Презентація "Музика театру"

Про матеріал
Презентація для проведення дистанційного навчання з предмету "Музичне мистецтво" у сьомому класі . Урок №27 "Музика театру".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музика театру Мета уроку. Ознайомити учнів з жанрами та особливостями театральної музики. Розглянути класифікацію жанрів театральної музики та їх приклади. Порівняти особливості жанрів опера та оперета. Відвідати віртуальну екскурсію сучасними театрами, проаналізувати їх спільні та відмінні риси. Ознайомитись з творчістю І. Кальмана. Розучити пісню «Тече вода з-під явора». Вчитель Тодорович А. Я

Номер слайду 2

Музичне вітання

Номер слайду 3

Пропоную долучитись до віртуальної екскурсії театральною перлиною Західної України – «Національним академічним драматичним театром імені Марії Заньковецької.https://zankovetska-theatre-lviv.virtual.ua/ua/

Номер слайду 4

Театр (від грецького – місце видовища) – вид мистецтва, що відображає життя в сценічній дії, яку виконують актори перед глядачами, а також установа, що здійснює сценічні вистави певним колективом артистів. Одеський національний академічний театр опери та балету. Національний академічний театр ім. Марії Заньковецької

Номер слайду 5

Театральна музика – музика в будь-яких театральних спектаклях, тобто як в постановках театру музичного ( опера, балет, оперета, музична драма, музична комедія ),так і драматичного.

Номер слайду 6

Словник музичних термінів Опера -  (італ. opera — «дія», «праця», «твір») — музично-драматичний жанр, що ґрунтується на синтезі музики, слова, дії. В опері сценічна дія органічно поєднується з вокальною (солісти, ансамблі, хор), та інструментальною (оркестр) музикою, досить часто — з балетом і пантомімою, образотворчим мистецтвом (гримом, костюмами, декораціями, світловими ефектами, піротехнікою тощо). У більшості випадків опери пишуться за літературними сюжетами. Основою вокальних номерів є текст, який називається лібретто. Опера може складатися з кількох дій, дії можуть поділятися на сцени.

Номер слайду 7

Оперета - (італ. operetta — маленька опреа) — музично-сценічна вистава переважно розважального характеру, що поєднує монологічне і діалогічне мовлення з вокальною та інструментальною музикою, танцювальне мистецтво й естрадні прийоми. Оперети пишуться на комічний сюжет, музичні номери в них коротші, ніж у оперних. В цілому музика оперети носить легкий, розважальний характер, однак напряму наслідує традиції академічної музики.«Наталка Полтавка»

Номер слайду 8

Мюзикл -  (від англ. musical play — музичний спектакль) — музично-сценічна вистава, в якій поєднуються різноманітні жанри і виражальні засоби естрадної та побутової музики, хореографічного, драматичного і оперного мистецтва. Від оперети відрізняється наскрізним драматургічним розвитком, використанням вокально-хореографічних ансамблів, драматичним змістом.

Номер слайду 9

Балет(італ.  ballare — танцювати) — вид сценічного мистецтва, танцювальна театральна вистава, у якій музика поряд з танцем відіграє важливу роль у розвитку сюжету і створенні відповідного настрою; синтетичний вид сценічного мистецтва, в якому зміст вистави розкривається в основному засобами танцю, міміки  і музики. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Одним із засновників та найвизначнішим представником австрійської оперети є угорський композитор Імре Кальман. У його творчому доробку 20 оперет, симфонічні твори, інструментальні п’єси, романси.

Номер слайду 12

Фіалка Монмартру — оперета Імре Кальмана. Прем'єра відбулася 21 березня 1930 року у Відні, в театрі Йоганна Штрауса

Номер слайду 13

Арія «Карамболіна»

Номер слайду 14

Оперета «Принцеса цирку» «Арія Містера Х»

Номер слайду 15

Розучування пісні

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Узагальнення матеріалу. Рефлексія. Дайте відповіді на наступні запитання: Які різновиди опер згадувались в ході уроку?Якими є характерні особливості театральної музики?Творами яких жанрів прославився Імре Кальман?Назвіть характерні риси оперети. Яка з прослуханих арій вам найбільше сподобалась, що особливого ви відзначили під час її прослуховування?

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ!!!Підготуйте музичний проект «Лунає оперета». Мета: створити презентацію, присвячену найпопулярнішим оперетам. Очікувані результати: альбом з тематичним плей-листом. Типологія проекту: індивідуальний, середньої тривалості, інформаційний, музичний. План створення проекту: Відшукайте найпопулярніші фрагменти з відомих оперет. Створіть тематичну обкладинку вашого альбому. Сформуйте список, опираючись на хронологічні рамки написання даних оперет (від найдавніших до найсучасніших). Підберіть ілюстрації до кожного фрагменту та завантажте аудіо- або відео- ряд. Сформуйте готову роботу. Максимальна кількість фрагментів – 6. Кожен готовий слайд – 2 бал. 

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Бажаю успіхів!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кудрявська Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Романенко Тетяна Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Жук Юра
    Доволі не погано.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
9349
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку