Презентація "Мова і мовлення"

Про матеріал
Мовлення як найважливіший засіб спілкування між людьми, про існування різних мов, про усне і писемне мовлення. Формувати поняття про мову як найважливіший засіб спілкування між людьми, розкрити деякі способи передачі інформації малюнками та знаками; розвивати інтерес до мовних явищ, спостережливість у сприйнятті навколишньої інформації. Виховувати любов до рідної мови, бажання більше дізнатися про неї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мова і мовлення3 клас

Номер слайду 2

СьогодніВправа “Умільці”Слово – не горобець, а думай ще більше. Птицю пізнати за пір‘ям, вилетить – не спіймаєш. Говори мало, слухай багато, а людину за мовою. Прочитайте частини речень в лівій (правій) колонці. З‘єднайте їх в розумні поради-прислів‘я.

Номер слайду 3

СьогодніВправа “Умільці”Слово – не горобець, а думай ще більше. Птицю пізнати за пір‘ям, вилетить – не спіймаєш. Говори мало, слухай багато, а людину за мовою. Поясніть перше прислів’я.

Номер слайду 4

СьогодніПрочитай. Поясни значення виділених слів. Учись розрізняти слова мова і мовлення. Уяви, що мова – це годинник. Годинник складається з деталей. Є осі, коліщатка, гвинтики тощо. Вони поєднані між собою і працюють за певними правилами. Мова – це також набір певних умовних знаків і правил, як допомагають ці знаки використовувати. За годинником ти визначаєш час. У житті для спілкування ти використовуєш мову. Наприклад, слова, речення, тексти. Це твоє мовлення. Мовлення буває усне і писемне.

Номер слайду 5

СьогодніРобота за підручником. Склади два запитання до тексту і знайди відповіді на них.

Номер слайду 6

СьогодніСпиши, уставляючи слова з довідки. Я … українською … . Як мені покращити моє …? Правильно … слова. У … дотримуватися … правил. Довідка: Мовою, розмовляю, мовлення, вимовляти, розмові, мовних.

Номер слайду 7

СьогодніРобота за підручником. Пригадай, з ким ти спілкуєшся із якою метою. Склади 2-3 речення за зразком: Я спілкуюся з другом/подругою, щоб…дізнатися інформаціювплинути на когосьпідтриматикогосьдомовитися про щосьзрозуміти щосьрозповісти про себе

Номер слайду 8

СьогодніСпиши, замінюючи виділені слова словами з довідки. Довідка: Адресант, спілкуватися, адресат. Той, хто надіслав листа, любить писати про мандрівки. Той, хто отримав листа, хоче подорожувати. Чи можуть вони дружити?Порівняй слова дружити і спілкуватися. Чим вони відрізняються?

pptx
Додав(-ла)
Ganzina Svitlana
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку