Презентація на тему Атмосфера

Про матеріал
Презентація містить ребус з назвою теми, поняття та склад атмосфери,розібрані усі шари атмосфери, значення атмосфери для людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 кл. Розгадайте ребус та дізнайтесь тему уроку

Номер слайду 2

Поняття та склад. Атмосфера (від грец. άτμός — пара і σφαῖρα — куля) повітряна оболонка нашої планети. Вивчає атмосферу землі наука метеорологія.

Номер слайду 3

Межі атмосфери. Межі атмосфери умовні. Верхню межу точно не визначено. Густина повітря з висотою зменшується, атмосфера поступово, без чіткої межі переходить у міжпланетний простір. За верхню межу іноді беруть таку висоту, на якій окремі розрізнені частини повітря ще обертаються разом із Землею, де сила притягання ще більша за від центрову силу. За даними сучасних досліджень, верхня межа атмосфери простежується до 3000 км. Там її густина наближається до густини міжпланетного простору. За нижню межу атмосфери практично беруть поверхню Землі. Але й поверхня Землі — межа умовна, бо повітря проникає і в земну кору, й у воду.

Номер слайду 4

Шари атмосфери. Протягом багаторічних досліджень атмосфери помічено, що повітряна оболонка неоднорідна за своєю будовою вона складається з кількох шарів, які називають сферами. Розрізняють такі шари атмосфери Землі: тропосфера, стратосфера, мезосфера, термосфера, екзосфера. 

Номер слайду 5

Тропосфера. Тропосфера (від грец. τρόπος - поворот і σφαίρα - куля) – нижній шар атмосфери планети, в якому температура знижується з висотою . Це пояснюєтся тим, що атмосфера нагрівається від поверхні землі,пропускаючи сонячне проміння. У тропосфері температура повітря знижується на кожен 1 км на 6°. Тут формується погода, утворюються хмари та опади. Верхня межа тропосфери над екватором піднімається від 16 до 18 км, у помірних широтах 10 –12 км., а над полюсами 8 – 10 км.

Номер слайду 6

СТРАТОСФЕРАСтратосфера (від лат. stratum «настил, слой) – розріджений шар атмосфери, який починається від верхньої межі тропосфери й сягає висоти 55 км. Повітря в стратосфері розріджене та сухе. У ній майже немає хмар. Але в холодних шарах стратосфери (температура нижче -78 °) на висоті 22 - 30 км утворюються перламутрові хмари. Перламу́трові хмари — хмари, що утворюються в небі на великих висотах і складаються з кристаликів льоду або переохолоджених крапель води. Основний газ у стратосфері – озон. Озоновий шар захищає Землю від шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Номер слайду 7

МЕЗОСФЕРАМезосфера (від грец. μέσος — середній і σφαίρα — куля) - шар атмосфери між стратосферою та термосферою на висотах 50 – 80 км. Характеризується зниженням температури від 0° до –110°С. Мезосфера здатна відбивати радіохвилі, забезпечуючи далекий радіозв’язок на планеті. Сріблясті хмари — рідкісні атмосферні явища, подібні до хмар, розташовані в мезосфері на висотах між 76 та 85 км. Видимі в глибоких сутінках. Складаються з водяної криги. Зазвичай спостерігаються влітку, між 50° та 70° північної та південної широти, у період сутінок.

Номер слайду 8

ТЕРМОСФЕРАТермосфера (грец. υερμη — тепло та σφαίρα — куля) - сфера дуже розрідженого іонізованого газу. Завдяки поглинанню сонячної радіації температура з висотою підвищується до 1000 °. У термосфері утворюються полярні сяйва. Іоносфера частково поглинає шкідливе рентгенівське випромінювання Сонця. Дослідження термосфери здійснюються за допомогою суборбітальних геофізичних ракет, штучних спутників Землі,метеоспутників.

Номер слайду 9

Екзосфера. Екзосфера (від дав.-гр. ἐξω — «зовні» та σφαῖρα — «куля») - сфера розсіяння, з якої гази можуть потрапляти до міжпланетного простору. Має незначний уміст водяної пари та гелію. Тут є космічні кораблі та орбітальні станції.

Номер слайду 10

Значення атмосфери. Не дає земній поверхні сильно остигати вночі й перегріватися вденьЄ кіснем, щоб дихатиЄ ковдрою, яка захищає нас від сонячних шкідливих випромінювань, сильного охолодження, радіохвиль. Слугує бронежилетом,бо захищає нас від метеоритівrrrrstyle.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underlinestyle.font. Family

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куряченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 червня 2021
Переглядів
5544
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку