Презентація на тему: "Азовське море"

Про матеріал

Презентація може бути використана як матеріал до уроку при вивченні географії у 8 класі.

Азовське море

Розташування Південна і Східна Україна Україна, Південна Росія Росія

Довжина 380 км

Площа 37800 км²

Найбільша глибина 13,5 м

Середня глибина 8 м

Довжина берегової лінії 2700 км

Об'єм 320 км³

Ширина 200 км

Впадаючі річки Дон, Кубань, Єя, Кальміус, Берда

Азо́вське або Озі́вське мо́ре (рос. Азовское море, крим. Azaq deñizi) — внутрішнє море басейну Атлантичного океану, розташоване між 45°16' і 47°17' пн. ш. та 33°36' і 39°21' сх. д. сполучене з Чорним морем Керченською протокою (Босфор Кіммерійський в давнину, завширшки 4,2 км), між Україною та Росією. Площа водного дзеркала 39 тисяч км², об'єм 320 км3, середня глибина 8 м, максимальна 13,5 м[5], середня солоність 13,8‰, найбільша у затоці Сиваш — до 25 ‰, середня температура води +11 °C; рибальство: хамса, лящ, оселедець, кілька, судак, бички, осетрові. Азовське море — наймілкіше у світі. Береги Азовського моря низовинні. Берегова лінія хоч і має плавні вигини, але порізана численними затоками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Азовське море

Номер слайду 2

План доповіді1. Фізико-географічне положення Азовського моря2. Короткі відомості3. батіметрія4. клімат5. солоність6. Рух води7. Природні ресурси8. Екологічна ситуація. Висновки

Номер слайду 3

1. Фізико-географічне положення Азовського моря

Номер слайду 4

2. Короткі відомостіАзо́вське мо́ре  — внутрішнє море басейну Атлантичного океану, розташоване між 45°16' і 47°17' пн. ш., 33°36' і 39°21' сх. д. Площа водного дзеркала – 39 тис. км², об'єм – 290 км3, сер. глибина - 7,4 м, максимальна – 15 м, сер. солоність - 13,8‰, найбільша у з. Сиваш — до 25 ‰, сер. температура води - +11  °C; Найбільша його довжина — 343 км, найбільша ширина — 231 км; довжина берегової лінії — 1472 км;

Номер слайду 5

Азовське море — наймілкіше море у світі. Береги Азовського моря низовинні. Берегова лінія хоч і має плавні вигини, але порізана численнимизатоками.3. батіметрія

Номер слайду 6

січень                                                        липень. Мал. Температура. Клімат узбережжя Азовського моря подібний до клімату Причорноморської низовини. Температури повітря влітку становлять в середньому +22°С, взимку – від –5 до 0°С. Взимку бувають бурі. У Керченській протоці цілорічно стелються густі тумани. На узбережжях влітку дмуть бризи.4. клімат

Номер слайду 7

5. солоність. Мал. Солоністьсічень                                                        липень. Середня солоність води в Азовському морі дуже низька – не більш як 13‰, а в прибережній смузі може зменшуватися до 2‰. Натомість у затоці Сиваш вона у 10 – 15 разів вища від середньої в морі. Вода у затоці тепліша, ніж у морі, швидше випаровується під спекотним південним сонцем і доходить до стану ропи та перетворюється на сіль. Влітку поверхня затоки виблискує соляною кіркою, ніби льодяна ковзанка.

Номер слайду 8

6. Рух води. В Азовському морі напрямок течій визначається вітром. Переважає рух води у південно-західному та північно-східному напрямках. Проте такі течії є нетривалими і нестійкими. Найбільші хвилі виникають поблизу Арабатської Стрілки. На всій акваторії моря постійно спостерігаються нагінно-згінні явища. Притік прісної води в Азовське море з річками Кальміусом, Бердою,Обитічною, Салгиром та іншими невеликий, основну масу води несуть Дон і Кубань.

Номер слайду 9

7. Природні ресурси В Азовському морі ростуть червоні і зелені водорості, водні квіткові рослини. Із риб поширені судак, хамса, тюлька, осетер, севрюга, білуга, оселедці, камбала, кефаль. У море на нерест та підгодівлю заходить риба з Чорного моря. Найбільше риби – поблизу берегів Керченського півострова. За біологічною продуктивністю (кількістю тонн морепродуктів, яка припадає на одиницю площі) Азовське море ще зовсім недавно було на першому місці серед усіх морів світу.

Номер слайду 10

8. Екологічна ситуація

Номер слайду 11

Проте в останні десятиріччя маса планктону в морі зменшилася майже на третину, що призвело до значного зниження його рибопродуктивності. Це сталося внаслідок збільшення стоків неочищених вод від промислових і комунальних підприємств, інтенсивного використання сільським господарством мінеральних добрив та отрутохімікатів в басейнах річок, забруднення від аварії кораблів.

Номер слайду 12

Так, в акваторію Таганрогської затоки, в районі м. Маріуполя, скидають стічні води ВАТ МК "Азовсталь", Маріупольські очисні споруди, Азовський судоремонтний завод. Комбінат "Азовсталь" скинув в 2002 році біля 207 млн м.куб недостатньо очищених стоків в шламонакопичувач, що нижче на 5% ніж в 2001 році і пов'язане із зменшенням росту виробництва. Таким чином, на долю комбінату " Азовсталь" припадає 94% від загального обсягу скидання стічних вод при ліміті забора морської води 800 млн м.куб. За 2002 рік використання морської води склало 775457 тис.м.куб. взагалі по підприємству. Таким чином, найбільш впливовим чинником в частині зкидання забруднених стоків на протязі останніх десятиріч є МК " Азовсталь".

Номер слайду 13

Крім МК "Азовсталь" скид промислових стоків здійснюють (2002 р.)" Маріупольський міськводоканал - 47 млн 809 тис.м /куб " Бердянський міськводоканал - 9 млн 398 тис.м / куб" Азовський судоремонтний завод - 35 млн 800 тис.м / куб. По даним моніторінга в районі збросного колектора Маріупольських очисних споруд за 2002 рік було зафіксовано 3 випадки перевищення ГДК по завислим речовинам, 2 випадки по азоту амонійному. Треба відмітити, що поліпшився стан морської води в акваторії порта Маріуполь.

Номер слайду 14

Не останнім показником екологічного стану Азовського моря є нинішнє становище водних живих ресурсів. Якщо судити по загальному вилову риби, то він зменшився і склав 26026 тис. тон. Загальна тенденція за ряд років має напрямок к зниженню вилова промислових видів ( піленгас, судак ), росту вилова менш цінних в промисловому значенні видів - бичків, в тому числі виловлених в передзаморний період. Цінні породи риб ( осетрові ) знаходяться в критичному стані вже ряд останніх років, відтворювання практично немає, за виключенням декількох підприємств. 

Номер слайду 15

Співробітники української державної екологічної інспекції Азовського моря в ході екологічних перевірок портів з початку 2009 року виявили 11 випадків забруднення акваторії Азовського моря і ряд порушень природоохоронного законодавства, йдеться в повідомленні відомства. "У Маріупольському і Бердянському порту в 2009 році відбулося 11 випадків забруднення акваторії Азовського моря. Збиток, нанесений навколишньому середовищу, склав більше 37 тисяч гривень (4,5 тисячі доларів), які повною мірою відшкодовані порушниками і пішли у фонд держави", -- наголошується в повідомленні. Також інспекцією було перевірено понад 800 транспортних засобів, і виявлено понад 530 порушень. Винні притягнуті до адміністративної відповідальності, сума штрафів перевищила 78 тисяч гривень (9,57 тисячі доларів) ".

Номер слайду 16

Пейзажі Азовського моря

Номер слайду 17

Висновки Азовське море має вигідне фізико-географічне положення та відрізняється сприятливими кліматичними умовами; За біологічною продуктивністю (кількістю тонн морепродуктів, яка припадає на одиницю площі) Азовське море ще зовсім недавно було на першому місці серед усіх морів світу. Останнім часом екологічна ситуація в Азовському морі погіршилася внаслідок забруднення його стічними водами підприємств, зменшення стоку річок і т.д. До основних речовин, якими забруднюється Азовське море можна віднести: органічні речовини, амонітний та нітритний азот, залізо та нафтопродукти. До основних підприємств - забрудників можна віднести: Азовсталь, Маріупольський міськводоканал , Бердянський міськводоканал , Азовський судоремонтний завод .

Номер слайду 18

Висновки. В Азовському морі останніми десятиліттями склалися складні екологічні умови, які призвели до зменшення його біопродуктивності. У зв'язку з будівництвом зрошувальних систем у басейні Азовського моря значно зменшився приплив прісних вод, збільшився приплив чорноморських солоних вод, відбувається значне забруднення стічними водами й отрутохімікатами. Розроблено програму екологічного оздоровлення Азовського моря. Передбачено поліпшення біологічних ресурсів та заходи з використання мінеральних (різних солей) та рекреаційних ресурсів.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Боброва Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Tovstohan Mykola
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Брич Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Романова Василиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Трапезникова Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
26225
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку