Презентація "Мова - коштовний скарб народу"

Про матеріал
Захист проекту "Мова - коштовний скарб народу" щодо підготовки до ЗНО з української мови для 11 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕТРИКІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ Чаплинський навчально-виховний комплекс І-ІІІ ступенів. Петриківської районної ради. Дніпропетровської області вул. Калинова, 2, с. Чаплинка, 51820, тел.2-51-99, e- mail: scoolchap1@gmail.com. Код ЄДРПОУ 26460383 "Мова - коштовний скарб народу."Іван Франко. Проєкт Пивоваренко Анастасії, учениці 10 класу. Керівник Москаленко Наталія Вікторівнас. Чаплинка

Номер слайду 2

Мета проєкту: Оволодіти всіма нормами культури української мови; Розширити й поглибити знання про мовленнєву системність і нормативність на мовностилістичному рівні; Розкрити багатство виражальних засобів мови на всіх її рівнях; Усвідомити основні принципи користування мовою; Навчитися вільно користуватися виражальними засобами української мови залежно від типу, стилю і жанру мовлення; Підготуватися та взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, показати позитивні результати для успішного продовження навчання.

Номер слайду 3

Тип проєкту: За предметною галуззю – українська мова і література; За характером контактів – учителі, бібліотекар, ресурси Інтернету, майстер-класи з підготовки до ЗНО; За основною діяльністю – творчий; За характером координації – з безпосередньою координацією; За формою проведення – спільна діяльність з учителями, самостійна робота; За кількістю учасників - індивідуальний

Номер слайду 4

Очікувані результати: Знати: Розуміти, у якому взаємозв’язку перебуває мовна норма і стиль; Усвідомлювати, що культура мови невидимо, але міцно переплітається з національно-культурною специфікою мовної поведінки. Уміти: Створювати власні висловлення; Дотримуватися мовленнєвої стратегії і тактики в складних ситуаціях спілкування з точки зору функціональної культури мовлення; Редагувати матеріали у завданнях з точки зору дотримання загальностильових мовних норм.

Номер слайду 5

Та в мене є надія, що наша літературна мова, як молоде вино, очиститься з часом од шумовиння і стане прозорою і міцною. Михайло Коцюбинський

Номер слайду 6

Рада 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила мовний закон 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної»

Номер слайду 7

Закон про державну мову. Освіта і наука українською. Нацменшини мають право навчатися іншими мовами. Українська у сфері послуг. Обслуговування іншою мовою на прохання споживача. Українська – мова документів. За винятком установ, що обслуговують іноземців. Україномовні посадовці. Українська – мова заходів. Організатор забезпечує переклад на інші мови за потребою учасників.90 % мовлення українською на телебаченні та радіо. Преса – українською. Видавець може випускати паралельний тираж іншими мовами.

Номер слайду 8

З історії мови Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком, а вперше українська мова була прирівняна до рівня літературної мови в кінці ХІІІ століття після виходу у 1798 році першого видання «Енеїди», автором якої є Іван Котляревський. Саме його і вважають засновником української літературної мови.

Номер слайду 9

Значення мови Слово матері, слово народної пісні, історія, закодована в думах, піснях, переказах, засвідчена в історичних пам’ятках, козацьких літописах, історія, яка повернулася до українців у страшних документах голодомору, духовного виродження, – все це формує мовно-національну свідомість, а вона, в свою чергу, впливає на всі сфери суспільного життя українців. Поступово в суспільстві утверджується усвідомлення того, що не лише людина володіє мовою, а й мова володіє людиною. Саме через мову ми здатні усвідомлювати себе і довколишній світ. Українська мова сьогодні – це лише засіб спілкування українського народу, через мову відбувається процес самоідентифікації українців. Національна самоідентифікація певною мірою залежить від значення рідної мови для особистості, від частоти її використання під час спілкування, адже слово розкривається через особистість.

Номер слайду 10

Для чого потрібно вивчати українську мову?

Номер слайду 11

Як я готуюсь до ЗНОДля початку, треба вірити в себе. Остаточно визначитись з вибором предметів. Більшу увагу приділяти основним предметам. Не вішати ніс. І кожного дня хоча б 2 години витрачати на підготовку. Якщо є мета, то успіх прийде обов`язково. Більше часу приділяю підготовці безпосередньо перед ЗНО. Більше готуюсь самостійно. Тільки незрозумілий матеріал опрацьовую з вчителями. Вибираю добре знані предмети для здачі, то і підготовка значно полегшиться)Раджу : приділяти увагу кожного дня тим предметам, які необхідні вам при тестуванні, нехай це буде година, але це краще ніж готуватись в останню ніч перед тестом.Інформація добре запам'ятовується, коли записується. Особисто я пишу на листах А4 всі дати(історія), і вішаю їх у кімнаті на стінах. Коли проходжу повз них, зупиняюсь, і перевіряю свої знання. Користуюсь в більшості довідником та інколи беру потрібну інформацію з Інеренету. Знаю кілька порад як настроїтись психологічно на проходження ЗНО:  ввечері, перед іспитом, треба розслабитись (в розумному значенні цього слова) : прогулятись, прийняти гарячу ванну і т.п. Бо якщо ти будеш сидіти над книжками, то твій організм може здатись, і ти нічого не згадаєш. Вранці, перед іспитом, просто погортати книжку, власні записи. До речі в 40% (за законом підлості) попадаються ті питання, які зранку десь бачив у зошиті чи книжці. Перед іспитом з'їж шматочок чорного шоколаду, (для роботи мозку) і з впевненістю йди. Найголовніше - психологічна підготовка. Правильний розподіл часу. 

Номер слайду 12

Майстер-клас від Олександра Авраменка у м. Дніпро. Взяла участь у пробному ЗНО

Номер слайду 13

Фейсбукагрономіяалфавітасиметріябагаторазовийблаговістболотистийбородавкабурштиновийвагивиданнягорошинаграбліданодобовийдобутокживописзавданнякварталлатемаркетингобранняпереписразомстовідсотковий течіяфартухцінникчорнослившовковийярмарковий

Номер слайду 14

Слововживання. Неправильно. Користуватися авторитетом. Вулиця носить назву. Бульвар Т. Шевченко. Підводити підсумки. Під відкритим небом. Правильно. Мати авторитет. Вулиця має назву. Бульвар Т. Шевченка. Підбивати підсумки. Просто неба

Номер слайду 15

Порівняй і запам‘ятай правопис!Зростати вкупі (як?)Знайти в купі (у чому?) піску

Номер слайду 16

Без апострофа пишемо:мавпячийдзвякнутидухмяниймедвянийтьмянийсвятоцвях

Номер слайду 17

Отже, тільки той, хто засвоює мовну культуру в усій її багатоаспектності, може стати творцем мовних цінностей і найповніше виявити себе в будь-якій галузі суспільної діяльності.

pptx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку