Презентація на тему "Історичний портрет: Василь-Костянтин Острозький"

Про матеріал

Василь-Костянтин Острозький. Серед його найважливіших здобутків – заснування шкіл у Володимирі-Волинському та Турові, Острозької академії. Завдяки сприянню Острозського було зібрано велику бібліотеку західноєвропейської та грецької богословської літератури, словники, передруки античних творів, граматики та космографії. У 1575 році Константин Острозький організовує друкарні і запрошує відомого друкаря Івана Федорова.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичний портрет: Василь-Костянтин Острозький. Презентація Марини Пивоварової

Номер слайду 2

Василь-Констянтин Острозький з’явився на  світ 2 лютого 1526 року в місті Турів в родині великого литовського гетмана.  Констянтин Острозький був єдиним спадкоємцем свого батька і отримав у спадщину великі маєтки з землями на Київщині, Волині, Галичині та Поділлі, а також земельні наділи в Чехії та Угорщині. Завдяки високому положенні в суспільстві він отримав прекрасну освіту. Батько Констянтин Острозький

Номер слайду 3

Василь - Костянтин Острозький: політик, дипломат, адміністратор Воювати Василь-Костянтин не любив, хоча й умів робити це вправно. А от адміністративна робота, судячи з усього, йому більше припадала до серця. І саме адміністративні заходи з упорядкування величезних українських територій зробили його знаним й авторитетним володарем. Не прагнучи військової слави, князь Острозький проводив енергійну колонізаторську політику у лісостепових порубіжних землях Київщини та Брацлавщини, засновуючи нові міста, замки та слободи.

Номер слайду 4

 Серед його найважливіших здобутків – це заснування шкіл у Володимирі-Волинському та Турові, Острозької академії. Завдяки сприянню Острозського було зібрано велику бібліотеку західноєвропейської  та грецької богословської літератури, словники, передруки античних творів, граматики та космографії. У 1575 році Константин Острозький організовує друкарні і запрошує відомого друкаря Івана Федорова.

Номер слайду 5

  Саме він заснував першу в Східній Європі вищу школу – Острозьку академію. Ця школа проіснувала близько 60-ти років. З її стін вийшло чимало видатних культурних діячів, які виступали письменниками, вчителями, вченими, священнослужителями. Під керівництвом В.-К. Острозького і за його сприянням була видана Острозька Біблія. Це, по суті, перше в Європі критично-наукове видання біблійних книг, укладене на основі різних текстів. Саме ця Біблія стала канонічним текстом для християн, котрі використовували в богослужінні старослов’янську мову.

Номер слайду 6

  Я вважаю що князь Василь-Костянтин Острозький - великий українець, він фактично і в господарському, й політичному, і культурному та церковному планах творив незалежну державу. Якби справи князя отримали своє гідне продовження, ми можливо б мали і іншу державу. Але навіть те, що він зробив заслуговує високої оцінки.

pptx
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
5355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку