Презентація на тему "Адоніс весняний"

Про матеріал
Презентація на тему "Адоніс весняний" ГОРИЦВІТ ВЕСНЯНИЙ Презентація містить 8 слайдів Біологія/Охорона природи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОРИЦВІТ ВЕСНЯНИЙ

Номер слайду 2

Систематичне положення рослини: Червона книга України Царство:Рослини (Plantae) Клада:Судинні рослини (Tracheophyta) Клада:Покритонасінні (Angiosperms) Клада:Евдикоти (Eudicots) Порядок:Жовтецевоцвіті (Ranunculales) Родина:Жовтецеві (Ranunculaceae) Рід:Горицвіт (Adonis) Вид:A. vernalis

Номер слайду 3

Ареал виду та його поширення   Рослина поширена в Європі і Азії, в південних регіонах Росії в Середземномор'ї, на сході Західного Сибіру. Чисельність його через неправильне збору постійно скорочується, і він незабаром може зникнути. В окремих регіонах нашої країни вводять тимчасові обмеження на збір горицвіту, щоб відновити його чисельність.

Номер слайду 4

Горицвіт весняний (Adonis vernalis) — отруйна багаторічна рослина висотою 10—40 см. Може також використовуватися як лікарська рослина. Цвіте з ранньої весни до половини травня. Росте у степах, на степових схилах у лісостепу та степу, на яйлах в Криму.

Номер слайду 5

КВІТИ Цвітіння починається в квітні, коли невеликі кущики покриваються яскраво-жовтими, красивими поодинокими квітами, розташованими на вершині гілки або стебла. Вони досить великі - в діаметрі до 8 см. Немов яскраві ліхтарики вони добре видно на сірих весняних узліссях. Цікаво, що квіти з'являються в один час з листям. ПЛОДИ Плодоносить рослина адоніс весняний залежно від регіону зростання. У південних областях це відбувається в червні, в більш північних - в липні. Квіти замінюють зморщені горішки, мають крючкообразні носики.

Номер слайду 6

Лікувальні властивості Незважаючи на те, що цілителі з глибокої давнини використовували цю рослину для лікування багатьох захворювань, наукове дослідження лікувальних властивостей горицвіту весняного було проведено значно пізніше, в клініці С. П. Боткіна. За його результатами, рослина було визнано ефективним природним засобом для лікування багатьох серцевих захворювань.

Номер слайду 7

Режим збереження популяцій та заходи з охорони   Включений до Додатку конвенції CITES. Охороняють в ПЗ: Українському степовому, Луганському, Канівському, Дніпровсько-Орільському, Кримському, Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, Опукському, «Медобори», «Єланський степ»; НПП: «Подільські Товтри», «Святі Гори», «Кармелюкове Поділля», і в ряді РЛП, заказників та пам’яток природи. Необхідно організувати нові заказники та контролювати стан популяцій. Заборонено заготівлю рослин, терасування та заліснення схилів.

Номер слайду 8

Цікавий факт: адоніс весняний має не тільки жовті квіти. В горах Монголії і Тибету зустрічаються види з білими, яскраво-блакитними і ніжно-бузковими пелюстками.

ppt
Додав(-ла)
Стеба Діана
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
3 березня 2022
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку