Презентація на тему: "20-січня День Автономної Республіки Крим"

Про матеріал
20 січня Крим відзначає День автономії. У цей день в 1991 році відбувся загальнокримський референдум з питання про відновлення автономної республіки в Криму.    Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон "Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «20 січня - День Автономної Республіки Крим»Підготувала викладач історії: Писарчук В. М.

Номер слайду 2

20 січня Крим відзначає День автономії. У цей день в 1991 році відбувся загальнокримський референдум з питання про відновлення автономної республіки в Криму.    Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон "Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки".

Номер слайду 3

26 березня 1993 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим постановила вважати 20 січня Днем Автономної Республіки Крим. У лютому 2009 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим звернулася до Верховної Ради України з пропозицією встановити на території автономії додатковий святковий день: 20 січня — День Автономної Республіки Крим. З цією метою кримські депутати запропонували народним депутатам України внести зміни до ст.73 Кодексу законів про працю. Але ця пропозиція не отримала підтримки в українських парламентарів.

Номер слайду 4

Статус свята і неробочого дня 20 січня нелегітимні органи влади «затвердили» в Криму вже після окупації півострова. Дата була «затверджена» як «День Республіки Крим» згідно зі ст.1 так званого «Закону Республіки Крим» від 29 грудня 2014 року N 55-ЗРК/2014 «Про свята та пам'ятні дати в Республіці Крим».

Номер слайду 5

20 січня 1991 року на загальнокримському референдумі за відтворення Кримської АРСР проголосувало 93,26% жителів Криму від загальної кількості учасників голосування. Більшість кримських татар, які жили на той момент на півострові, бойкотували референдум за закликом національних лідерів кримськотатарського народу, зокрема, Мустафи Джемілєва.

Номер слайду 6

На загальне голосування було винесено питання: «Ви за відтворення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної республіки як суб'єкта Союзу РСР і учасника Союзного договору»

Номер слайду 7

12 лютого 1991 року на підставі результатів загальнокримського референдуму Верховна Рада України ухвалила закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки», а через 4 місяці були внесені відповідні зміни до Конституції Української РСР 1978 року.

Номер слайду 8

4 вересня 1991 року надзвичайна сесія кримського парламенту ухвалила Декларацію про державний суверенітет республіки, де йдеться про прагнення створити правову демократичну державу в складі України.

Номер слайду 9

1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі жителі Криму брали участь у голосуванні про незалежність України. 54 відсотки кримчан підтримали акт за проголошення незалежності України.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
19 січня
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку