Презентація "Моя домашня аптечка. Активоване вугілля"

Про матеріал
Презентація розповідає про походження, виготовлення і використання активовованого вугілля в побуті. Додані цікаві експеременти з вугіллям, які доводять що це чудовий сорбент.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моя домашня аптечка. Активоване вугілля. Вчитель Дубравська Н. В.

Номер слайду 2

Сьогодні активоване вугілля широко використовується як популярний засіб для лікування інтоксикацій та шлунково-кишкових розладів. Протягом століть його використовували як першу допомогу проти отруєнь. У народній медицині він цінується за травні та очищувальні властивості.

Номер слайду 3

Одним з перших історичних згадувань про використання вугілля відносяться до Стародавньої Індії. В санскритських писаннях йшла мова про те, що воду необхідно пропускати крізь вугілля, тримати в мідних посудинах та піддавати дії сонячних променів. Корисні властивості вугілля були відомі також в стародавньому Єгипті, де деревинне вугілля використовували в медичних цілях вже 1,5 тис. років до н.е. Стародавні римляни також користувались вугіллям для очищення води, пива та вина. Пізніше адсорбційну властивість деревинного вугілля вперше помітили в кінці 18 століття. В 1773 р. німецький хімік Карл Шееле повідомляв про адсорбцію газів на деревинному вугіллі. Пізніше було встановлено, що деревинне вугілля може знебарвлювати рідини. Перші згадки

Номер слайду 4

Промислове виробництво. Промислове виробництво активованого вугілля почалося на початку 20 століття. У 1909 році в Європі була вироблена перша партія порошкового вугілля. Під час першої світової війни було вперше застосовано вугілля із шкарлупи кокосового горіху в якості адсорбенту в протигазових масках. На сьогоднішній день активоване вугілля займають провідне місце серед фільтруючих матеріалів. Область застосування активованого вугілля дуже розширилась. Активоване вугілля відіграє важливу роль в захисті навколишнього середовища.

Номер слайду 5

Склад. Активоване вугілля з точки зору хімії – це одна з форм вуглецю з недосконалою структурою, практично не містить домішок, таких як: водень, азот, галогени, сірка і кисень.1 таблетка містить вугілля активованого 250 мг; допоміжна речовина: крохмаль картопляний.

Номер слайду 6

Правила вживання та протипоказання. Стандартна доза одноразового прийому: 1 таблетка на 10 кг ваги. Дітям дозування зменшують: на 1 кг ваги дитини 0,05 г активованого вугілля. У середньому дорослим призначають по 1-2 г(3-6 таблеток) препарату 3-4 рази на добу. Лікарський засіб не застосовувати дітям віком до 3 років. Значне перевищення максимальних разових доз призводить до побічної дії: нудоти, блювання та запорів, які зникають після відміни лікарського засобу. При тривалому застосуванні може спостерігатись нестача вітамінів, гормонів, жирів, білків, що потребує лікарської корекції. Термін придатності - 5 років. Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Номер слайду 7

Рубрика «Експерименти»№11) Для цього експерименту нам знадобились 2 таблетки активованого вугілля, зеленка та 10мл води2) Пофарбувавши воду зеленкою, додаємо вугілля.3) Зеленка втратила колір під дією адсорбції, що видно при фільтрації від часточок вугілля. Висновок: Активоване вугілля є дійсним адсорбентом-збирачем і непогано поглинає такі речовини, як зеленка.

Номер слайду 8

Рубрика «Експерименти»№21) Для цього експерименту нам знову знадобились 2 таблетки активованого вугілля, «Кока кола», та 10-15мл води2) Додаємо у розчин води і напою вугілля. При його розчиненні видно виділення 𝐶𝑂2 3) Після фільтрації отриманого від часточок вугілля ми бачимо, що адсорбція не спрацювала або ж виникла у малій к-ті, оскільки профільтрований розчин залишився кор. кольору. Висновок: Активоване вугілля є дійсним адсорбентом-збирачем і непогано поглинає такі речовини, як зеленка, але все одно поглинає не всі речовини, то ж має слабості.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
20 березня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку