Презентація на тему ''Африка - найспекотніший материк'

Про матеріал
Презентація до предмету ЯДС на тему "Африка - найспекотніший материк". Матеріал розроблений для дітей з ососбливими освітніми потребами. Містить короткий опис та картинку до даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Африка – найспекотніший материк. Презентація з курсу ЯДС для учнів 4 класу для дітей з особливими освітніми потребами. Підготувала вчитель початкових класів Романенко Л. М.

Номер слайду 2

Африка — найспекотніший материк планети. він знаходиться в Північній та Південній півкулях, тому отримує величезну кількість сонячного тепла, приблизно посередині перетинається екватором. Природні зони Африки розташовані майже симетрично щодо екватора. материк з усіх боків омивають води Атлантичного й Індійського океанів, а також Середземного та Червоного морів.

Номер слайду 3

В Африці ніколи не буває снігу, він лежить тільки на вершині найвищої африканської гори Кіліманджаро. Африка — це справжнє царство пустель, Більша частина материка розташована в жаркому поясі, На півночі та півдні материка знаходяться величезні пустелі, центр займають вологі тропічні ліси, а між ними лежать савани, У центральній частині Африки впродовж двох дощових періодів випадає велика кількість опадів, а засуха триває по кілька місяців, температура в затінку сягає понад + 40 °С, а вночі стає дуже холодно,

Номер слайду 4

На півночіматерика знаходиться найспекотнішай найбільша пустеля планети — Сахара. Сонце тут сяє протягом 354 днів на рік, а опадів пустеля отримує дуже мало. Африканські пустелі переходять у савани — степи, що позаростали травами з поодинокими деревами та чагарниками. У цих місцях трапляються великі табуни диких тварин.

Номер слайду 5

в Африці кліматичні пояси послідовно змінюються на північ і південь від екватора, від цього й залежить розвиток рослин. Вони мають довге коріння, завдяки якому отримують вологу з ґрунту. У зоні вологих екваторіальних лісів узимку й улітку однаково тепло, щодня ідуть дощі.території поблизу річок укриті вічнозеленими рослинами. Стовбури та крони дерев переплетені ліанами й орхідеями. тут поширені пальми, фікуси, сандалове й залізне, мускатне та кавове дерева, баобаб. У дощовий період рослини швидко розвиваються.

Номер слайду 6

Усі тварини пристосувалися до життя на материку. в Африці мешкають мавпи та шимпанзе, які живляться молодими пагонами рослин, плодами, комахами й пташиними яйцями. Верблюд—витривала тварина,якапристосуваласядо життя в пустелі. Він може обходитися без води два тижні, а без їжі — майже місяць. Жирафи добре переносять засуху, вони харчуються листям акацій. Савани багаті на рослини, тому приваблюють травоїдних тварин. Антилопи, зебри, слони, буйволи та носороги живуть тут табунами.

Номер слайду 7

У саванах живуть леопарди, леви, гепарди, шакали, гієни — хижі тварини, які живляться травоїдними тваринами. Неабияку загрозу для тварин і людей становлять крокодили, які населяють річки. На берегах річок та озер живуть бегемоти.

Номер слайду 8

На зимівлю до Африки прилітають птахи з Євразії: ластівки, шпаки, коноплянки, вільшанки, щеврики, казарки білощокі, лелеки. Птахи у вологих лісах — невеликі за розмірами. велетенські баобаби дають прихисток хижим птахам — яструбам і грифам. Також в саванах живуть страуси,а в долинах річок мешкають фламінго.

Номер слайду 9

Вирубування та випалювання дерев і чагарників, надмірне випасання великої рогатої худоби, овець і верблюдів щодалі більше перетворюють савани на пустелі. Люди постійно борються з наступом пустель. в Африці відкривають заповідники й парки для порятунку рідкісних рослин і тварин, які зникають. У них мешкають слони, леви, леопарди, антилопи гну, газелі й інші тварини.

pptx
Додав(-ла)
Romanenko Lesya
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
11 березня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку