Презентація на тему:" Добові та сезонні адаптації тварин."

Про матеріал
Презентація на тему:" Добові та сезонні адаптації тварин." Мета: Вдосконалювати вміння аналізувати які виникають адаптації у тварин до добових та сезонних змін у природі. 11 клас профільний рівень К. Задорожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка Д/З Адаптації тварин до умов харчування

Номер слайду 2

1. Чому у корови довший травний тракт ніж у людини?

Номер слайду 3

2. Скільки камер у шлунку корови?

Номер слайду 4

3. Які є симбіотичні мікроорганізми кишечника?

Номер слайду 5

4. Чим хижаки відрізняються від паразитів?

Номер слайду 6

5. Який спосіб добування їжі в молюсків та губок?

Номер слайду 7

6. Встановіть відповідність між харчовими поняттями та тваринами: 1. Еврифагія а) заєць2. Стенофагія б) лев3. Монофагія в) білка4. Поліфагія г) бобер 5. Зоофагія. д) олень 6. Фітофагія. е) ведмідь

Номер слайду 8

Рослиноїдні тварини — фітофаги7. Який ротовий апарат у зображених тварин?

Номер слайду 9

Тема: Добові та сезонні адаптації тварин

Номер слайду 10

Біоритми -це циклічні коливання інтенсивності та характеру біологічних процесів.

Номер слайду 11

Сплячка - період сповільнення життєвих процесів та метаболізму у тварин. Характеризується зниженням температури тіла, уповільненням дихання, та всіх процесів метаболізму. Основне фізіологічне призначення сплячки спрямовано на збереження енергії в період несприятливих природних умов.

Номер слайду 12

Добові адаптаціїДобові адаптації тварин пов’язані з біо-логічними ритмами, які відповідають природному 24-годинному циклу зміни дня й ночі. Це так звані циркадні ритми.

Номер слайду 13

З добовими біоритмами пов’язано багатофізіологічних показників: 1. Пульс. 2. Артеріальнийтиск, 3. Температура тіла. 4. Рівень гормонів у крові. 5. Циклічні коливання інтенсивності різних фізіологічних процесів організму.

Номер слайду 14

Циркадний ритм у тварин є цикл сон -неспання. 1. Денні тварини добувають їжу вдень. 2. Нічні тварини період неспання вночі

Номер слайду 15

Сезонні адаптаціїСезонні біоритми - сезонними змінами клімату.1.ритми розмноження тварин 2.міграції 3. настання фенологічних фаз розвитку рослин (цвітіння, плодоносіння, скидання листків на зиму4. підвищенням ступеня теплоізоляції тіла.

Номер слайду 16

5. Пристосування до сезонних змін умовхарчування зводяться переважно до зміни кормів за сезонами року, дятел улітку харчується переважно комахами, а восени або взимку майже повністю переходить на рослинні корми — насінняхвойних дерев, горіхи й жолуді.

Номер слайду 17

Зимова сплячка та заціпеніння у тварин. Сплячка може бути сезонною. 1. Літня сплячка, або естивація, пов’язана із сезонним дефіцитом води. 2. Зимова сплячка, або гібернація, що триває від осені до весни.

Номер слайду 18

У видів, що впадають у зимову сплячку, температура тіла зазвичай знижується нижче 10 °С. Інтенсивність метаболізму знижується приблизно до 5 % від рівня основного обміну. У зимову сплячку впадають переважно невеликі ссавці ( в більшості випадків вага становить від 10 г до 1 кг) Бурундук, соня, ховрах, їжак

Номер слайду 19

Заціпеніння - стан різкого зниження життєвої активності, що настає в пойкілотермних тварин за нестачі вологи.1. Літнє заціпеніння в разі зниження температури навколишнього середовища дводишним рибам із пересихаючих водойм тропічної Африки- протоптер 2. Зимове заціпеніння

Номер слайду 20

Сезонні міграціїМіграція - пристосування до добових або сезонних змін температури й інших природних факторів (наявність корму, відкритоїводи. 1.добової міграції є сезонні переміщення мікроскопічних тварин із глибинної частини озер на мілководдя, пов’язані зі змінами температури води.

Номер слайду 21

2. Сезонні міграції є перельоти птахів. А) Перельоти близькі Б) Перельоти дальні. Для птахів помірних і арктичних широт північної півкулі типовим є переліт із півночі (там, де птахи гніздяться) на південь (там, де вони зимують), і назад.

Номер слайду 22

3. До сезонних міграцій належать кочівлі оленів та інших копитних узимку в пошуках корму з північних районів до більш південних.

Номер слайду 23

Запитання та завдання. Чи існують сезоні адаптації в умовах тропічного лісу? 2. Чим денні ссавці (або птахи) відрізняються від нічних? 3. Чи існують сезонні адаптації в людини?

Номер слайду 24

Домашнє завдання § 41. Добові та сезонні адаптації тварин.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
8282
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку