Презентація "Монополізація економіки"

Про матеріал
Одним із основних тенденцій соціально-економічного та політичного розвитку провідних країн Західної Європи та Америки став процес індустріалізації. Зростання промисловості породило таке явище, як монополія, що, у свою чергу, обумовило виникнення імперіалізму. Вагомим чинником політичного розвитку провідних країн світу на шляху до демократизації та соціальної справедливості став робітничий рух.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Монополізація економіки. План. Виникнення великих корпорацій і фінансово-промислових груп. Монополізація економіки. Зростання ролі держави. Суспільні та соціальні зміни в Європі та Америці.3. Міграційні процеси.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Робота з термінами. С 118 підручника

Номер слайду 4

«Ділові люди»Джон Рокфеллер. Джон Пірпонт Морган

Номер слайду 5

утворення фінансового капіталу у провідних країнах світу. Німеччина. Шість берлінських банків контролювали 751 акціонерне товариство. До складу правління цих банків входило 51 великий промисловець. Фінансова олігархія — 300 сімей. Велика Британія. П’ять найбільших банків відігравали керівну роль в економічному житті країни. Франція. До правління Французького банку входили господарі найбільших промислових монополій. Фінансова олігархія — 200 сімей. СШАБанки Моргана і Рокфеллера контролювали 112 акціонерних компаній. Фінансова олігархія — 60 сімей. Японія. Концерни Міцуї і Міцубісі володіли і промисловими підприємствами і банками

Номер слайду 6

Завершення становлення нової економіки спричинило значні соціальні зміни. Сформувалися основні групи індустріального суспільства — підприємці та наймані робітники. У середовищі різних соціальних груп зароджувався прошарок суспільства, який згодом дістав назву «середній клас» — це люди з певним достатком, майном, рівнем освіти та статусом у суспільстві.

Номер слайду 7

Робота з підручником с 119-120 У розвитку сільського господарства чітко визначилися два напрямки господарювання: фермерський, поширений у США й Канаді, та прусський (удосконалення поміщицького господарства). Сутність цих напрямків полягала в переході сільського господарства від натурального до товарного. На межі XIX—XX ст. завершився процес створення колоніальних імперій. Вони стали основною ознакою великих держав — Великої Британії, Франції, Німеччини, США, Росії, Японії. Колонії перетворювалися на джерело ресурсів і гарантований ринок збуту товарів.

Номер слайду 8

Політичний розвиток. Робітничий рух. Унаслідок економічних змін, які відбулися під впливом промислової революції, найчисленнішим класом суспільства стали наймані робітники. Природне прагнення робітників соціальної стабільності викликало масовий робітничий рух. Наприкінці XIX ст. робітничий рух досяг значних успіхів у відстоюванні прав робітників і став більш організованим. Майже в усіх країнах були створені профспілки й соціал-демократичні партії.

Номер слайду 9

Міжнародний соціалістичний конгрес{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} І ІнтернаціоналІІ Інтернаціонал. Рік і місце заснування28 вересня 1864 р., Лондон14 липня 1889 р., Париж. Мета створення. Об’єднання та координація дій робітничого руху. Продовження боротьби за права робітниківІдеологія. Марксизм. Марксизм. Гасло«Пролетарі усіх країн, єднайтеся!»«Пролетарі усіх країн, єднайтеся!»Документи«Установчий маніфест»«Тимчасовий статут…»«Установчий маніфест»«Тимчасовий статут…»Учасники. Профспілки, кооперативні асоціації, освітні гуртки, товариства. Марксисти, анархісти, анархо-синдикалісти, соціалісти. Наслідки створення. Об’єднання робітників в єдину організацію; вироблення тактики політичної боротьби; поширення марксистських ідей. Удосконалення методів і засобів боротьби, впровадження дня солідарності робітників - 1 Травня

Номер слайду 10

Жіночий рух. Робітничий мітинг у Німеччині в 1907 р. БУДЬ СОБОЮ І РОБИ, ЩО ХОЧЕШ!Мері Кассат

Номер слайду 11

Міграційні рухиІндустріалізація породжувала міграційні хвилі. По всій Європі відбувалося масове переселення з сіл у міста через зменшення попиту на ручну працю селян завдяки механізації сільського господарства та через занепад сільських ремесел, які не витримували конкуренції з заводами. Міграції були:• спершу сезонні — від села до заводу;• потім — з сіл до міст.• з 1850 р. — міжнародні - до всіх промислових міст Європи та США. Нерегульована міграція призвела до перенаселення в містах, що породило цілу низку проблем — нестачу житла, бездомність, епідемії тифу та холери, безробіття, злидні.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати п 15. Вивчити терміни. Складіть розгорнутий план за темою «Основні тенденції соціально- економічного та політичного розвитку провідних країн Західної Європи та Америки»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Войтович Ірина Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кучеренко Олена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ковтун Світлана Анатолівївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
9 січня 2023
Переглядів
5103
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку