Презентація для 9 класу зі всесвітньої історії за темою: "Індустріальна революція у країнах Західної Європи та її наслідки"

Про матеріал
Презентація розкриває важливі явища у процесі становлення сучасної світової цивілізації - аграрну та індустріальну революції. Розглянуто етапи індустріальної революції та її наслідки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індустріальна революція у країнах Західної Європи

Номер слайду 2

Новий час став найважливішим етапом у процесі становлення сучасної світової цивілізації. На зламі XVII–XVIII ст. розпочався аграрний переворот.

Номер слайду 3

Аграрний переворот (революція) - докорінні зміни в сільському господарстві, що полягали в: застосуванні землеобігу, механізації польових робіт; використанні кращих сільськогосподарських технологій, що дозволяло задовольнити потреби суспільства в сільськогосподарській продукції. Основним змістом змін було встановлення капіталістичних виробничих відносин. Внаслідок аграрного перевороту відбувається перехід від переважно натурального до товарного виробництва; дрібні селянські господарства ліквідуються, земля зосереджується у великих землевласників; запроваджується наймана праця.

Номер слайду 4

перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який розпочався в Англії у другій половині XVIII ст. і впродовж XIX ст. поширився на інші країни Європи, США, Японію. Важливою складовою промислової революції було впровадження у виробництво і транспорт робочих машин і механізмів, які замінили ручну працю людей; створення самостійної машинобудівної галузі.Індустріальна революція (промисловий переворот) -

Номер слайду 5

123 Реміснича майстерня. Ручний. Немає поділу. Мануфактура. Ручний. Поділ праціФабрика,заводмашина. Розподіл праці Індустріальна революція -перехід від ручної праці до машинного виробництва

Номер слайду 6

В економіці провідна роль переходить від сільського господарства до промисловості (остаточно він завершився в ХІХ ст.). У цю епоху відбувся перехід від традиційного аграрно-ремісничого суспільства до індустріального. Могутній поштовх розвитку індустріальної цивілізації дала індустріальна революція, що розпочалася у Великій Британії із 60-х років XVIII ст.

Номер слайду 7

Перший етап індустріальної революції. Спочатку промисловий переворот відбувся в текстильній промисловості в результаті винаходу прядильної машини, механічного ткацького верстата та інших машин. Це дало можливість різко підвищити продуктивність праці, знизити вартість пряжі й тканин. Ремісничі вироби не могли конкурувати з індустріальним виробництвом, і ремісники тисячами розорялися.

Номер слайду 8

Другий етап індустріальної революції. У Великій Британії було покладено початок другому етапу індустріальної революції, коли машини стали створювати за допомогою машин. Виникає й починає стрімко розвиватися машинобудування. Із середини XIX ст. високими темпами розвивалися металургійна й хімічна промисловість, виробництво паровозів, пароплавів, будувалися залізниці й судноплавні канали.

Номер слайду 9

Деякі учені вважають, що винахід парової машини Ватта мав таке саме вирішальне значення для розвитку людської цивілізації, як винайдення вогню первісною людиною та луку зі стрілами. Інші кажуть, що сила пари наповнила людське суспільство енергією до змін. Чи погоджуєтесь ви із цими думками? Відповідь аргументуйте. Парова машина Ватта

Номер слайду 10

Індустріальна революція, що розпочалася у Великій Британії в 60-х роках XVIII ст., згодом поширилася на інші країни Європи — Францію, Німеччину, Італію, Австро-Угорщину, Росію, а також США та Японію. У цих країнах формувалось індустріальне суспільство.

Номер слайду 11

НАСЛІДКИ ІНДУСТРІАЛЬНОЇ РЕВОЛЮЦІЇ З індустріальної революції бере початок вся сучасна цивілізація. Її цінності поширюються з Великої Британії спочатку на Європу та Північну Америку, а потім поступово завойовують і весь світ. Відбувається модернізація — перехід від аграрної цивілізації до промислової, в основі якої лежить виробництво товарів і послуг.

Номер слайду 12

Урбанізація  (від лат. urbanus - міський) - процес зосередження населення й економічного життя у містах та зростання ролі міст у розвитку суспільства.

Номер слайду 13

Унаслідок індустріальної революції змінюється структура суспільства: падає значення селянства, зменшується роль земельної аристократії, ремісників і ремесел. Натомість збільшується кількість міського населення і з’являється інтелігенція. Виразним стає протистояння промислової буржуазії та промислового робітничого класу.

Номер слайду 14

Індустріальна революція породила так званий «середній клас», який становили власники невеликих підприємств, управлінці, висококваліфіковані працівники, інженери. Отримуючи достатні доходи для забезпечення гідного рівня життя, представники середнього класу стали чинником стабільності суспільства.

Номер слайду 15

Змінюється і політична сфера — до державного життя тепер залучається не тільки нечисельна еліта, а і широкі верстви платників податків, які поступово стають виборцями. Почала формуватись національна свідомість.

Номер слайду 16

Назвіть наслідки індустріальної революції для розвитку господарства. Визначте позитивні і негативні аспекти урбанізації. Як, на вашу думку, цей процес впливав на традиційні цінності суспільства?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. думік лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Писенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кушнір Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Щупак І.Я.)
Додано
23 січня 2023
Переглядів
16687
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку