Презентація "Музика телеекрану". Дистанційне навчання 7 клас.

Про матеріал
Презентацію розроблено згідно підручника "Музичне мистецтво" Л.Г.Кондратової, для проведення дистанційного навчання учнів сьомих класів. Містить відеоматеріали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музика з телеекрану. Дистанційне навчання. Музичне мистецтво 7 клас. Тодорович А. Я.

Номер слайду 2

Мета уроку: Поглибити знання про взаємодію традицій та новаторства у музиці.4 Розглянути музику, створену до кінофільмів, як жанр музичного мистецтва.1 Ознайомитись з творчістю композиторів, що створювали музику в даному жанрі.2 Прослухати музику з кінофільмів про війну.3 Розучити пісню на воєнну тематику.5

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Доброго дня, дорогі діти!Сьогодні ми з вами не лише поринемо у світ музики з телекранів, але і присвятимо наш урок трагічній події – Другій Світовій Війні. Війні, яка закарбувалась у пам’яті та серцях мільйонів людей.

Номер слайду 5

Звукове кіно з’явилося через 30 років після винайдення кінематографу. В епоху німого кіно музику до фільму виконували тапери (піаністи у кінотеатрі), джазові та симфонічні оркестри, що супроводжували показ фільмів. Незважаючи на те, що першочергове значення у фільмі належитьзображенню, музика органічно доповнює сюжет і відіграє важливу роль у кінокартині.

Номер слайду 6

«The Kid (1921)»Німе кіно з Чарлі Чапліном.

Номер слайду 7

Музика кіно - величезний каталог мелодій, які продовжують жити роками. Ці музичні твори належать до різних стилів та напрямів музики, вони представляють різноманітні жанри і форми. Більшість творів написані композиторами для конкретної стрічки або мультфільму. Музику до кінофільмів створює композитор, а звукове оформлення - звукорежисер.

Номер слайду 8

Композитори, які писали шедеври академічної музики та водночас працювали як автори музики кіно. Б. Лятошинський («Кармелюк»,«Визволення», «Григорій Сковорода»)М. Скорик («Тіні забутих предків», «Як козаки куліш варили», «Гуси-лебеді летять»,«Лис Микита» та інші

Номер слайду 9

Д. Шостакович («Молода гвардія»,«Катерина Ізмайлова», «Король Лір» тощо)

Номер слайду 10

Мікаел Тарівердієв - радянський композитор, народний артист, учень. А. Хачатуряна. Ім’я композитора відоме завдяки фільмам «17 миттєвостейвесни» та «Іронія долі, або з легким паром». Упродовж свого творчого шляхустворив музику до 132 стрічок. Він також автор камерних вокальних циклів,балетів, опер та органної музики.

Номер слайду 11

«Не думай о секундах свысока»

Номер слайду 12

«Сімнадцять миттєвостей весни» — радянський багатосерійний телефільм за однойменним романом Юліана Семенова. Події розгортаються навесні 1945 року, наприкінці Другої світової війни.

Номер слайду 13

«Білоруський вокзал» - радянська кінострічка 1970 року про зустріч колишніх вояків через 25 років після війни. Серед найкращих моментів фільму — пісня Булата Окуджави «Нам нужна одна победа»

Номер слайду 14

«Нам нужна одна победа»

Номер слайду 15

«В бій ідуть одні старики»Художній фільм режисера Леоніда Бикова, знятий у 1973 році, який розповідає про льотчиків-винищувачів у роки Другої світової війни. Фільм насичений піснями які були популярними під час війни та після неї.«Візитною картою» фільму є пісня «Смуглянка». У фільмі звучать пісні «Вечірній дзвін», «Ніч яка місячна», «За того хлопця», «Дороги» та ін…

Номер слайду 16

Кадри з фільму «В бій ідуть одні старики».1973 р.

Номер слайду 17

«Смуглянка»Пісня була частиною сюїти, яку написали російські композитор Анатолій Новіков та поет Яків Шведов у 1940 році на замовлення ансамблю Київського Особливого військового округу й була створена як присвята російському військовому діячу та учаснику радянсько-української війни та «червоного терору» на території України Григорію Котовському. Пісня отримала друге життя та популярність після того як вона прозвучала у фільмі «В бій ідуть тільки «старики»» 1973 року. За сюжетом один з головних героїв фільму — молодий льотчик — знайомить з цією піснею свою ескадрилію й одразу ж отримує прізвисько Смаглявка.

Номер слайду 18

«Смуглянка»Музика А. Новіков, слова Я. Шведов.

Номер слайду 19

Музичні твори з телеекрану ми слухаємо щодня. Багато саундтреків, пісень та музичних номерів, які виникли в результаті синтезу кіномистецтва і музики, стають хітами й улюбленими мелодіями цілих поколінь. Але ж музика на телеекрані існує не лише у фільмах. Без музичного супроводу не можна уявити мультфільмів, реклам тощо.

Номер слайду 20

Словник музичних термінів Музика телеекрану - це композиторські твори, створені для кінофільмів, телесеріалів, мультфільмів, телепередач тощо, які супроводжують сюжет іє тлом головних сюжетний ліній. Саундтрек - звукова доріжка. Музичне оформлення будь-якого матеріалу, наприклад, фільму, мультфільму або комп'ютерної гри. Тапер - у другій половині XIX - початку XX століття музикант, переважно піаніст, який супроводжував своїм виконанням танці на вечорах, балах, згодом - німі фільми.

Номер слайду 21

Готові поспівати?

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Підготуйте музичний проект«Пісні з кінофільмів про війну»Мета: поглибити знання з теми. Очікуваний результат: презентація з аудіо або відеоматеріалами. Прослухайте пісні з кінофільмів, що присвячені тематиці. Оберіть ті, які найбільше вам сподобались. Підберіть до них ілюстрації чи сюжетні фотографії. Оформіть у програмі.

Номер слайду 24

Дякую вам за увагу!

pptx
Додано
28 травня 2020
Переглядів
5232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку