Презентація. Молодіжні субкультури

Про матеріал
Мета: розширити знання учнів про поняття та класифікацію молодіжних субкультур, з історією їх виникнення, моральними та культурними цінностями, атрибутикою, чинниками небезпеки; розвивати вміння розмежовувати істинне від уявного; виховувати бажання до саморозвитку та самоосвіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Молодіжні субкультури. Громадянська освіта, 10 клас

Номер слайду 2

Субкультура як спосіб знайти себе. Субкультура - це певний стиль, спосіб життя і мислення окремих соціальних груп всередині суспільства.

Номер слайду 3

Хіп-Хоп (англ. Hip-hop) — молодіжна культура, яка з'явилась у США у кінці 1970-х у середовищі афроамериканців. Включає в себе 4 основні елементи: діджеїнг, графіті, емсіінг (реп), брейкінг. Також часто 5-им основним елементом вважається вуличне знання (knowledge). До початку 1990-х рр. хіп-хоп став частиною молодіжної культури у багатьох країнах світу. Сьогодні бі-бої рідко танцюють під реп, графіті малюють вже далеко не тільки репери. Тому в наш час хіп-хоп часто асоціюється в першу чергу зі стилем музики. Хіп-хопери

Номер слайду 4

Репери. Реп (англ. rap, rapping) — ритмічний речитатив, зазвичай читається під музику з важким бітом. Виконавець репу називається репером, або загальнішим терміном MC. Як і джаз та регі традиційно вважається «музикою чорних». Реп в його сучасному вигляді з'явився в 1970-х роках серед афроамериканців району Бронкс, куди його «експортували» приїжджі ямайські ді-джеї. Зокрема, родоначальником репу називають DJ Kool Herc[1]. Читали реп спочатку не в комерційних цілях, а заради задоволення і робили це спочатку в основному ді-джеї. Це були нехитрі римовані куплети, звернені до аудиторії.

Номер слайду 5

Репери та хіп-хопери. Характеристика. Людина-репер не лише займається спортом (що вже є плюс), вона виявляє себе творчо. А прояв таланту завжди сприяє зростанню особистості. Це величезний плюс. Проблеми. Серед представників угруповання «Ганста» культивується агресивний стиль поведінки. Вони прагнуть володіти вогнепальною зброєю. Вони не визнають нікого і ніщо, вищих за себе.

Номер слайду 6

Готи«Готи» (від англ. Gothic у значенні варварський, грубий) (самоназва «Діти Ночі») — субкультура, що зародилася наприкінці 70-х років XX століття у Норвегії та Великій Британії на основі панк-руху. Готична субкультура досить різноманітна і неоднорідна, однак для всіх її представників більше чи менше характерний специфічний імідж та інтерес до готичної музики.

Номер слайду 7

Готи. Характеристика. Зазвичай ці молоді люди шукають натхнення, а значить, вони творчі особи. Захоплення даною субкультурою — це спосіб накопичити енергію. Проблеми. Занепокоєння викликають сатаністи. їхня ідеологія — це епатаж і бунт проти церковно-традиціоналістської системи. Представники цього спрямування здатні осквернити церковні предмети, вдатися до кривавих жертвопринесень.

Номер слайду 8

Скінхеди. Скінхе́ди, розм. скіни́ (англ. skinheads, від skin — шкіра і head — голова) — члени субкультури, що виникла серед робочого класу та молодих людей у Сполученому Королівстві в 1969 роціХарактеристика. Головне гасло скінхедів — «Тільки сильні можуть жити». Отже, потрібно бути сильним, і не тільки тілом, але й духом. Проблеми. Мінусів набагато більше. Свою ідею вони сприймають надто буквально. Скінхеди здатні до безглуздої агресії щодо інших людей.

Номер слайду 9

Панки. Панк, Па́нки (від англ. punk — «поганий», «покидьок», «лайно», «повія») — молодіжна субкультура, що виникла в середині 1970-х років у США та Великої Британії навколо нової тогочасної музичної сцени Нью-Йорка (панк-року). Головні особливості — нонконформізм, індивідуальний бунт проти звичних суспільних норм, зумисна спрощеність, вульгарність у поведінці, агресивність, анархізм. Для музичної творчості характерні постійна зміна інтонації, надмірне використання ударних інструментів, переважання ритму над мелодією, навмисна простота виконуваних текстів. Відповідним був зовнішній вигляд виконавців — неохайність і недбалість в одягу, різнобарвний грим, лахміття, обвішане усіляким мотлохом. Канонічним вбранням є шкіряна куртка-косуха з металевими шипами.

Номер слайду 10

На початку 1990-х років на пострадянському просторі утворилася особлива молодіжна субкультура, представники якої називали себе растаманами. При цьому вони часто не є істинними прихильниками оригінальної релігійно-політичної доктрини африканської більшості, а зараховують себе до цієї групи в першу чергу за ознакою вживання марихуани та гашишу. Деякі більш наближені до растафаріанської концепції — багато слухають Боба Марлі і музику регі загалом, використовують для ідентифікації комбінацію кольорів «зелений-жовтий-червоний» (наприклад, в одязі), деякі носять дреди. Однак мало хто щиро відстоює ідею повернення американських чорношкірих в Африку, дотримується растафаріанського посту «Айтал» тощо. Растамани

Номер слайду 11

Фр. Ики. Фрик (англ. Freak) — фанатик, людина, схиблена на чомусь. У фрик-субкультурі — людина, що відрізняється яскравим, незвичайним, екстравагантним зовнішнім виглядом і зухвалою (найчастіше епатажною) поведінкою, а також володіє неординарним світоглядом, який є результатом відмови від соціальних стереотипів. Інколи або й нерідко фрик — це форма поведінки, маска, яка дозволяє входити в певні соціуми або формально відповідати їм, мімікруючи їхні особливості.

Номер слайду 12

Графітери з'явилися від вуличного художнього мистецтва - графіті, в кінці 1960-х років. Пізніше з США графіті стало посилено розповсюджуватися по всьому світу. Як правило, в цей рух залучена молодь. Вибираються різні місця для графіті. Графітери охоче малюють як на занедбаних будівлях, так і на вагонах метро. Такі твори, сучасних художників, не рідко можна зустріти і на центральних вулицях великих міст. влада називає це не інакше, як формою прояву "вандалізму", але у графітерів на цей рахунок своя думка - неможливо заборонити малювати те, що їм хочеться. Графітери

Номер слайду 13

Рольовики. Рух рольових ігор (ДРІ), Рольовий рух, Рольовики, Косплей - неформальна спільнота людей, що грають в різні рольові ігри, в першу чергу рольові ігри живої дії. Спорідненими до рольового руху є історичні реконструкції, толкіністи, хардболи, страйкболісти і пейнтболісти; зокрема косплей. Рольовий рух виділяють і як хобі, і як субкультуру, для якої характерний свій жаргон, музика, література (в основному фентезі та манґа) та інші характерні елементи єдиної культури. Рольовий рух в Україні та СРСР виник у 1980-ті роки на базі Клубів Любителів Фантастики.

Номер слайду 14

Ге́ймер, ґе́ймер (від англ. gamer — гравець) — людина, що захоплюється грою у відеоігри. Казуальний геймер - людина, яка віддає перевагу не складним відеоіграм, які не потребують значних витрат часу для гри та є простими в освоєнні. Жанр чи платформа не є вирішальними факторами у виборі гри. Нуб- сленгова назва новачків у певній грі або ж в іграх в цілому. Існують 2 похідних терміни: «новачок» (англ. newbie) — початківець гравець, але готовий вчитися і «нуб» (англ. noob) — принизливе прізвисько недосвідченого користувача відеоігор. Хардкорний геймер -геймери, які витрачають значний час на гру і пов'язану культуру, себто активно спілкуються на вебсайтах, або відвідують змагання, виставки та презентації. Вони не цураються ігор, які потребують значних витрат часу та сил, виділяючи їм більшу частину свого вільного часу. Прогеймер - геймер, який грає для заробітку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kushnir Inna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Гаман Наталія
Додано
3 травня 2023
Переглядів
771
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку