Презентація " Мовні аспекти вивчення речення.Граматична основа односкладних і двоскладних речень. Види речень за метою висловлювання"

Про матеріал
Презентація подає теоретичний матеріал і тренувавальні вправи для повторення та узагальнення вивченого про односкладні та двоскладні речення, види речень за метою висловлювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовні аспекти вивчення речення. Граматична основа односкладних і двоскладних речень. Види речень за метою висловлювання. Прочитайте речення, вкажіть серед них двоскладні та односкладні. Вибір обґрунтуйте. Якими вони є за метою висловлювання? Чи є інверсія? 1. Нас зачаровано красою весняною. 2. Зовсім не пам’ятаю перший день весни. 3. Передсвітанкова весняна тиша рідних полів. 4. Пахне ароматом цвіту яблунь і вишень? 5. Спинись на мить і придивися до краси. 6. Люблю весну!7. Щебетом пташок починає сповнюватись довкілля. 8. Правди не сховаєш. 9. Сонячна щедрість для весни. Гаряча надія на врожай. 10 . Поспішайте творити добро. 11. З двох бід вибирають меншу. 12. Держи кишеню і уста замкненими.

Номер слайду 2

Чи правда, що всі подані речення є односкладними?1. Пливемо назустріч сонцю.2. Як дбаєш, так і маєш.3. Здавна вербу і калину вважають символами України4. Тиха, безвітряна ніч. 5. Від річки потягнуло прохолодою.6. Ранок ясний , сонячний, теплий.

Номер слайду 3

Виберіть і запишіть тільки односкладні речення 1. Батьківщину і матір не вибирають. 2. Немає пісні без любові. 3. Спинися, мить, зіграй сонату вічну. 4. Бережи честь змолоду. 5. Любов’ю народу сповито безсмертні пісні. 6. Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає. 7. Дорога. Ранок. Тиша. Явори. І довгий яр, весь білою черемхою залитий… 8. Вже починають квітнути нарциси, хочуть усміхатися сонцю і людям. 9. Гроза минула, і пахучі квіти усі в краплинах. 10. Колосся починає наливатися, пишатися на сонці. 11. Хочупочати розмову про майбутнє . 12. Марновтраченого дня ні за які гроші не повернеш.13. Усе на світі створено мозолями. 14. Небонезміряне всипане зорями. 15. Тяжко з каменю олію видушувати.

Номер слайду 4

Односкладне чи двоскладне подане речення? Докажіть!

Номер слайду 5

Чи є серед поданих речень двоскладні? Обґрунтуйте!Світле, дивне весняне свято. Чекаю його з нетерпінням. Готуються до нього довго. Як дбаєш, так і маєш. Й зі зміїної отрути збирають ліки. Виглядаю лебедину зграю. Зі сну каші не звариш. Два брехуни однієї правди не скажуть.

Номер слайду 6

З довідки підберіть потрібні за змістом слова. Якими є подані речення за метою висловлювання ? Підкресліть граматичну основу. 1. Будь швидким не на обіцянки, а на…2. Працюй плечима, а не…3. Більше роби, менше …4. Як маєш збрехати, то краще…5. Навчився говорити, учись…6. Чужого не гудь, свого не…Довідка: очима, змовчи, хвали, виконання, мовчати, говори

Номер слайду 7

Перетворіть двоскладні речення на односкладніНа галявину спадають сутінки. - …Чарівниця-весна змінила вже чимало.-…Ми дихаємо вільно і легко.- …Цей неповторний краєвид ми не забудемо ніколи.- …Вони повернулися навесні.- …Слово Шевченкове - незнищенне, бо він закодував у ньому українську душу, саме єство українця. - …

Номер слайду 8

Назвіть односкладні речення, вкажіть їх вид, граматичні основи Акварель. Прозорий гай. Тремтячий лист. Осіння світла акварель. Проходить пізній падолист Серед полів, серед осель. Осіння позолоть левад. Тремтячий лист. Прозорий гай.. Проходить пізній падолист І золотить весь рідний край. Поширте односкладні речення: Сонечко. Пташки. Сади. Луг. Річка. Небо.

pptx
Додано
17 червня 2023
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку