Презентація на тему: "Альтернативні джерела енергії"

Про матеріал

Тема. Альтернативні джерела енергії.

Мета. Ознайомити учнів з нетрадиційними видами енергетики; пояснити важливість розв'язання енергетичних проблем людства одночасно зі збереженням довкілля та природних ресурсів планети; розвивати інтерес до вивчення фізики.

Презентацію можна використати на уроці фізики в 9 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Альтернативні джерела енергії

Номер слайду 2

На нинішньому етапі свого розвитку людство не може знизити кількість енергії, що споживає, — навпаки, ця кількість неухильно зростає, і, як і раніше, більша частина енергії виробляється за рахунок спалювання швидко вичерпуваних вуглеводневих видів палива.

Номер слайду 3

Світове споживання енергії

Номер слайду 4

- атомна енергетика;- енергії вітру й Сонця;- енергію припливів і відпливів; - геотермальну енергію Землі;- біопаливо та біомаса. Альтернативні джерела енергії:

Номер слайду 5

Атомна енергетика Франції має найбільший рівень використання атомної енергії в Європі: 78 % електроенергії, що виробляється в країні, походить саме з атомних електростанцій АЕС «Палюель» — найбільша атомна електростанція Франції

Номер слайду 6

Сонячна енергетика. На енергії Сонця працюють і величезні електростанції, і невеликі сонячні панелі, що обслуговують приватні будинки. Способи перетворення сонячної енергії на електричну: пряме перетворення за допомогою напівпровідникових пристроїв перетворення сонячної енергії спочатку на теплову, а потім на електричну.

Номер слайду 7

Сонячна енергетика Переваги:екологічно чиста енергетика, не виробляє шкідливих відходів;загальнодоступність;Невичерпність джерела;Безпека для навколишнього середовища. Недоліки:потрібне використання великих площ землі;у різних місцевостях кількість сонячних днів може дуже відрізнятися; залежність потужності сонячної електростанції від часу доби та погодних умов;висока ціна сонячних фотоелементів;фотоелементи містять отруйні речовини (свинець, миш’як, галій та інші) .

Номер слайду 8

Напівпровідникові сонячні панелі, встановлені на приватній ділянці

Номер слайду 9

Одна з найбільших сонячних електростанцій у світі — «Айванпа» (США, Каліфорнія). 173 тис. дзеркал відбивають сонячне світло та спрямовують його на вершини трьох веж, де встановлено котли з водою. Гаряча пара надходить на лопаті турбін, установлених усередині веж

Номер слайду 10

Вітроенерге́тика — галузь відновлюваної енергетики, яка спеціалізується на використанні кінетичної енергії вітру. Вітер як джерело енергії є непрямою формою сонячної енергії, і тому належить до відновлюваних джерел енергії.

Номер слайду 11

Вітроенергетика Переваги: невисока ціна видобутої енергії;є екологічно чистим способом вироблення енергії; не забруднює атмосферу, не споживає палива і не спричиняє теплового забруднення довкілля;може забезпечити близько 2.5% загального річного споживання в Україні. Недоліки:повільно окуповується будівництво;створюють шум високої частоти;великі вітродвигуни можуть заважати прийому телепередач на відстані до 1.6 км.

Номер слайду 12

Вітрогенератори, встановлені вздовж узбережжя Данії, повністю задовольняють потреби півночі країни в енергії та дозволяють продавати електроенергію іншим країнам

Номер слайду 13

Потужним і практично невичерпним джерелом енергії є енергія припливів і відпливів. Першу припливну електростанцію було побудовано у Франції ще в 1966 р., вона мала потужність 240 МВт. Ця електростанція працює і нині. Сьогодні припливні електростанції є майже в усіх куточках нашої планети. Енергія припливів і відпливів

Номер слайду 14

Геотермальна енергетика (природне тепло Землі)Геотермальна енергія — це енергія, що отримується від природного тепла Землі з її глибинних шарів. Досягнути до цього джерела тепла можна за допомогою глибоких свердловин. Геотермічний градієнт у свердловині становить приблизно 1 °C на 36 метрів заглиблення. Це тепло доставляється на поверхню разом з парою або гарячою водою. Така теплова енергія може використовуватись як безпосередньо для обігрівання будинків, так і для виробництва електроенергії.

Номер слайду 15

Геотермальна енергетика (природне тепло Землі) Переваги:геотермальну енергію отримують від джерел тепла з великими температурами;температура теплоносія значно нижча від температури згоряння палива. Недоліки:низька термодинамічна якість;необхідність використання тепла біля місця видобування вартість спорудження свердловин виростає зі збільшенням глибини

Номер слайду 16

Теплопостачання столиці Ісландії Рейк’явіка повністю здійснюється від геотермальної станції, розташованої в 7 км від міста

Номер слайду 17

Біопаливо. Біопаливо – альтернативний вид палива, який отримують в результаті переробки тваринної або рослинної сировини, а також органічних промислових відходів і продуктів життєдіяльності. Альтернативна енергетика розглядає біопаливо як варіант заміни традиційного – вугілля, нафти, природного газу і т.д. Його основна перевага – екологічність, а сучасні методи виробництва дозволяють отримувати такі зразки палива, які за своїми характеристиками і вартістю перевершують традиційні зразки.

Номер слайду 18

Біомаса. Під біомасою розуміються органічні речовини, які утворюються в рослинах в результаті фотосинтезу і можуть бути використані для отримання енергії, включаючи всі види рослинності, рослинні відходи сільського господарства, деревообробної та інших видів промисловості. У більш широкому розумінні до біомаси відносять також побутові й промислові відходи не завжди рослинного походження, але для яких характерні однакові принципи їх утилізації.

Номер слайду 19

Електростанція на біомасі у Данії

Номер слайду 20

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткачук Егор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ткачук Егор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
26 травня 2019
Переглядів
18056
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку