Презентація на тему "Антропічний вплив на атомосферу"

Про матеріал
Презентація на тему "Антропічний вплив на атмосферу. Наслідки забруднення атмосферного повітря та його охорона" для учнів 11 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антропічний вплив на атмосферу. Наслідки забруднення атмосферного повітря та його охорона. Затуливітер Т. О.

Номер слайду 2

Якими є змінні складники повітря в умовах забруднення атмосфери?

Номер слайду 3

Тема уроку: Антропічний вплив на атмосферу. Наслідки забруднення атмосферного повітря та його охорона.

Номер слайду 4

Бесіда 1. Що таке атмосфера? Які її структура та межі?2. Яке значення для живих організмів має атмосфера?3. Наведіть з повсякденного життя приклади забруднення атмосферного повітря. Якими є наслідки цього?

Номер слайду 5

Індекс якості повітря — це індекс, який свідчить про щоденну якість повітря. Запис до зошита Він повідомляє, наскільки чистим або забрудненим є повітря і який вплив на здоров’я воно може мати. Ступінь небезпеки за цим індексом часто позначають певним кольором.

Номер слайду 6

Забруднення атмосфери– надходження в повітря газуватих хімічних речовин, твердих часточок і біологічних матеріалів, що можуть чинити негативний вплив на організми та їх угруповання. Забруднення атмосферного повітря за джерелом проходження бувають природними (викликані природними процесами) та антропічними (викликані викидом різних забруднювальних речовин у результаті діяльності людини)

Номер слайду 7

Виконайте вправу https://learningapps.org/watch?v=pua2nmkbt24 А) Природнє забруднення:виверження вулканів;виділення метану в процесі розкладання органічних останків;лісові і торф'яні пожежі, що виникли без участі людини;пилові і піщані бурі;природна радіація;поширення пилку рослин;процеси вивітрювання (вітрової ерозії ґрунту і гірських порід). Б) Антропогенне забруднення:випробування ядерної зброї;переробка ядерного палива;викид отруйних газів з промислових підприємств;діяльність теплових електростанцій;розкладання відходів на звалищах;котельні (їхня діяльність);відходи сільського господарства;пожежі, що виникли з вини людини;політ реактивних літаків у верхніх шарах атмосфери;викидні гази автотранспорт.

Номер слайду 8

Основні антропогенні забруднювачі атмосфери Найбільш поширені та небезпечні забруднювачі: атмосферний пил (попіл, сажа), аерозолі, вуглеводні (СН4, С2 Н4, поліциклічні ароматичні вуглеводні, бензопірен),вуглекислий газ, чадний газ (CO), оксиди Нітрогену (NO, NO2), оксиди Сульфуру (SO2, SO3), ванадій(V) оксид (V2 O5), тропосферний озон (сильний фотоокисник з небезпечною дією на органи дихання).

Номер слайду 9

2. Види забруднення атмосфери 1. За площею поширення розрізняють три типи атмосферного забруднення. місцевий, для якого характерний великий уміст речовин на малих територіях (район, місто). регіональний, за якого забруднення поширюється на значний простір.глобальний, за якого відбувається поступове накопичення екологічних і кліматичних змін планетарного масштабу.

Номер слайду 10

2. За будовою та характером впливу на атмосферу забруднення умовно поділяють на: фізичні ( механічні) - пил цементних заводів, дим і сажа від спалювання вугілля; вплив шуму й електромагнітне випромінювання, джерелами якого є високовольтні лінії електропередач, електропідстанції, антени радіо- і телекомунікаційних станцій, а останнім часом також деякі побутові електроприлади; хімічні - пилуваті або газуваті речовини, що можуть вступати в хімічні реакції. Найнебезпечнішим для природних екосистем і людини є саме хімічне забруднення, яке отруює атмосферу різними токсикантами (аерозолі, хімічні речовини, важкі метали, пестициди, пластмаси, детергенти та ін.). біологічні - випадкове або пов'язане з діяльністю людини проникнення в екосистеми не притаманних їм рослин, тварин і мікроорганізмів (бактеріологічне); часто справляє негативний вплив при масовому розмноженні нових видів.

Номер слайду 11

3. За агрегатним станом:тверді (пил, сажа, смолисті речовини тощо)рідкі (кислоти, луги, солі) газуваті (оксиди Карбону, Нітрогену, Сульфуру та вуглеводні). Саме газуваті забруднювачі становлять 90 % загальної маси речовин, що надходять в атмосферу.4. Основні джерела атмосферного забруднення:теплоенергетика, промисловість, автотранспорт, нафто- і газопереробна промисловість, випробування ядерної зброї,всі види сучасного транспорту, хімічна промисловість, сільське господарство (забруднення амоніаком).

Номер слайду 12

1. Чи може забруднення пилом і газом мати як природне, так й антропічне походження? 2. Чому природний радіаційний фон не вважають забрудненням?

Номер слайду 13

3. Екологічні проблеми, що є наслідками забруднення атмосфери 1. Руйнування озонового шару вуглеводнями. Озоновий шар – шар атмосфери (стратосфери) на висоті від 15 до 35 км із максимальною концентрацією озону, що в 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі.

Номер слайду 14

Зменшення вмісту озону спричинене:руйнуванням молекул озону внаслідок хімічних реакцій з атомами Хлору й Брому, що вивільняються під час фотохімічного розпаду молекул фреонів (хладагенти в холодильниках, аерозолі), а також з оксидами Нітрогену (продуктами спалювання ракетного палива). Зменшення вмісту озону в атмосфері призводить до збільшення ультрафіолетового фону, що загрожує пригніченням росту рослин, зниженням урожайності сільськогосподарських культур, розвитком захворювань тварин і людей, збільшенням кількості мутацій тощо. Озонові діри – локальні ділянки озоносфери, де концентрація стратосферного озону істотно (на 40 – 50 %) менша за звичайну. Поява озонових дір становить реальну екологічну небезпеку для відповідного регіону через послаблення захисту всього живого від згубної дії «жорсткого» ультрафіолетового випромінювання.

Номер слайду 15

2. Парниковий ефект. Парниковий ефект, тепличний ефект – нагрівання нижніх шарів атмосфери і поверхні Землі внаслідок поглинання водяною парою, вуглекислим газом відбитого від поверхні планети теплового випромінювання.

Номер слайду 16

Небезпека збільшення парникового ефекту полягає в зміні кліматичних параметрів, як кількість опадів, океанічні течії, розміри полярних крижових шапок. Це може призвести до глобального потепління, яке спричинить танення льодовиків. Відбудеться зміщення кліматичних зон у північній півкулі далеко на північ, що зумовить танення шару вічної мерзлоти й полярних крижаних шапок. Рівень Світового океану може піднятися на 6–10 м. Зрештою буде затоплено близько 20 % площі суходолу, який густо населений і придатний для сільського господарства. За останні 200 років вміст СО2 в атмосфері зріс майже на 25 %, а температура підвищилася на 0,5 °С. Підвищення концентрації СО2 і СН4 внаслідок спалювання органічного палива зумовлює парниковий ефект.

Номер слайду 17

3. Смог Викиди вихлопних газів – основна причина перевищення ГДК токсичних і канцерогенних речовин в атмосфері великих міст й утворення смогів. За високої забрудненості атмосфери у великих містах і промислових центрах з’являється смог. Смог – видиме сильне забруднення повітря, що характеризується поєднанням часточок пилу, краплин туману, газуватих забруднювачів і диму. Смог викликає задуху, подразнення очей і горла, розвиток бронхіальної астми, емфіземи легень тощо. Джерелами смогу є й продукти згоряння вугілля, мазуту, дизельного палива (тетраетилсвинець, оксиди Сульфуру).

Номер слайду 18

4. Кислотні дощіФормування кислотних опадів. Краплини сульфатної та нітратної кислот утворюються в результаті сполучення з атмосферною вологою оксидів Сульфуру та Нітрогену, що викидаються в атмосферу внаслідок роботи теплових електростанцій (ТЕС) та автомобільних двигунів. Ці кислоти переносяться вітром у вигляді кислотного туману й випадають на землю кислотними дощами.

Номер слайду 19

Кислотні опади – атмосферні опади, кислотність яких перевищує нормальне значення (р. Н ≤ 5,5). Шкідливий вплив на довкілля виявляється : в ушкодженні листя та інших частин рослин, що призводить до зниження врожайності сільськогосподарських культур і загибелі лісів. змінюється хімічний склад ґрунту (вимиваються Кальцій, Калій і Магній), порушуються ланцюги живлення в озерах. прискорюється руйнування історичних пам’яток архітектури з мармуру. Збільшується захворюваність людей (органи зору та дихання).

Номер слайду 20

4. Вплив забрудненого повітря на здоров’я людини Забруднення повітря: знижує адаптаційні можливості організму і, як наслідок, стійкість до негативних чинників; підвищує рівень захворюваності, насамперед органів дихальної системи (хронічний бронхіт, бронхіальна астма); підвищується рівень онкологічних захворювань дихальної системи.населення, яке проживає в місцях з інтенсивним забрудненням атмосферного повітря, підвищується кількість імунодефіцитів.

Номер слайду 21

5. Охорона атмосферного повітря Охорона атмосферного повітря – система заходів, пов’язаних із збереженням, поліпшенням та відновленням стану атмосферного повітря, запобіганням і зниженням рівня його забруднення та впливу на нього хімічних, фізичних і біологічних забруднювачів. До основних заходів охорони атмосферного повітря належать:економічні заходи (застосування підприємствами екологічних фільтрів, абсорберів для очищення повітря, раціоналізація процесів спалювання, створення безвідходних технологій виробництва);організаційні заходи (створення санітарно-захисних зон для підприємств – джерел забруднення, озеленення й зонування населених місць, перехід на експлуатацію екологічного транспорту, впровадження «зелених» альтернатив);соціальні заходи (контроль технічного стану транспортних засобів, складу палива; утилізація сміття);законодавчі правові заходи (розробка нормативів, стандартів, прийняття законів).

Номер слайду 22

Для визначення якості повітря фактичні концентрації забруднювачів порівнюють з ГДК. За цим індексом найбільш забрудненими містами України у 2018 р. (дані Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б. Срезневського) вважалися: Маріуполь, Одеса, Луцьк, Дніпро, Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя. Найменш забрудненим повітря було в таких містах: Горішні Плавні Полтавської області, Ізмаїл, Світловодськ, Чернівці.

Номер слайду 23

1. Розгадування кросворду "Антропічний вплив на атмосферу"https://learningapps.org/watch?v=p214fj4wn24

Номер слайду 24

«Незакінчені речення»«На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…».«Урок важливий, тому що…»«Мені сподобалось…»«Мені не сподобалось…»

Номер слайду 25

1. Опрацювати § 362. Дайте відповіді на запитання 1-5 с.1583. Письмово дайте відповідь на запитання: « Чому зникнення озонового шару є небезпечним для живих організмів?»Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
7 квітня
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку