Презентація "Моє рідне село"

Про матеріал
Презинтацію "Моє рідне село" можна використовувати на уроках історії та у виховній роботі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моє рідне село. Підготувала вчитель географії ЗЗСО І – ІІ ступенів с. Митлашівка Драбівської селищної ради. Кирильчатенко Алла Михайлівна

Номер слайду 2

Моє село, для мене ти єдине, для мене найдорожче у житті. Тут мамина солодка пісня лине, дитинства спогади святі.

Номер слайду 3

Село Митлашівка розташоване за 12 км. від смт Драбів, та за 2 км від залізничної станції Драбове - Барятинське Одеської залізної дороги

Номер слайду 4

Історія села Митлашівка. Належить до поселень 17 ст. На карті французького географа і дослідника Боплана (1650 р) нанесене як велике поселення на річці Чумгак.

Номер слайду 5

Щодо походження назви села, то це питання достеменно не з’ясоване. Припускають, що засновниками Митлашівки був хтось із представників роду Миклашевських. У реєстрі Війська Запорізького серед реєстрових козаків зустрічається прізвище Андрушки Миклашенка. Можливо від нього і походить назва села.

Номер слайду 6

У 1905- 1907 роках у селі діяв революційний гурток під керівництвом підпільника Федота Михайловича Розсохи. У 1905 році розпочався страйк робітників вальцьового млина княгині Барятинської. Радянську владу в Митлашівці встановлено в 1918 році.

Номер слайду 7

Не обминув Митлашівку і голодомор 1932 – 1933 років . За цей період в селі померло від голоду понад 200 осіб. Вшановуючи пам'ять загиблих в роки голодомору, у 2006 році встановлено цей пам’ятний знак.

Номер слайду 8

У центрі села на братській могилі височіє погруддя солдата з автоматом в руках. Тут поховані 42 невідомих воїни, які зустрілися віч-на-віч з ворогом, що сунув від Перервинець. Усі вони загинули в нерівному бою. Лише імена двох з них удалося встановити. Це старший лейтенант з Чернігівщини Данило Сидорович Босяк та полтавчанин, гвардії рядовий П. М. Кучеренко.

Номер слайду 9

У роки Великої Вітчизняної війни загинули 105 чоловік. В пам'ять про них встановлено обеліск Слави Ніхто не забутий….. Ніщо не забуто…

Номер слайду 10

На території села Митлашівка похований третій президент Української Академії наук Орест Іванович Левицький. Михайло Грушевський вважав його найвизначнішим істориком. Неперевершений знавець козаччини Дмитро Яворницький – найавторитетнішим знавцем минувшини. Великий каменяр Іван Франко – найяскравішим і найсамобутнішим письменником. Всесвітньо відомий композитор Микола Лисенко – найталановитішим музикантом і співаком. Важко повірити, що всі ці «най» стосуються однієї і тієї ж особи – Ореста Івановича Левицького, визначного вченого, академіка, президента Української Академії наук.

Номер слайду 11

25 грудня 1998 році, в день народження вченого на його могилі встановлено нову стелу з написом: «Орест Іванович Левицький» 25. ХІІ.1848 – 9. V.1922 рр. Видатний український археограф, правознавець, історик, етнограф. Президент Всеукраїнської академії наук 1922 р. На пам’ять мимоволі приходить вірш Ліни Костенко «Пам’ятник І. М. Сошенку» («Умер проїздом…»). Змінивши ім’я в передостанньому рядку хочеться сказати: Ти в цей пейзаж печально так вклинився, Лишився тут, спасибі тій вербі,Лежи, Оресте. Кожен хто вклонився Твоїй могилі, – пам’ятник тобі.

Номер слайду 12

У кожного своя дорога до храму

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Приміщення нашої школи побудоване у1967році. Перша школа у селі існувала при Миколаївській церкві, побудованій у далекому 1804 році. Це була школа грамоти. Нове приміщення для школи побудоване у 1905-1906 роках. Це була хата на два коридори і аж сім кімнат. У1930 році там була церковно- приходська школа. Першим учителем був Ільченко (ім’я і по батькові нажаль, забули). Із 1933 по 1937 роки у селі вже була чотирикласна школа, котра в 1937 році стала семирічкою…

Номер слайду 15

Будинок культури

Номер слайду 16

Митлашівські краєвиди

Номер слайду 17

Мальовничі місця відпочинку

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу

pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
2357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку