Презентація "Молочний Шлях. Будова галактики"

Про матеріал
В данній презентації розповідається про основні поняття галактики та її види. Детально розповідається про Молочний Шлях: його структуру, об'єкти та різні астрономічні явища. Присутні цікаві факти про космос.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Молочний Шлях. Будова галактики

Номер слайду 2

Галактика Галактика – це велетенська зоряна система, яка складається приблизно із 200 млрд зір, до яких належить і Сонце. До початку 1990-х років налічувалося не більше 30 галактик, в яких вдалося виділити окремі зорі. Після запуску космічного телескопа «Габбл» і введення в дію 10-метрових наземних телескопів кількість галактик, в яких вдалося розрізнити окремі зорі, значно зросла.

Номер слайду 3

Галактики поділяють на:кулясті еліптичні галактики;дискові спіральні галактики;галактики з перемичкою (баром);карликові;неправильні і т. д. Нашу Галактику – Чумацький Шлях –можна спостерігати на небосхилі у вигляді довгої витягнутої смуги, густо вкритої зорями (але для нас, жителів Північної пікулі, Чумацький шлях видно з лютого по вересень). Усі інші галактики дуже віддалені. Відстань до найближчих із них вимірюється в мегапарсеках, а до далеких – в одиницях космологічного червоного зміщення.

Номер слайду 4

Молочний Шлях Молочний Шлях ( або Чумацький Шлях) – галактика, у якій розташована Сонячна система і всі окремі зорі, видимі неозброєним оком. Кільце Молочного шляху утворюють найближчі до нас зорі Галактики, яка як зоряна система має вигляд диска чи двоопуклої лінзи. Більшість зір рухається у подвійних та кратних системах, у яких компоненти обертаються навколо спільного центрамас подібно до обертання планет Сонячної системи. Найчисленніші системи об’єднання зір налічують сотні тисяч об’єктів – це зоряні скупчення та асоціації.

Номер слайду 5

Зоряні скупчення Розсіяні зоряні скупчення складаються з декількох десятків, сотень іноді тисяч зір і мають неправильну форму. Їхні діаметри становлять 10-20 св. р. Кулясті зоряні скупчення мають сферичну або злегка сплюснуту форму діаметром до 300 св.р. Вони налічують сотні тисяч і навіть мільйони зір, які групуються до центра. У 20-х роках ХХ ст. увагу астрономів привернули групи біло-голубих зір, що згодом отримали назву ОВ – асоціацій.

Номер слайду 6

Туманності Не лише зорі населяють нашу Галактику. Міжзоряний простір заповнено газом та пилом. Це і є туманностями. Туманності – протяжні згущення газу й мужзоряного пилу в Галактиці, які виявляють себе поглинанням (темні туманності) або випромінюванням (світлі дифузні, емісійні туманності). Комплексні туманності правильної форми утворюються зі скинутих оболонок зір, поділяють на:волокнисті туманності планетарні

Номер слайду 7

Структура Молочного Шляху Діаметр Галактики складає біля 30 тисяч парсек (порядку 100 000 світлових років) при оцінній середній товщині порядку 1000 світлових років. Галактика містить, за самої низькою оцінкою, порядку 200 мільярдів зірок. Велика частина маси Галактики міститься не в зірках і міжзоряному газі, а в гало з темної матерії. Темна матерія - це загальна назва сукупності астрономічних об'єктів, які не випускають електромагнітного випромінювання достатнього для спостережень інтенсивності. У середній частині Галактики знаходиться потовщення, яке нази-вається балджем, що становить біля 8 тисяч парсек.

Номер слайду 8

Цікаві факти. Найкраще спостерігати за Чумацьким Шляхом, якщо знаходитись далеко від штучних джерел світла. Через мізерну кількість людей на території Антарктиди, тут дуже незначне світлове забруднення і тому це одне з кращих місць, де можливо сповна насолодитись виглядом нашої галактики, навіть неозброєним оком. Якщо Земля оберталася б навколо Сонця з тією ж швидкістю, що зірки обертаються навколо центру Чумацького Шляху, то рік тривав би на нашій планеті 3 дні, а не 365. Сьогодні вчені не мають можливості зробити фото Молочного Шляху ззовні. Сонячна система знаходиться на майже рівній відстані від центра нашої галактики та її краю (відстань до центру близько 27 тисяч світлових років) і тому будь-які фото спікальної галактики Чумацький Шлях є або зображенням іншої галактики, або відтворенням талановитого художника. Вчені вважають, що маса нашої галактика на 90% складається з темної матерії, це означає, що всі об’єкти, які ми можемо побачити неозброєним оком чи за допомогою телескопа складають лише 10% маси Молочного Шляху.

Номер слайду 9

Цікаві факти. Коли ми у нічному небі бачимо Чумацький Шлях, то насправді нашому зору доступно лише близько 0.0000025% від мільярдів зірок в нашій галактиці. Чумацький Шлях постійно зростає внаслідок злиття з іншими меншими галактиками. В даний час Чумацький Шлях поглинає зірки з карликової еліптичної галактики Стрілець. Для того, щоб залишити нашу галактику, зірці чи будь-якому іншому об'єкту потрібно надзвичайно велику кількість енергії. Об'єкт має набути швидкість понад 1.5 млн. км/годину. Сьогодні астрономами зафіксовано менш як два десятки гігантських блакитних зірок, які були викинуті за межі нашої галактики. Наша галактика приблизно через 5 мільярдів років об'єднається з галактикою Андромеди. За древнім китайським міфом боги підняли річку на небеса, так і з'явився Чумацький Шлях і саме тому у Китаї його називають «Срібна річка».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1.  Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смоколіна Лариса Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 червня 2021
Переглядів
7583
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку