Презентація на тему:"Адаптації тварин до умов харчування."

Про матеріал
Презентація на тему:"Адаптації тварин до умов харчування" Мета: Вдосконалювати вміння аналізувати які виникають адаптації у тварин до умов харчування. 11 клас профільний рівень К. Задорожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка Д\З Адаптації людини й тварин до гіпоксії, тиску,концентрації солей

Номер слайду 2

1. Гіпотонічне середовище - це середовище: а) нище нормального осмотичного б) вище нормальногов) нормальне середовищег) нейтральне середовище

Номер слайду 3

2. Гіппертонічне середовище – це середовище:а) нище нормального осмотичного б) вище нормальногов) нормальне середовищег) нейтральне середовище

Номер слайду 4

3.Ізотонічне середовище – це середовище:а) нище нормального осмотичного б) вище нормальногов) нормальне середовищег) нейтральне середовище

Номер слайду 5

4. Яке середовище в клітині рослини:а) гіпертонічнеб) ізотонічнев) гіпотонічне

Номер слайду 6

5. В яке середовище помістили клітини еритроцитів :а) ізотонічнеб) гіпотонічнев) гіпертонічне

Номер слайду 7

6. Які пристосування у людини до гіпоксії в умовах високогір’я: А) збільшуються частота й глибина подиху, Б)посилюється серцебиття, В)розширюються судини головного мозку й серця. Г)Посилюється ефективність процесів енергетичного обміну, особливо гліколізу. Д) Стимулюється вихід еритроцитів із кров’яних депо (селезінки).

Номер слайду 8

7. Які ознаки формуються у людини до механізмів тривалої адаптації: А). Відбувається гіпертрофія легень і серцевого м’яза. Б)Збільшується кількість альвеол у легенях. В)Активується утворення еритроцитів. Г)У клітинах збільшується число мітохондрій,Д) У тканинах підвищується ефективність метаболізму.

Номер слайду 9

8. Які адаптації до гіпоксії в пірнаючих тварин: А)Збільшений об’єм легень Б)Частота серцевих скорочень знижена. В) Кровоток уповільнений Г) Частина клітин переходе до аеробного гліколізу. Д) Частина клітин переходе до анаеробного гліколізу. Е) високий вміст гемоглобіну в крові

Номер слайду 10

9. Які пристосування водних тварин до екстремальних глибин: А) слабко розвинені кістки Б) мускулатура просочені водою В) Фотосинтез неможливим, Г) джерелом енергії для глибоководних риб є органіка, яка опускається зверху. Д) малі розміри глибоководних тварин. Е) властива біолюмінесценція Є) добре розвинені кістки

Номер слайду 11

10. Як тварини зберігають водно-сольовий гомеостаз : А) в організм прісноводних гідробіонтів вода надходить осмотичним шляхом. Б). Надлишок води виводиться через скорочувальні вакуолі у найпростіших В) в організм прісноводних гідробіонтів вода надходить дифузним шляхом. Г) йони солей з навколишнього середовища надходять крізь поверхню тіла

Номер слайду 12

11. Які адаптації у тварин які живуть у морі : А) надлишок солей, виводиться через зябра, Б) надлишок солей, виводиться через нирки В) надлишок солей, виводиться через кишечник. Г) всмоктування води з первинної сечі відбувається не інтенсивно. Д) всмоктування води з первинної сечі відбувається інтенсивно

Номер слайду 13

12. Чому у жителів високогір’я збільшується кількість еритроцитів?

Номер слайду 14

12. Чому глибоководні риби гинуть, якщо намагатися підняти їх на поверхню?

Номер слайду 15

Тема: Адаптації тварин до умов харчування

Номер слайду 16

Травний тракт, апендикс

Номер слайду 17

Шлунок корови

Номер слайду 18

Симбіотичні мікроорганізми кишечника

Номер слайду 19

Хижаки й паразити

Номер слайду 20

Фільтрація як спосіб харчуваннявідціджують із води поживні частинки

Номер слайду 21

Харчові зав’язки 1. Еврифагія - харчування різноманітною їжею (рослинною й тваринною), 2. Стенофагія-харчування однорідною їжею,3. Монофагія - харчування одним видом їжі,4. Поліфагія - харчування різноманітною їжею (всеїдність) 5. Зоофагія. 6. Фітофагія.

Номер слайду 22

Рослиноїдні тварини — фітофаги1. Гризучий тип ротового апарату

Номер слайду 23

2. Ротовий апарат у метеликів вигляді трубочки, за допомогою якої всмоктується рідка їжа.

Номер слайду 24

3. В організмі більшості тваринних розщеплення клітковини здійснюється симбіотичними бактеріями й деякими найпростішими в кишечнику.

Номер слайду 25

4. У жуйних копитних, шлунок має 4 камери. У першому відділі рубці рослинна їжа зазнає впливу ферментів симбіотичних бактерій і найпростіших. Потім їжа потраплає в сітку, звідки відригається й удруге пережовується. У книжці - їжа механічно подрібнюється. В сичугу - їжа зазнає дії шлункового соку й далі переміщується в кишечник. Рослинна їжа розщеплюється набагато повільніше, довжина шлунково-кишкового тракту в 6–10 разів більша за довжину тіла.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

5. Основним місцем переробки клітковини є товста кишка, її сліпий виріст - апендикс. Хімічно ці процеси подібні до процесів травлення в рубці.

Номер слайду 28

6. Перетравлювання клітковини за участі бактерій і найпростіших поширене й серед безхребетних тварин. У термітів, найпростіші (джгутикові) і бактерії.

Номер слайду 29

Тварини, що поїдають іншихтварин, — зоофаги1. Ротовий апарат часто пристосований до захоплювання й утримання жертви.

Номер слайду 30

2. В активних хижаків дуже розвинені нервова система, органи руху й органи чуттів.

Номер слайду 31

3. Травний тракт коротший, ніж у фітофагів.

Номер слайду 32

У корів масою 550–650 кг шлунок важить 75–125 кг. Рубець корів являє собою м’язовий мішок, об’єм якого досягає 200 л. Кишечник людини має близько 7 м завдожки. У травоїдної кози або вівці один лише тонкий кишечник завдовжки понад 20 м. У кішки довжина кишечника - до 2 м. Об’єм апендикса в коня - близько 35 л.

Номер слайду 33

4. Хижі молюски, мають пристосування для їх руйнування покривів які харчуються представниками того самого типу, «просвердлюють» їхні раковини за допомогою концентрованих мінеральних кислот, що виробляють спеціальні залози.

Номер слайду 34

5. Спеціалізовані зуби скатів («тертка»)розчавлюють панцири голкошкірих і раковини молюсків.

Номер слайду 35

6. Специфічності дії ферментів «налаштованих» на перетравлювання їжі тваринного походження у комахоїдних ссавців і птахів, амфібій, рептилій і в деяких водних хребетних у шлунку є фермент хітиназа, що гідролізує хітин.

Номер слайду 36

Зуби. Щуки, дельфіни, жаби використовують зуби тільки для захоплення й утримання здобичі, а не для її подрібнення. Акули й піраньї гострими зубами розривають жертву. Зуби диференційовані за формою і призначенням.

Номер слайду 37

Запитання та завдання1. Чому тварини-фітофаги мають менш розвинену мускулатуру й менш рухливі, ніж тварини-зоофаги?2. Як за кістковими рештками викопних ссавців можна визначити, чим вони харчувалися?

Номер слайду 38

Домашнє завдання § 40. Адаптації тварин до умов харчування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Заболотна Віталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Еккерт Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Русалович Людмила
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скрипник Руслана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
6730
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку