Презентація на тему:"28 квітня -Всесвітній день охорони праці"

Про матеріал
)знайомити учнів з поняттям «охорона праці», з історією виникнення, нормативно-правовими документами, що спрямовані на захист життя, здоров’я та працездатності людини, розкрити важливість усіх професій та значення їх для людства, показати можливі ризики та наслідки порушення дисципліни, розвивати увагу, почуття відповідальності, самостійність, виховувати шанобливе ставлення до усіх професій.
Перегляд файлу

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

image

Комунальний заклад  

Харківська гімназія №129 Харківської міської ради Вчитель: Завада З.Є.

Мета :

image

   навчальна: ознайомити учнів з поняттям «охорона праці», з історією виникнення,  нормативно-правовими документами, що спрямовані на захист життя, здоров’я та працездатності людини, розкрити  важливість усіх професій та значення їх для людства, показати можливі ризики та наслідки порушення дисципліни;

    розвивальна: розвивати увагу, почуття відповідальності, самостійність;     виховна: виховувати шанобливе ставлення до усіх професій.

Форма проведення: круглий стіл.

Кожна  людина  має  природне  невід’ємне  і непорушне право  на охорону  здоров’я. Суспільство і держава відповідальні перед  сучасним  і  майбутніми  поколіннями за рівень здоров’я  і збереження генофонду народу України, забезпечують пріоритетність  охорони  здоров’я в діяльності держави, поліпшення  умов  праці,

навчання,  побуту  і  відпочинку населення, розв’язання  екологічних проблем, вдосконалення  медичної  допомоги  і  запровадження  здорового  способу  життя.

 

             Питання   охорони  праці  і  безпеки    життєдіяльності    дедалі    серйозніше  звучать   сьогодні   в  організації   навчально – виховного   процесу    закладів освіти,  адже  дотримання   встановлених  норм  з  охорони              праці                   це,    одна                     з          найважливіших                    складових                    ефективної          діяльності.

 

Організація   роботи  з  охорони   праці  передбачає   підготовку,  прийняття та   реалізацію  завдань  щодо  здійснення   організаційних,  технічних,  санітарно-гігієнічних та лікувально–профілактичних заходів, спрямованих на збереження   життя  і  здоров’я  всіх  учасників  навчально – виховного  процесу.

 

 Плануючи   організацію  роботи  з  охорони  праці,  слід  звертати  увагу  на матеріально–технічне забезпечення закладу, використання обладнання в         технологічних  процесах,  стан  безпеки  приміщень  і  споруд  закладу;  випадки  травматизму,  професійних  захворювань,  причини  їх  виникнення;  умови   праці, навчання  учасників  навчально-виховного  процесу;  враховувати  можливі              потенційні  небезпеки  техногенного  характеру,  надзвичайні  ситуації.

Охорона праці – це система різноманітних заходів, спрямованих на  збереження життя, здоров’я і працездатності людини в процесі трудової  діяльності.

image

Головною метою охорони праці є створення на кожному робочому  місці безпечних умов праці, експлуатації обладнання, зменшення або  повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на  організм людини, і, як наслідок, зниження рівня виробничого травматизму  та професійних захворювань.

 

Всесвітній день охорони праці відзначається 28 квітня. Це свято  започаткувала Міжнародна організація праці

(МОП), яка вирішила  розширити масштаби своєї діяльності з просування ідеї охорони праці в  сучасному суспільстві.

Одним з головних аспектів цієї роботи є розробка  заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві. Святкування дня охорони праці вперше відбувалося в 2003 році, але ще  в 1989 році американські і канадські робочі відзначали День пам'яті на  честь загиблих на робочому місці. Після цього подібні заходи  організовувалися по всьому світу.

З часом цей день об'єднав усіх, хто прагне зробити роботу людини  більш безпечною для її здоров'я та життя. В офіційних заходах,  присвячених цьому святу, зазвичай беруть участь керівники великих  компаній, промислових гігантів, громадських організацій і т.д.  Міжнародна організація праці присвячує цей день актуальній темі. У 2024 році це – «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату» За оцінками МОП:

Кожні день у світі в середньому близько 5000 чоловік вмирають в  результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві, сумарно  досягаючи за рік від 2 до 2,3 мільйона випадків виробничо обумовленої  смертності. З цього числа близько 350000 випадків складають нещасні  випадки зі смертельним результатом і близько 1,7-2 мільйонів смертей,  викликаних пов'язаними з роботою захворюваннями.

Крім того, щорічно працівники страждають приблизно від 270  мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на  робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків  хвороб без смертельного результату.

З історії започаткування свята

 

Ідея проведення Всесвітнього Дня охорони праці бере початок від Дня  вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Він вперше був  організований американськими та канадськими робітниками в 1989 році.

У 1996 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналась до  ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28  квітня всесвітнім Днем охорони праці, який вперше офіційно був  відзначений в 2003 році.

Метою Дня охорони праці було привернути увагу світової громадськостi  до масштабів проблеми, виявити на скільки створення та просування  культури охорони праці може сприяти

зниженню смертності на робочих  місцях. З огляду на тяжкість наслідків від нещасних випадків

і  захворювань, пов’язаних з працею на виробництві та, зважаючи на  необхідність створення належних умов праці для людини за принципом  пріоритетності її життя та здоров’я,

Міжнародна організація праці (МОП)  щороку відзначає Всесвітній день охорони праці. Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/200  встановлено національний

День охорони праці. Він проводиться 28 квітня  на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та  галузей економічної діяльності України.

МОП першою заявила, що економічні, соціальні та культурні права так  само важливі для людини, як і громадські та політичні. Дотримання  Конвенцій і Рекомендацій МОП забезпечує право кожного працівника, на  кожному робочому місці на здорові та безпечні умови праці.

День охорони праці в Україні

В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і  відзначається згідно до Указу Президента України:

image


image


 

 


image


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image


image

image


image


image

pdf
Додав(-ла)
Завада Зоя
Додано
23 квітня
Переглядів
1539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку