Презентація на тему "Арабський халіфат"

Про матеріал

Презентація на тему "Арабський халіфат" розроблена для 7-го класу за підручником О.В. Гісема. Містить матеріал за програмою Міністерства освіти та науки України. Цікава добірка малюнків, фото та карт. Розкриваються основні поняття та терміни теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

АРАБСЬКИЙ ХАЛІФАТ7 КЛАС Всесвітня історія

Номер слайду 2

Зміст презентаціїАравійський півострів та його населення. Виникнення ісламу та об’єднання арабів. Завоювання арабів за часів перших халіфів. Омейяди та Аббасиди. Суспільний лад халіфату. Культура халіфату.

Номер слайду 3

Поняття та терміниІслам - одна зі світових релігій; поширена в країнах Азії, Африки. Коран - священна книга мусульман. Халіф - наступник Мухаммада, титул правителя і водночас духовного глави мусульман. Експансія - від лат. розширення, поширення. 570-632 рр. - роки життя пророка Мухаммада.ІІ половина VІІ ст. - арабські завоювання.637 р. - вступ арабів до Єрусалима.711 р. - завоювання арабами Іспанії. Ключові дати

Номер слайду 4

Аравійський півострів. Більша частина величезного півострова - це пустелі й степи. На південному заході простягається Ємен - країна з родючити землями та багатою тропічною рослинністю. Середина півострова - Неджд - величезне посушливе плоскогір’я. Довга смуга вздовж Червоного моря - Хіджаз - придатна хіба що для рільництва в окремих оазах.

Номер слайду 5

Населення та спосіб життя Більшість арабів були кочовиками - бедуїнами “жителями пустелі”. Вони розводили кіз, овець і верблюдів. Життя бедуїна неможливо уявити без верблюда. Ця тварина - постійний супутник і засіб існування кочових арабів. Бедуїни жили племенами, які поділялися на роди й сім’ї. У них існувала знать - шейхи і саїди, які мали великі стада худоби, рабів та отримували більшу частку здобичі під чай війн. Єдиної релігії в них не існувало.

Номер слайду 6

Виникнення ісламу Об’єднання арабів сприяла поява нової релігії - ісламу (у перекладі з арабської - “покірність”). Людей, які сповідують іслам, називають мусульманами. Засновником ціїє релігії став Мухаммад. Це ім’я означає “натхненній”, “пророк”.

Номер слайду 7

Мухаммад (570-632 рр.)Мешканець Мекки Мухаммад народився в бідній родині. У віці 25 років він став казати, що чує голос Бога, який наказує йому залишити торгівлю і проповідувати нову релігію. Мухаммад стверджував, що він знаряддя Боже, наступник пророків Авраама, Мойсея та Ісуса. Згодом навколо Мухаммада почали збиратися прихильники. Хіджра - в ісламі вважається початком нової ери в мусульманському літочислені.

Номер слайду 8

Головна святиня мусульман Кааба. За арабськими переказами, Каабу побудував “праотець євреїв” Авраам для свого сина Ізмаїла, якого араби важали своїм родоначальником. У ній зберігається “чорний камінь” подарований Богом Адаму.Іслам визнавав існування єдиного бога – Аллаха. “ Немає бога, крім Аллаха, і Мухаммад” – пророк його. – головна релігійна формула ісламу. Після вигнання з Мекки Мухаммад почав виступати за об’єднання всіх арабів у єдину общину мусульман. Між Мединою і Меккою розгорнулася війна. У 630 р. після повернення пророка до Мекки, більшість арабських племен визнали владу Мухаммада і прийняли іслам.

Номер слайду 9

Коран. Для того щоб бути мусульманином, потрібно визнати та виконувати п’ять основних положень: Вірити в існування єдиного бога - Аллаха. П’ять разів на день виконувати обов’язкову молитву. Раз на рік дотримуватися обов’язкового посту - рамазану - від світанку до заходу сонця. Витрачати п’яту частину прибутку на милостиню, щоб звільнитися від гріхів. Один раз за життя здійснити паломництво до Мекки й Медини.

Номер слайду 10

Перші халіфи. Після смерті пророка було вирішено, що державою управлятимуть халіфи - “заступники пророка” (“праведні халіфи”) Перші чотири халіфи були близькими друзями і родичами пророка. Абу Бекр. Омар. Осман. АліНадалі кожен правитель арабів називав себе халіфом. Халіф Алі

Номер слайду 11

Завоювання арабів за часів перших халіфів. Після смерті пророка, державою стали управлять халіфи - “заступники пророка”, які закликали народ рушити в похід за поширення ісламу. Розпочалася доба арабських завоювань. Причини успіху: відмінна легка кінноту поява стремен (винахід китайців)“священна війна в ім’я Аллаха” (з “невірними”)загиблий в бою потрапляє до раю й отримує вічне блаженство

Номер слайду 12

Завоювання. Найвизначніші загарбання було здійснено за правління Омара (634-644 рр.) Араби відвоювали у Візантії Сирію, Палестину, Єгипет і Лівію, а в Ірану - значну частину його західних земель аж до Закавказзя. Воєнними успіхами арабів сприяли переваги у військовій тактиці.

Номер слайду 13

Омейяди. Після убивства Османа і Алі, престол захопив намісник Сирії Муавій з роду Омейя, який став засновником нової династії. До кінця VII ст. було підкорено: Вірменію, Південний Азербайджан, частину Пн. Африки. До 711 р. вони захопили всі африканські володіння Візантії на захід від Єгипту і дали їм арабську назву Магриб - “Захід”У 711 р. араби захопили Іспанію, де жили вестготи. Спроба захопити Франкське королівство, проте зазнали поразки під Пуат’єНа сході було захоплено: Хіву, Бухару, Самарканд, Афганістан, пн-сх. Індію. Три походи на Константинополь були не вдалими. Дамаск став столицею халіфату - Дамаський халіфат Омейядів, який проіснував близько 90 років (661-750 рр.)

Номер слайду 14

Аббасиди. У 750 р. Омейядів скинула іранська та іракська знать. Халіфом став Абул-Аббас Кривавий, за його наказом знищили всіх Омейядів. Династія Аббасидів (750-1055 рр.) Столиця Багдад. Багдадський період історії халіфату - “золотий вік Аббасидів”, час небаченої розкоші халіфів. Ті часи і Халіф Гарун аль-Рашид став прототипом героїв казок “Тисяча і одна ніч”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Tereshchenko Olha
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Федорук Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Shepyreva Lena
    Дякую автору.Все відповідає темі.Дуже допомогло.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Однорал Анатолій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
28060
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку