація. Модуль "Футбол"

Про матеріал
Презентація до модуля "Футбол". Рекомендована для проведення урокіу фізичної культури дистанційно
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Футбол

Номер слайду 2

Футбол - це. Футбол (англ. Football) - командний вид спорту, в якому метою є забити м'яч у ворота суперника ногами або іншими частинами тіла (крім рук) більше разів, ніж команда суперника. В даний час найпопулярніший і масовий вид спорту у світі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія футболуІгри, схожі на сучасний футбол, існували досить давно у різних народів, однак перші записані правила датовані 1848 роком. Датою народження футболу вважається 1863 рік, коли була організована перша Асоціація футболу і складені правила, схожі на сучасні. Історія футболу розпочалася дуже давно. Наприклад, і в Єгипті, і в Німеччині, і в Китаї були ігри, схожі на футбол. Найуспішніша з них називалася гарпастум і придумали її італійці. Але коли з'явився сучасний футбол, гарпастум був забутий. Игра в паллы была предшественницей футбола.

Номер слайду 5

Історія футболу. Коли англійці вигадали футбол, вони відразу стали популяризувати його у всіх країнах. На той час у чемпіонаті брало участь багато англійських команд.

Номер слайду 6

Правила гри. Окрема футбольна гра називається матч, який у свою чергу складається з двох таймів по 45 хвилин. Пауза між першим і другим таймами становить 15 хвилин, протягом якої команди відпочивають, а після закінчення міняються воротами. У футбол грають на поле з трав'яним або синтетичним покриттям. У грі беруть участь дві команди: у кожній від 7 до 11 осіб. Одна людина в команді (воротар) може грати руками у штрафній площі у своїх воріт, її основним завданням є захист воріт. Інші гравці також мають свої завдання та позиції на полі.

Номер слайду 7

Правила гри. Захисники розташовуються в основному на своїй половині поля, їх завдання протидіяти нападаючим гравцям протилежної команди. Півзахисники діють у середині поля, їхня роль — допомагати захисникам або нападникам залежно від ігрової ситуації. Нападники розташовуються, переважно на половині поля суперника, основне завдання — забивати голи.

Номер слайду 8

Правила гри. Мета гри - забити м'яч у ворота противника, зробити це якомога більше разів і постаратися не допустити гола у свої ворота. Матч виграє команда, яка забила більшу кількість голів. Якщо протягом двох таймів команди забили однакову кількість голів, то або фіксується нічия, або переможець виявляється відповідно до встановленого регламенту матчу. В цьому випадку може бути призначений додатковий час ще два тайми по 15 хвилин кожен. Як правило, між основним та додатковим часом матчу командам надається перерва.

Номер слайду 9

Правила гри. Якщо протягом двох таймів команди забили однакову кількість голів, то або фіксується нічия, або переможець виявляється відповідно до встановленого регламенту матчу. В цьому випадку може бути призначений додатковий час ще два тайми по 15 хвилин кожен. Як правило, між основним та додатковим часом матчу командам надається перерва.

Номер слайду 10

Тактика. Оскільки футбол гра командна, на першому місці стоїть порозуміння гравців, вміння вести грамотні спільні дії. Важливе значення при цьому має тактичне побудова гравців. Найпоширенішою тактичною схемою в сучасному футболі є гра з чотирма захисниками, чотирма півзахисниками та двома нападниками - 4-4-2. Схем існує безліч, проте саме поняття схеми, як і поняття амплуа гравців досить відносно. Залежно від кваліфікації гравців їх обов'язки на полі можуть значно виходити за рамки амплуа. Так, часто за задумом тренера півзахисники, особливо крайні (а іноді навіть і центральні захисники) виконують роль нападників. У зв'язку з розвитком теорії футболу та універсалізацією гравців стали анахронізмом деякі широко відомі насамперед схеми (наприклад, бразильська атакуюча схема «дубль-ве» або система оборони з вільним захисником) і багато футбольних термінів («інсайд», «ліберо» і т. п .).

Номер слайду 11

Удари. Удар зовнішньої частини підйому у футболі. Не має великої сили. Але один із способів виконання такого удару (коли удар наноситься не по середині м'яча, а по краю) може бути підступний: м'яч летить по дугоподібної траєкторії. Такий удар прийнято називати різаним або сухим листом. Дугоподібність польоту м'яча (особливо при ударі у ворота) нерідко обманює воротаря, якому здається, що м'яч летить повз ворота. Такий удар дозволяє м'ячу обійти «стінку», вишикувану воротарем поблизу своїх воріт при штрафному ударі, і ставить голкіпера в критичне становище. Удар внутрішнім боком стопи у футболі. Більш ефективний, коли має на меті передачі м'яча партнеру, що знаходиться на близькій відстані від того, хто б'є. Цінність його - в точності та простоті виконання. Він часто знаходить застосування, коли доводиться вдаряти по м'ячу з літа. Велика площа стосу з м'ячем гарантує надійність удару. Слабкість його в тому, що він себе демаскує і супернику не важко розгадати напрямок польоту м'яча після завдання удару..

Номер слайду 12

Удар п'ятою. Удар п'ятою у футболі. Сила такого удару в його несподіванці, маскуванні, зумовленому рідкісним застосуванням та скритністю виконання.

Номер слайду 13

Удар носком. Удар носком у футболі. Цінний, але забутий удар. Вдарити по м'ячу носком так, щоб м'яч досяг мети, нелегко: треба потрапити у певну точку на поверхні м'яча, щоб м'яч полетів у потрібному напрямку. Удар носком - сильний, в окремих ситуаціях - несподіваний для суперників, через що його також можна віднести до розряду підступних.

Номер слайду 14

Удар. Удар середньою та внутрішньою частиною підйому. Ці удари справді універсальні. Вони знаходять у грі широке застосування, так як вирішують практично всі численні тактичні завдання (всі види передач, різні комбінації). Цим ударам властива насамперед сила. Сильним ударом можна передати м'яч на адресу (партнеру, в зону) на 60-70 м, перевести з флангу на фланг, зіграти відбійно біля своїх воріт, а головне - обстріляти ворота суперників. Сильний удар надає величезної швидкості польоту м'яча. Під час зупинки м'яча сильний удар не практикується. Тут найважливішим є удар, що сприяє погашенню кінетичної енергії.

Номер слайду 15

Техніка та ведення. Ведення м'яча у футболі. Ведення є серією (різної тривалості) несильних коротких ударів, що надають руху м'яча потрібний напрямок, із завданням подолати якусь відстань. Звичайно, ведення вимагає від гравця належного рівня виконання рухів. Слід вести м'яч так, щоб він не виходив з-під контролю гравця. У той же час футболіст повинен постійно бачити поле та оцінювати зміни в ігровій обстановці (щоб у разі потреби своєчасно та точно передати м'яч у намічену адресу). Ведення м'яча - не мета, а засіб, і коли змушують обставини, треба вміти своєчасно від нього відмовитися, якщо можна вирішити те саме завдання (подолати простір) ефективнішим засобом. Вести м'яч слід тоді, коли для цього є вільна зона і немає адреси для передачі м'яча, або тоді, коли партнерам треба виграти час для виходу в зону, де можна отримати м'яч безперешкодно. Треба навчитися вести м'яч швидко (щоб суперник, що залишився в тилу, не встиг повернутися в лінію своєї оборони). Не слід зближуватися із суперником на коротку дистанцію, якщо немає наміру обвести його з ходу – краще зробити передачу ще у вільній позиції. Найкращими майстрами ведення м'яча у нашому сучасному футболі можна вважати таких нападників, як Олег Блохін, Володимир Гуцаєв та Валерій Газзаєв. Відмінним дріблером у минулі роки був Василь Трофімов: ведучи м'яч не дивлячись на нього (зір був звернений у поле), він ніколи не спізнювався з передачею. У світовому футболі видатним майстром-дріблером був незрівнянний Гаррінча. Якщо він вів м'яч, то на спринтерській швидкості, а без контролю не залишав м'яч ні на мить. Швидкісне ведення м'яча не заважало йому за допомогою навіть одного, але відточеного до досконалості фінта легко обігравати суперників, що атакували його. Таким чином, вивірена техніка ударів по м'ячу здатна надати йому нового напрямку, посилити швидкість його руху, погасити швидкість, зупинити політ м'яча.

Номер слайду 16

Найкращі голи за історію чемпіонату світу з футболу

Номер слайду 17

Футбол у світіЗгідно з заявою ФІФА у 2001 році у футбол на планеті грало близько 250 мільйонів людей. З них понад 20 мільйонів — жінки. Зареєстровано близько 1,5 мільйона команд та 300 000 професійних клубів.

Номер слайду 18

Футбол у світіУ розподілі країн на першому місці (США (приблизно 18 мільйонів, з яких 40% жінки), потім йдуть Індонезія (10 мільйонів), Мексика (7,4 мільйона), Китай (7,2 мільйона), Бразилія (7) Німеччина (6,2 мільйона), Бангладеш (5,2 мільйона), Італія (4 мільйони)

Номер слайду 19

Футбольні організації Існує ряд організацій, які здійснюють контроль, управління та розповсюдження футболу. Основною є ФІФА, розташована в Цюріху, Швейцарія. Вона займається організацією міжнародних змагань світового масштабу, зокрема чемпіонату світу. Далі йдуть континентальні організації та організації по країнах, областях та містах і т. д. У кожної є обов'язки з організації відповідних футбольних змагань, контролю за діяльністю клубів, що входять до них, поширенням та популяризацією футболу в регіоні.

Номер слайду 20

Футбольні клуби. Футбольний клуб - базовий осередок всієї футбольної структури. Він є сполучною ланкою між футболістами, персоналом та організаціями. По суті, це команда футболістів, що входить до однієї з організацій, яка має певну інфраструктуру та обслуговуючий персонал.

Номер слайду 21

Змагання. Змагання з футболу, як і в будь-якому іншому виді спорту — важлива складова гри. Змагання організується федерацією, кожному за турніру складається регламент, у якому зазвичай визначають склад учасників, схему турніру, правила визначення переможця при рівності очок і якісь відхилення від правил, наприклад кількість замін. Змагання поділяються на внутрішні та міжнародні, які у свою чергу поділяються на клубні та національні збірні.

Номер слайду 22

ДЯКУЮ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Vorobyova Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
2962
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку