Презентація " Мудра казка для великих і малих"( за твором Б.Лепкого " Мишка")"

Про матеріал
Поданий матеріал домоможе вчителю підібрати різноманітні вправи для формування ключових компетентностей на прикладі твору Б. Лепкого «Мишка», розкрити трагічну і комічну ситуації, їхню роль у втіленні головної думки, притчової моралі і з'ясуванню ідейно-тематичного спрямування казки, історію її написання. Запропоновані види роботи допоможуть здобувачам освіти грамотно і вмотивовано доводити свою думку, робити висновки, проводити аналогії з сучасним життям,виховувати почуття поваги до людини праці, чуйності, відповідальності, чемності, зневажливого ставлення до підступності, жадності, егоїзму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МУДРА КАЗКА ДЛЯ ВЕЛИКИХ І МАЛИХ ( ЗА ТВОРОМ БОГДАНА ЛЕПКОГО «МИШКА» ) Моя душа – це храм чи купа цегли. О. Гончар

Номер слайду 2

Тема уроку: Богдан Лепкий. «Мишка». (Казка для дітей : для малих і великих). Аналіз творупоетпрозаїкперекладачлітературознавецьмемуариствидавецьхудожникмистецтвознавець

Номер слайду 3

Історія написання твору. Події у творі розгортаються під час Першої світової війни. Всюди холод, голод, непорозуміння. Ця війна застала родину Лепких під час відпочинку у Яремчі. Готель , де жила сім’я, злетів у повітря. Письменник бачив під час війни спустошені села, голодних людей, тому й розповідає про це у своєму творі. Богдан Лепкий хотів , щоб люди вирощували хліб, а не засівали землю снарядами і злобою.

Номер слайду 4

Автор : Богдан Лепкий. Тема: відтворення спостережень мишки за життям людей різного соціального становища (багатих і бідних) під час війни.Ідея: возвеличення доброти, порядності, щирості, співчуття до горя інших; засудження скупості, брехні, пихатості, жорстокості, байдужості до всього, окрім грошей.

Номер слайду 5

Основна думка : « Одні з голоду гинуть, а другі папір у ящик ховають. Хіба ж папір важніший за життя». Жанр: соціально – побутова казка. Проблематика твору: Війна і мир;Життєві потреби і захланність;Гріх і покарання за нього;Цінності істинні й фальшиві;Родина і виховання дітей.

Номер слайду 6

ПАСПОРТ ЛІТЕРАТУРНОГО ТВОРУ

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Композиція твору: Експозиція: опис умов, у яких жила людина. Зав’язка: мишка дізнається від своїх сестер про голодне життя у місті. Розвиток дії: збагачення господаря у воєнний час. Кульмінація: мишка завдає шкоду-помсту своєму господарю. Розв’язка: злість господаря, мишка покидає його хату.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Лексична скринька Мораль – система поглядів і уявлень, норм і оцінок, що регулюють поведінку людей. Аморальний – позбавлений моралі. Моральні якості – поняття, за допомогою яких виділяють і характеризують найтиповіші риси людської поведінки.

Номер слайду 13

Алегоричні образи Подруги мишки (міські миші)- люди, які зазнали в житті багато біди, випробувань. Мишка - порядна людина, здатна на відчайдушні кроки в ім'я справедливості.

Номер слайду 14

ОБРАЗИ МИШОК Сільська Міські Коли я вибігаю в поле, то це не з голоду, а так ,із привички , щоб подивитися на світ, бо у норі скучно. Все з дітьми. Такі неслухняні, пищать, а мені шкура терпне, щоб господар не чув. Наговорившися доволі, мишка повертається домів. Перетиснеться крізь двері, як тінь,майже попід стіну і – шусть!… не чекала, що дальше буде: моргнула на дітей, і вони шнурочком вибігли крізь відчинені двері на поле. Худі, холодні, миршаві…Ледве хвостики волокли за собою …Люди не мають, що їсти, а про миші, то вже не згадуй. Їм просто пропадай!Ніде ні кришки хліба, ні одної крупинки, нічого.… кажуть війна. Люди людей мордуют.не мають часу працювати на хліб.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Моральні та аморальні якості персонажів твору (метод “ПРЕС”) Я вважаю, що моральні якості притаманні….. Тому що…. Наприклад, …. Отже, …….

Номер слайду 18

pptx
Додано
28 січня 2022
Переглядів
2508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку