Презентація «Мотивація навчання на уроках інформатики»

Про матеріал

Мотивація учіння відіграє важливу роль у становленні особистості, адже без неї неможлива ефективна учбова діяльність та розвиток здатності і потреби до самовдосконалення, саморозвитку, самоосвіти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мотивація навчання на уроках інформатики Автор: вчитель інформатики Запорізької гімназії №46 Кіреєва Т.С.

Номер слайду 2

Виховання всебічно розвиненої, активної, творчої та гармонійної особистості постає перед педагогами та психологами як стратегічне завдання, визначене в законі України “Про освіту” та “Державній національній програмі “Освіта” (Україна ХХІ століття)” 

Номер слайду 3

Навчальна діяльність є провідною діяльністю протягом періоду становлення та самовизначення особистості. Вона, як і будь-яка інша, активується, спрямовується та припиняється мотивацією, яка є її найважливішою складовою. Саме від мотивації залежить переважна частина успіхів у навчанні, саме її становлення з початком навчання обумовлює подальший розвиток особистості як частини суспільства.

Номер слайду 4

Мотива́ція (з лат. movere) — спонукання до дії; динамічний процес фізіологічного та психологічного плану, керуючий поведінкою людини, який визначає її організованість, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби.

Номер слайду 5

Мета цього етапу – сфокусувати увагу учнів на проблемі й викликати інтерес до обговорюваної теми. Мотивація є своєрідною психологічною паузою, яка дає можливість учням насамперед усвідомити, що вони зараз почнуть вивчати інший (після попереднього уроку) предмет, що перед ними інший учитель і зовсім інші завдання.

Номер слайду 6

 Мотивація учіння відіграє важливу роль у становленні  особистості, адже без неї неможлива  ефективна учбова діяльність та розвиток здатності  і потреби до самовдосконалення, саморозвитку, самоосвіти.

Номер слайду 7

Виділяють п'ять рівнів навчальної мотивації:

Номер слайду 8

Значимість задач Для того, щоб учень по-справжньому включився в роботу, потрібно, щоб завдання, які ставляться перед ним під час навчальної діяльності, були не тільки зрозумілі, але і внутрішньо прийняті ним - щоб вони були значимими для учня і знайшли, таким чином, відгук і опорну крапку в його переживанні.

Номер слайду 9

В СИСТЕМІ НАВЧАЛЬНИХ МОТИВІВ ПЕРЕПЛІТАЮТЬСЯ ЗОВНІШНІ І ВНУТРІШНІ МОТИВИ. Внутрішні мотиви:

Номер слайду 10

ЗОВНІШНІ МОТИВИ:

Номер слайду 11

Одним з основних завдань вчителя є ПІДВИЩЕННЯ В СТРУКТУРІ МОТИВАЦІЇ УЧНЯ ПИТОМОЇ ВАГИ МОТИВАЦІЇ НАВЧАННЯ. Класифікація навчальних мотивів: 1. Соціальні (усвідомлення соціальної значущості учня, потреба в розвитку світогляду та світорозуміння); 2. Пізнавальні (інтерес до отримання знань, допитливість, прагнення до розвитку пізнавальних здібностей, отримання задоволення від інтелектуальної діяльності); 3. Особистісні (почуття самоповаги і прагнення користуватися авторитетом серед однолітків)

Номер слайду 12

КЛАССИФИКАЦІЯ МОТИВІВ Мотиви, закладені в самій навчальній діяльності: 1) Мотиви, пов'язані з утриманням вчення: учня спонукає вчитися прагнення дізнатися нові факти, оволодіти знаннями, способами дій, перейнятися в суть явищ і т. п. 2) Мотиви, пов'язані з самим процесом навчання: учня спонукає вчитися прагнення проявляти інтелектуальну активність, міркувати, долати перешкоди в процесі вирішення завдань, тобто дитину захоплює сам процес вирішення, а не тільки одержувані результати.

Номер слайду 13

КЛАССИФИКАЦИЯ МОТИВІВ Мотиви, пов'язані з тим, що лежить поза межами самої навчальної діяльності: Широкі соціальні мотиви: мотиви обов'язку і відповідальності перед суспільством, класом, учителем, батьками; мотиви самовизначення; Вузькоособистісні мотиви: прагнення отримати схвалення, гарні оцінки (мотивація благополуччя); бажання бути першим учнем, зайняти гідне місце серед товаришів (престижна мотивація); Негативні мотиви: прагнення уникнути неприємностей з боку вчителів, батьків, однокласників (мотивація уникнення неприємностей)

Номер слайду 14

Обставини, що знижують інтерес до навчання в учнів середньої школи: 1. Підліток тяжіє до активної діяльності, що робить його в своїх очах дорослим, що супроводжується позитивними емоціями самоповаги, які необхідні для особистості, що формується. Однак такі види діяльності бувають мало представлені в школі, способам їх виконання не завжди вчать. Можливість стверджувати себе підліток шукає - і знаходить - у зовнішніх видах діяльності, які стають більш привабливими для нього, ніж шкільні заняття.

Номер слайду 15

Обставини, що знижують інтерес до навчання в учнів середньої школи: 2. Ставлення підлітка до навчання ніколи не виступає в «чистому вигляді», воно завжди заломлюється через його складні стосунки з дорослими та однолітками. 3. Бурхливо розвивається прагнення підлітка до самостійності і дорослості особливо гостро не задовольняється в тих випадках, якщо: Вчителі середньої школи використовують переважно традиційні методи навчання; Коли переважає традиційна структура уроку (опитування, пояснення нового матеріалу, закріплення, завдання додому); Коли універсальною формою викладу нового матеріалу є його виклад у «готовому вигляді»;

Номер слайду 16

Прийоми формування мотивації до вивчення інформатики

Номер слайду 17

Прийом Сутність прийому Приклад застосування на практиці Апеляція до життєвого досвіду дітей Обговорення з учнями добре знайомих їм ситуації, розуміння суті яких можливе лише при вивченні пропонованого матеріалу При вивченні тем по Баз даних можна навести таку ситуацію - придбання якогось товару. Спочатку, разом з дітьми необхідно визначитися з видом товару, що купується. Наприклад, це буде монітор. Потім вирішується питання про його технічні характеристики (зауважимо ще одна перевага такої бесіди - діти непомітно для себе одночасно повторюють раніше вивчений матеріал з теми "Апаратне забезпечення ПК»). Далі необхідно розглянути всі можливості придбання монітора з характеристиками, названими дітьми. Пропоновані дітьми варіанти досить різноманітні, але неодмінно прозвучить такий спосіб як пошук фірми, що спеціалізується на продажах оргтехніки допомогою мережі Інтернет. Таким чином, є можливість пошуку конкретної інформації в базах даних, що, до речі, і є основною темою уроку.

Номер слайду 18

Прийом Сутність прийому Приклад застосування на практиці Створення проблемної ситуації або дозвіл парадоксів Перед учнями ставиться деяка проблема, долаючи яку, учень освоює ті знання, вміння та навички, які йому необхідно засвоїти згідно з програмою. Ми думаємо, що не завжди створення проблемної ситуації гарантує інтерес до проблеми. І тут можна використовувати якісь парадоксальні моменти в цій ситуації. Парадокси добре використовувати при вивченні теми «Основи логіки». Наприклад, добре відомий парадокс цирульника: в невеликому містечку цирульник голить усіх, хто не голиться сам, і не голить нікого з тих, хто голиться сам. Хто голить цирульника? Навмисне створення проблемної ситуації можливо в формулюванні теми уроку. "Як виміряти кількість інформації", на наш погляд, набагато цікавіше смутного "​​Одиниці виміру інформації". "Як в комп'ютері реалізуються обчислення" - замість: "Логічні принципи роботи комп'ютера". "Що таке алгоритм" - замість звичайного "​​Поняття алгоритму" і т.д.

Номер слайду 19

Прийом Сутність прийому Приклад застосування на практиці Рішення нестандартних завдань на кмітливість і логіку Завдання такого характеру пропонуються учням або в якості розминки на початку уроку, або для розрядки, зміни виду роботи протягом уроку, а іноді, і для додаткового рішення будинку. Крім того, такі завдання дозволяють виявити обдарованих дітей Шифр Цезаря. Цей метод шифрування заснований на заміні кожної букви тексту на іншу шляхом зміщення в алфавіті від вихідної букви на фіксовану кількість символів, причому алфавіт читається по колу. Наприклад, слово байт при зсуві на два символи вправо кодується словом гвлт. Розшифруйте слово НУЛТХСЕУГЧЛВ, закодоване за допомогою шифру Цезаря. Відомо, що кожна буква вихідного тексту замінюється третьою після неї буквою. (Відповідь: Криптографія - наука про принципи, засоби й методи перетворення інформації для захисту її від несанкціонованого доступу та спотворення)

Номер слайду 20

Прийом Сутність прийому Приклад застосування на практиці Кросворди, сканворди, ребуси, творчі твори і т.п. Звичні для дітей такі способи контролю знань, як контрольні, самостійні роботи, диктанти і т.д., викликають у них дискомфорт, хвилювання, що позначається на результатах. Перевірити знання учнів можна, запропонувавши їм роботу як з відгадування кросвордів, так і по самостійній розробці таких. Вивчивши розділ "Тестовий редактор", в якості підсумкової роботи учням необхідно створити кросворд по одній з тем даного розділу, використовуючи таблицю. Аналогічний вид роботи можна виконати і за допомогою електронних таблиць.

Номер слайду 21

«Хто володіє інформацією, той володіє світом» У. Черчілль

ppt
Додано
7 січня 2019
Переглядів
1931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку