Презентація на тему: "Адміністративно-правовий статус громадян України"

Про матеріал
В презентації дається характеристика поняття "Адміністративно-правового статусу громадян України", основні права та обов'язки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «адміністративно-правовий статус громадян України» Підготувала викладач права Писарчук В. М.

Номер слайду 2

Адміністративно-правовий статус громадянина України– це встановлене нормами адміністративного права положення громадянина України, що детермінується через можливість брати участь у адміністративних правовідносинах через наділення визначеними правами й обов'язками у сфері публічного адміністрування та здатність їх реалізовувати.

Номер слайду 3

Кожний громадянин України володіє на її території всіма правами й свободами й несе рівні обов’язки, передбачені Конституцією України. Ці конституційні положення є вихідними для адміністративно-правового статусу громадян, що визначається нормами конституційної, адміністративної й інших галузей права шляхом надання громадянам прав, свобод і покладання на них обов’язків у сфері управління, а також встановлення відповідальності громадян перед державою. Обсяг і зміст адміністративної правоздатності визначається законами й прийнятими на їх основі актами управління, у яких містяться відповідні норми адміністративного права.

Номер слайду 4

Конкретний обсяг прав, свобод і обов’язків громадян у сфері управління визначається рядом обставин: вік, стан здоров’я, наявність освіти тощо. Наприклад, сімейні відносини можуть слугувати підставою для обмеження права на зайняття посади у державному органі. Громадяни України, реалізуючи свої права, свободи й покладені на них обов’язки в сфері управління вступають в адміністративно-правові відносини з державними органами і їхніми підрозділами й посадовими особами, а також з іншими суб’єктами адміністративного права.

Номер слайду 5

Адміністративно-правові відносини громадян з іншими суб’єктами адміністративного права можуть виникати:на основі реалізації громадянами приналежних їм прав у сфері управління;у зв’язку з виконанням покладених на громадян обов’язків у сфері управління;при захисті прав, свобод і законних інтересів громадян;при порушенні (невиконанні) громадянами правових обов’язків.

Номер слайду 6

Права громадян діляться по ступеню можливості їхньої реалізації на абсолютні й відносні. Абсолютними, вважаються такі права, реалізація яких залежить лише від волевиявлення громадянина. До них, наприклад, відноситься право громадян:брати участь в управлінні справами держави як безпосередньо, так і через своїх представників;на вступ до загальноосвітньої школи;на особисту недоторканність.

Номер слайду 7

Відносними є такі права, реалізація яких залежить не тільки від волевиявлення громадян, але також від наявності фактичних можливостей для їхньої реалізації в даному місці і на даний час. До них, наприклад, відноситься право громадян на вступ до вищого навчального закладу (його реалізація залежить від результатів складання вступних іспитів, наявності конкурсу); на водіння транспортного засобу (залежить від стану здоров’я, складання іспитів).

Номер слайду 8

Обов’язки громадян розрізняють за таким же принципом:– це ті обов’язки, які покладені на громадянина в сфері державного управління та виконання яких не залежить від будь-яких обставин, оскільки зумовлено нормами чинного законодавства. До таких обов’язків можна віднести: загальний обов’язок дотримуватись закону, сплачувати податки. Відносні обов’язки – це обов’язки громадян в сфері державного управління, виконання яких залежить від ряду чинників, які можуть стосуватись або волевиявлення громадянина (вступ до ВНЗ – обов’язки абітурієнта; вступ на державну службу – обов’язки, визначені Законом України про державну службу).

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Гавриш С.Б., Сутковий В.Л., Філіпенко Т.М.)
Додано
10 лютого
Переглядів
77
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку