Презентація на тему "Амеба, інфузорія – одноклітинні твариноподібні організми "

Про матеріал
Тема"Одноклітинні організми - перехід до багатоклітинності" починається знайомством з типовими представниками найпростіших, амеби та інфузорії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одноклітинні організми. На прикладі амеби та інфузоріїПідготувала Демченко О. В. Дружківська гімназія «Інтелект»

Номер слайду 2

Одноклітинні організми — це організми, які перебувають на клітинному рівні організації. ОДНА КЛІТИНА самостійно виконує усі функції притаманні цілому організму. Клітина БАГАТОКЛІТИННОГО організму має спеціалізацію, не може жити ізольовано від інших клітин

Номер слайду 3

Одноклітинних тварин учені об’єднують в окрему групу і називають найпростішими. Вони дуже різні! Розміри тіла від 2-4 мкм. Наприклад у малярійного плазмодія, що паразитує в клітинах крові людини

Номер слайду 4

Деякі ІНФУЗОРІЇ досягають 1,5 мм у довжину

Номер слайду 5

Паразит ГРЕГАРІНА— до 1 см. Черепашки морських корененіжок-ФОРАМЕНІФЕР – 5-6 см. Вони не завжди маленькі !

Номер слайду 6

Тіло одноклітинних організмів складається з тих самих компонентів, що й клітина багатоклітинних :зовнішньої мембрани, цитоплазми, ядра,органел.

Номер слайду 7

Питання для учнів Що таке ОРГАНЕЛА?

Номер слайду 8

Органели — постійні клітинні структури, клітинні органи, що забезпечують виконання специфічних функцій у процесі життєдіяльності клітини — зберігання та передачу генетичної інформації, транспорт речовин, синтез і перетворення речовин та енергії, поділ, рух тощо.

Номер слайду 9

Цитоплазма поділяється на два шари: зовнішній і внутрішній. Зовнішній шар, ектоплазма, більш щільний, однорідний і прозорий. Внутрішній, ендоплазма, зернистий, має більш рідку консистенцію. В ендоплазмі розміщуються органели загального призначення — мітохондрії, ендоплазматична сітка, апарат Гольджі та інші.

Номер слайду 10

Способи пересування

Номер слайду 11

Органели руху одноклітинних тварин. Псевдоподії, або несправжні ніжки (псевдоніжки)Війки. АмебиІнфузоріїДжгутики

Номер слайду 12

Вакуолі Характерними органелами клітин одноклітинних тварин є травні і скоротливі вакуолі. Травна вакуоля — міхурець, заповнений травним соком. Вона утворюється навколо харчових часточок, що потрапили всередину клітини. Зі скоротливими вакуолями пов’язані процеси виділення, регуляції надходження води в клітину.

Номер слайду 13

Живлення одноклітинних тварин. Усі тварини, навіть ОДНОКЛІТИННІ, - гетеротрофи. Ти пам'ятаєш, хто такі гетеротрофи? Тверді частинки або мікроорганізми поглинаються шляхом фагоцитозу, рідина — піноцитозу.

Номер слайду 14

Живлення одноклітинних тварин. Неперетравлені рештки викидаються назовні. В амеби — з травної вакуолі в будь-якій ділянці тіла, в інфузорії — через спеціальний отвір — порошицю.

Номер слайду 15

Живлення одноклітинних тварин

Номер слайду 16

Особливості процесів дихання та виділення найпростіших Процес виділення в одноклітинних тварин відбувається за допомогою скоротливої вакуолі. Основна функція скоротливої вакуолі — регуляція осмотичного тиску всередині тіла. Діяльність скоротливої вакуолі має значення і для дихання, оскільки сприяє надходженню через мембрану клітин води з розчиненим у ній киснем, а із вмістом скоротливої вакуолі виводиться вуглекислий газ. Це пов’язано з тим, що концентрація солей у прісній воді значно нижча, ніж у цитоплазмі клітин найпростіших, і тому, за фізичними законами, вода з навколишнього середовища надходить до клітини, підвищуючи внутрішньоклітинний тиск. Щоб клітина не зруйнувалася, скоротлива вакуоля періодично скорочується, виводячи з неї надлишки води. Разом з водою виводяться і розчинені в ній продукти обміну речовин.

Номер слайду 17

Реакція одноклітинних тварин на подразники Подразливість — це здатність живих клітин реагувати на зовнішні або внутрішні дії — подразники —рухові реакції за напрямом до подразника або від нього, що називаються ТАКСИСАМИ. Таксиси. ПозитивніНегативніДжерела подразнення

Номер слайду 18

Амеба звичайна відповідає на подразники всією поверхнею тіла, В інфузорії-туфельки є спеціальні органели захисту і нападу. Це паличкоподібні утвори, що лежать під тонкою пелікулою перпендикулярно до поверхні тіла. На подразники тварина реагує викиданням довгих ниток. Це рідина, що швидко твердне на повітрі, а потрапляючи на тіло тварини відповідного розміру, паралізує її.

Номер слайду 19

Визначте тип таксисів у таких прикладах: Якщо в краплинку води, де знаходяться інфузорії-туфельки, внести кристал солі, то вони почнуть рухатися від нього. Одноклітинні водорості приваблюють амебу, оскільки є її джерелом живлення.

Номер слайду 20

Розмноження одноклітинних тварин. Розмноження. Статевий шлях. Нестатевий шляхзавжди. Час від часу шляхом кон’югації

Номер слайду 21

Розмноження амеби. Найпростішою формою нестатевого розмноження є поділ клітини навпіл, унаслідок чого утворюються дві дочірні клітини

Номер слайду 22

Чи виправданою є назва «найпростіші» для одноклітинних тварин?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Рибак Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Georgijovich Oleksandr
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гавдульська Ірина Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Левицька Раїса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
12745
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку