Презентація "Монгольська навала на Русь".

Про матеріал
Чингісхан (Темучин) на поч. ХІІІ ст. об`єднав монгольські племена й почав завоювання світу. І вже у 20-х роках ХІІІ ст. всю міць монголо - татар відчули на собі руські землі (битва на р. Калка). Онук Чингісхана - Батий - завоював прикордонні руські території (Переяславщину, Чернігівщину, Київщину тощо), дійшов до Волині та Галичини. Згодом він заснував державу монголо - татар під назвою Золота Орда, запровадивши на кілька століть золотоординське іго на руських землях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Монгольська навала на Русь. Золота Орда. Ліснохлібичинський ліцей. Вчитель історіїХарук В. Р.7

Номер слайду 2

ПЛАН1. Перші походи монголо – татар.2. Битва на річці Калка 1223 р.3. Похід Батия та знищення Києва.4. Золотоординське панування на землях Русі.5. Наслідки панування Золотої Орди.

Номер слайду 3

Монголо – татари – монгольські племена, які мешкали на території Мон- голії і Північно - Східного Китаю у давнину. Із XIII ст. Монгольські племена почали називати монголо-татарами. Золота Орда – татарська держава, яка існувала в ХІІІ-XV ст. на території Се- редньої Азії та Східної Європи. Ярлик – грамота хана, що давала право на князювання. Ярмо – встановлення монголо -татарського іга (тяжкого гніту) над руськими землями. Баскак – намісник хана Золотої Орди в підвладних країнах, к отрий п роводив облік населення й збирав данину.1223 р. – поразка руських дружин у битві з монголами на р. Калка.1240 р. – облога та розорення Києва військами хана Батия.1241 р. – вторгнення монголів у землі Галицько – Волинського князів- ства.1245 р. – поїздка в Золоту Орду (м. Сарай) князя Данила Романовича до хана Батия.

Номер слайду 4

„Монголи промайнули над Руссю подібно до хмари сарани, подібно до урагану, крушачи усе, що зустріча-лося їм на шляху, руйну-ючи села і міста”О. І. Герцен

Номер слайду 5

Перші походимонголо – татар

Номер слайду 6

Чингісхан – “хан над ханами”На початку ХІІІ ст. Темуджин об´єднав ворогуючі між собою племена монголів і змусив їх визнати свою абсолютну владу. Боїшся – не роби,Робиш – не бійся,Зробив – не жалкуй. Чингісхан (1155 - 1227)

Номер слайду 7

Монгольське військо. Було добре організоване, надзвичайно рухливе, мало великий військовий досвід.

Номер слайду 8

Походи Чингісхана

Номер слайду 9

Битва на р. Калка1223 р.

Номер слайду 10

Похід на Русь 1222 р. Половецький хан Котян звернувся до руських князів по допомогу: “Якщо не допоможете нам, будемо ми сьогодні порубані, а вас назавтра порубають”. Київський з´їзд князів: “Ліпше нам зустрітися з ним на чужій землі, аніж на своїй.”

Номер слайду 11

«І прийшла нечувана рать» - такими словами розпочав літописець розповідь про першу сутичку руських князів з монголами. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Битва на р. Калка31 Травня 1223 р.

Номер слайду 14

Із „Тверського літопису”…Татари захопили укріплення і людей перебили, всі полягли тут кістьми. А князів придушили, поклавши їх під дошки, а татари зверху сіли обідати, і так стогнали князі, і життя своє закінчили…

Номер слайду 15

Похід хана Батия на Київ1240 р.

Номер слайду 16

Хан Батий (1209 – 1255)Онук Чингісхана. Засновник Золотої Орди, автономного державного утворення у складі Монгольської імперії.

Номер слайду 17

У березні 1239 р. численне військо Батия штурмом узяло Переяславль, було вбито усіх його жителів. У жовтні 1239 р. за два дні було захоплено Чернігів. Восени 1240р. Було взято в облогу Київ. На початку грудня 1240 р., після двох тижнів облоги, монголи здобули Київ. Переважну більшість захисників Києва та містян було вбито. Хан Батий зберіг життя наміснику Дмитру із поваги, визнавши його заслуги в обороні міста.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Золотоординське пануванняна Русі в ХІІІ ст.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Захопив та зруйнував місто Володимир. Батий не зміг взяти міцно укріплений Холм. У перші місяці 1241 р. Батий завоював Галицьку та Волинську землю, спустошив Угорщину та Польщу. В другій половині 1241 – на початку 1242 рр. монголи пограбували Хорватію, Трансильванію, Молдову, частину Сербії та Болгарії. Під Оломоуцем (сучасна Чехія) в 1242 р. військо Батия зазнало поразки і він повернувся до Степу, де заснував свою державу (улус).

Номер слайду 22

Орда (з другої половини ХІV ст. Золота Орда)Столиця – Сарай-Бату (пізніше перенесли до Сарай-Берке)1242 – 1502 рр.

Номер слайду 23

Золотоординське панування на землях Русі.

Номер слайду 24

Основні складові залежності

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Населення обкладали  14 видами ординської данини і повинностями:    •  безпосередньо для хана, що становила  1300 кг срібла щорічно,    •  торгові збори,    •  візничі повинності,    •  "корм" баскакам тощо. За несплату податків жорстоко карали. Щоб ніхто не уникнув данини, кілька разів проводили перепис населення.

Номер слайду 27

Наслідки панування. Золотої Орди

Номер слайду 28

Наслідки панування Золотої Орди1. Монгольське володарювання на українських землях нанесло удар і значно загальмувало розвиток господарства. 2. Багато людей загинуло чи потрапило в полон, міста і села було спалено і пограбовано.3. Занепад міст, захоплення в полон ремісників призвело до погіршення економічного становища, згортання торгівлі, зникнення цілих галузей ремісництва. 

Номер слайду 29

Наслідки панування Золотої Орди 4. Українські князівства втратили незалежність, були змушені платити данину.5. Монголи загальмували, навіть на деякий час зупинили, консолідацію українських земель у політичному аспекті, що негативи позначилося на подальшому процесі державотворення.   6. На землях України золотоординське іго стало важким випробовуванням для українського народу і тривало понад  120 років.

Номер слайду 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Гуль Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дашко Марина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дейко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
6210
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку